ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η διαχείριση μιας επιτυχίας αποδεικνύεται ενίοτε πιο δύσκολη υπόθεση από την αποδοχή μιας αποτυχίας. Και, δυστυχώς, κάτι τέτοιο πάει να γίνει με την «Αμάλθεια» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα στη Γάζα. Το πρώτο πλοίο της οργάνωσης World Central Kitchen με εφόδια 150 τόνων επρόκειτο να αποπλεύσει την Κυριακή, αλλά αυτό δεν έγινε. Εν συνεχεία ανακοινώθηκε ότι θα έφευγε χθες το πρωί, μετά στις 12 το μεσημέρι, και κατόπιν σιγή. Κατά το ΚΥΠΕ «η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς κυρίως λόγους».

«Η πλωτή πλατφόρμα εκφόρτωσης δεν είναι ακόμα έτοιμη», λέει το πρακτορείο, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Θ. Γκότσης, είπε στο Sky News πως η δυσκολία έγκειται στο πρώτο βήμα και πρόσθεσε: «Η Κύπρος εξαρχής είχε προτείνει τη μεταφορά βοήθειας μέσω θαλάσσιου διαδρόμου και πλέον υπάρχει η δήλωση στήριξης της πρωτοβουλίας από περιφερειακούς παίκτες και διεθνείς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο». Ετσι είναι, μόνο που δεν θα πρέπει να λησμονείται πως η συζήτηση είχε αρχίσει από τον Νοέμβριο.

Θετική η πρωτοβουλία, το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, εντούτοις απαιτείται και αυτοσυγκράτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αντιμαχόμενων, του Ισραήλ κατά κύριο λόγο και της Χαμάς δευτερευόντως, καμιά βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό της. Μαζί με τους τεχνικούς λόγους, υπάρχουν και πολιτικοί, δηλαδή το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Επιπλέον, χωρίς τη σύμπραξη των μεγάλων δυνάμεων, καμιά «Αμάλθεια» ή άλλη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τροφός για τη Γάζα. Αυτές οι προφανείς παράμετροι δεν φαίνεται να απασχολούν τη Λευκωσία, κρίνοντας από τις δηλώσεις του πολιτικού κόσμου στα μέσα ενημέρωσης.

Η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της Γης, ούτε το Ιδαίον της αρχαιότητας. Ακόμα κι αν ήταν, όμως, κοντά στον όμορφο μύθο της Αμάλθειας, υπάρχει η άσχημη συνέχεια της Αδράστειας.