Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
15 χρήσιμα κοινωνικά κριτήρια για τις εθνικές εκλογές
EYROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

15 χρήσιμα κοινωνικά κριτήρια για τις εθνικές εκλογές

  • A-
  • A+

Μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής δέσμης μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων, ενίσχυσης των κοινωνικά αδύναμων και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, η στάση της αντιπολίτευσης και του φιλικού προς αυτήν Τύπου ήταν να τα χαρακτηρίσει προεκλογικού χαρακτήρα και να υποβαθμίσει τη σημασία τους, λέγοντας πως μεγάλο μέρος τους αφορά το 2020 και μετά, οπότε αποτελούν υποσχετική χωρίς αντίκρισμα, κοινώς είναι λόγια του αέρα.

Βεβαίως, με την ίδια λογική όλα όσα υπόσχεται πως θα κάνει στο μέλλον ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αποτελούν απλές υποσχέσεις και πρέπει να θεωρηθούν επίσης λόγια του αέρα, όπως αποδείχθηκαν κι αυτά που ανακοίνωσε η Ν.Δ. προεκλογικά το 2012.

Ας ξεχάσουμε, προς στιγμήν, πως τη δέσμευση για έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ υλοποίησε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, και ας δεχθούμε πως οι λεκτικές εξαγγελίες των κομμάτων έχουν μικρή σημασία για το μέλλον. Επόμενο τότε είναι, το μόνο κριτήριο αντικειμενικής αξιολόγησής τους να θεωρείται η πράξη και το έργο που παρήγαγαν ως κυβέρνηση.

Παρακάμπτοντας το 2019 και τα νέα μέτρα που αλλάζουν καταλυτικά τα πολιτικά δεδομένα, να τονίσουμε ωστόσο πως η δήθεν καθυστερημένη ανακοίνωσή τους έγινε, γιατί μόλις πριν από λίγους μήνες βγήκε η χώρα από το Μνημόνιο κι όφειλε προηγουμένως να αποδείξει πως συνεχίζει να τηρεί μεταμνημονιακά τις δεσμεύσεις της βγαίνοντας επιτυχημένα στις αγορές, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική της ικανότητα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο και για το 2019. Με άλλα λόγια, η αιτία της δήθεν καθυστέρησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας. Κάτι που προφανώς είτε δεν κατανοεί ο η Ν.Δ. είτε σκοπίμως το αγνοεί προτιμώντας βολικές αλλά παραπλανητικές ερμηνείες.

Τι έπραξαν λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης; Ποια είναι εκείνα τα κοινωνικά κριτήρια που διαθέτουν οι Ελληνες πολίτες προκειμένου να αξιολογήσουν με ρεαλισμό το έργο τους;

Επιλέξαμε 15 κριτήρια που κατά την κρίση μας έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα και συγκρίναμε τη συνολική ποσοστιαία μεταβολή τους στις περιόδους 2009-2014 (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) και 2015-2018 (ΣΥΡΙΖΑ) και προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

Στο πεδίο των εισοδημάτων σημειώνεται καταβαράθρωσή τους την περίοδο 2009-2014 και τάση μικρής ανάκαμψής τους την περίοδο 2015-2018. Συγκεκριμένα, το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο μειώνεται 27% την πρώτη περίοδο, για να αυξηθεί 7% τη δεύτερη. Συγχρόνως, οι εισοδηματικές ανισότητες που αυξάνονται 12% την περίοδο 2009-2014, στη συνέχεια μειώνονται κατά 6%.

Στον τομέα περιορισμού των κρατικών ενισχύσεων και αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων –όπου εστίασαν οι μνημονιακές πολιτικές–, η πίεση επί του διαθέσιμου πραγματικού εισοδήματος υπάρχει και στις δύο περιόδους. Με τη διαφορά ότι την περίοδο 2015-2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, η πίεση αυτή είναι πολύ μικρότερη. Ετσι, τα κοινωνικά επιδόματα μειώνονται 20% την πρώτη περίοδο, για να υποχωρήσουν μόλις 2% τη δεύτερη.

Αντίστοιχα, οι κρατικές δαπάνες Παιδείας μειώνονται 22% και 9%, ενώ οι κρατικές δαπάνες Υγείας μειώνονται 48% επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, για να αυξηθούν 13% επί ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, το ποσοστό των φόρων επί του ΑΕΠ αυξάνει 24% επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αλλά μόλις 6% επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η σχέση έμμεσων προς άμεσους φόρους αυξάνει 17% την πρώτη περίοδο και 3% τη δεύτερη.

Οι δημοσιονομικές αυτές επιβαρύνσεις είχαν, όπως γνωρίζουμε, δυσανάλογες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τις κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να υστερούν καταφανώς έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αποτελεσματικότητα, αναδεικνύοντας τόσο το υψηλότατο συγκριτικά κόστος των δύο πρώτων μνημονίων, όσο και τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται μεταμνημονιακά το 2019.

Στους τομείς της απασχόλησης, της ανεργίας και της φτώχειας, οι διαφορές επιδόσεων των δύο διακυβερνήσεων είναι συντριπτικές, αφού οι απασχολούμενοι που μειώθηκαν επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κατά 22%, επί ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν 8%. Οι δε άνεργοι οι οποίοι αυξήθηκαν 163% επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, επί ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται κατά 28%.

Ακόμη, οι ευρισκόμενοι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκαν 29% επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, για να μειωθούν 6% επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα άτομα με σοβαρή υλική στέρηση διπλασιάστηκαν σχεδόν (94%) επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αλλά μειώθηκαν κατά 24% επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, στους τομείς του χρέους, του πλούτου και της κατανάλωσης των νοικοκυριών έχουμε μία σαφή διαφορά μεταξύ των δύο διακυβερνήσεων, με το ιδιωτικό χρέος να αυξάνει κατά 11%, τον ιδιωτικό πλούτο να μειώνεται κατά 39% και την κατά κεφαλήν ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται επίσης κατά 24% επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα επί ΣΥΡΙΖΑ οι αντίστοιχες επιδόσεις είναι μείωση του ιδιωτικού χρέους κατά 10%, αύξηση του ιδιωτικού πλούτου κατά 10% και της κατά κεφαλήν ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%.

Συνεπώς, ακόμη κι αν δεν λάβει κανείς υπόψη του τα πρόσφατα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα 15 αυτά κοινωνικά κριτήρια προσφέρουν πιστεύω απτά αποτελέσματα για τα πεπραγμένα των τριών παρατάξεων.

*οικονομολόγος

ΑΠΟΨΕΙΣ
O Μαουρίσιο Μάκρι παραμονεύει στη γωνία;
Η υλοποίηση των εξαγγελιών της Ν.Δ. προϋποθέτει ότι οι βασικές παραδοχές του οικονομικού προγράμματος δεν θα πρέπει να ανατραπούν. Πρόκειται για τις παραδοχές που αφορούν: υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσέλκυση...
O Μαουρίσιο Μάκρι παραμονεύει στη γωνία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγώνας επιβίωσης για τον προοδευτικό χώρο
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχει σχηματοποιηθεί μια εικόνα του πολιτικού συστήματος που δείχνει την αποδοχή του προγράμματος των συντηρητικών δυνάμεων από ένα...
Αγώνας επιβίωσης για τον προοδευτικό χώρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές: Αυταπάτες και αναγκαιότητες
Να το πούμε καθαρά. Εκείνο που στεναχωρεί τον κόσμο της αντίστασης και του αγώνα, δεν είναι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ότι δεν έχασε από ένα λαό που αγωνιζόταν, από ένα λαό που πίεζε, που κινητοποιούνταν, αλλά...
Εκλογές: Αυταπάτες και αναγκαιότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δυσβάστακτος λογαριασμός από ένα πολιτικό καλοκαίρι
Η χώρα για παραπάνω από ένα μήνα ακόμα θα βρίσκεται σε προεκλογικό αναβρασμό με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ουσιαστικά ναρκοθετείται ολόκληρος ο δημοσιονομικός σχεδιασμός. Και τι θα γίνει τότε;
Ο δυσβάστακτος λογαριασμός από ένα πολιτικό καλοκαίρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει τόσο με την πολιτική αντιπαράθεση επί προγραμμάτων,αλλά συνδέεται και τελικά ανάγεται στην πολιτική φυσιογνωμία και ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας