Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.9°
4 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
17.7° 12.0°
4 BF
55%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.8° 17.1°
4 BF
71%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
2 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
3 BF
67%
Βέροια
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 12.9°
2 BF
70%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.4° 11.2°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.4° 19.3°
1 BF
63%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.7° 19.9°
2 BF
83%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 20.4°
4 BF
52%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 19.0°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
59%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.6° 17.9°
0 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.1°
3 BF
46%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.9° 19.8°
4 BF
76%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.4° 20.4°
4 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
3 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
14°C
16.7° 13.6°
3 BF
67%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.7° 11.7°
3 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
zaxariadis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η συζήτηση για τους Ευρωσοσιαλιστές έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα

Η μη ύπαρξη ισχυρού πολιτικά πόλου στην προοδευτική παράταξη δίνει χώρο στη Δεξιά να ηγεμονεύει στο Κέντρο και στην Ακροδεξιά να ανεβαίνει. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά μεγάλος και πλειοψηφικός, με όρους 2024, αυτή είναι η πρότασή μας.
Πριν από λίγες μέρες ο Κώστας Ζαχαριάδης μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο κατέθεσαν μια πρόταση προκειμένου να συζητηθεί στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


Η πρόταση είχε να κάνει με τη μετακίνηση του κόμματος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών. Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρεται στο σκεπτικό αυτής της πρότασης, θέτει ως παράδειγμα προς μίμηση τα όσα συμβαίνουν με τα αντίστοιχα κόμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία και θεωρεί ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα.

● Ταράξατε τα νερά με την πρότασή σας για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στην επιστολή σας αναφέρεστε στους λόγους για τους οποίους θεωρείτε, ας μου επιτραπεί η ερμηνεία, παρωχημένη τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι οι μάχες θα δοθούν στο έδαφος της Κεντροαριστεράς. Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό από τη στιγμή μάλιστα που οι ανισότητες ειδικά μετά την πανδημία έχουν πολλαπλασιαστεί, ο νεοφιλελευθερισμός προελαύνει και η Ακροδεξιά σημειώνει υψηλά ποσοστά;

Ακριβώς για τις αιτίες που λέτε κι εσείς πρέπει να σκεφτούμε την ανασυγκρότηση των προοδευτικών κομμάτων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με την πρότασή μας, είναι μια πολιτική συζήτηση που πρέπει να γίνει, όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματός μας αλλά και στην κοινωνική - εκλογική μας βάση.

Υπάρχει ανάγκη για σοβαρή πολιτική συζήτηση ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συζήτηση που έπρεπε –κατά τη γνώμη μου– να είχε γίνει από το 2016, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι μια συζήτηση που δεν είναι άγνωστη στον χώρο μας· τη θυμάμαι από τη δεκαετία του 1990, όταν την πρότεινε ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης στον ΣΥΝ του 3%.

Διαφωνώ με την ερμηνεία σας, δεν θεωρώ παρωχημένη την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ούτε Εδέμ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα· το θεωρώ όμως πολιτικά και προγραμματικά εγγύτερο στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην πολιτική του διαδρομή την τελευταία δεκαετία και στις πολιτικές του στοχεύσεις για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η μη ύπαρξη ισχυρού πολιτικά πόλου στην προοδευτική παράταξη δίνει χώρο στη Δεξιά να ηγεμονεύει στο Κέντρο και στην Ακροδεξιά να ανεβαίνει. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά μεγάλος και πλειοψηφικός, με όρους 2024, αυτή είναι η πρότασή μας.

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία τουλάχιστον η Κεντροαριστερά όχι μόνο δεν έπεισε με τις προτάσεις της αλλά, αντιθέτως, σε πολλές χώρες απαξιώθηκε από τους πολίτες, ταυτιζόμενη σε αρκετές περιπτώσεις με νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική που ασκεί η ισπανική και πορτογαλική κυβέρνηση, τη θεωρούμε θετικό πολιτικό παράδειγμα προς μίμηση. Ποιος την ασκεί; Τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ιβηρικής

Οπως δεν υπάρχει μία Αριστερά, όπως δεν υπάρχει μία Δεξιά, έτσι δεν υπάρχει και μία Κεντροαριστερά.

Δεν μας ενδιαφέρει μια Κεντροαριστερά συμπλήρωμα ή στήριγμα της Δεξιάς· δεν μας ενδιαφέρει η σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση. Εμάς μας ενδιαφέρει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα προσπαθεί να ανασυνθέσει τον χώρο από την ιστορική Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν συνεργάζεται με τη Δεξιά· μας ενδιαφέρει όλος ο χώρος που είναι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, προγραμματικά απέναντι στη Δεξιά και τις πολιτικές της.

Να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική που ασκεί η ισπανική και πορτογαλική κυβέρνηση, τη θεωρούμε θετικό πολιτικό παράδειγμα προς μίμηση. Ποιος την ασκεί; Τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ιβηρικής. Ολοι θυμόμαστε με ποιους συνεργαζόμασταν και ποιοι μας υποστήριζαν, όταν ήμασταν κυβέρνηση, στη μάχη που δίναμε στην Ευρώπη.

Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτός ήταν ο σωστός χρόνος για να ανακινηθεί τέτοιο θέμα. Σε λίγους μήνες έχουμε τις ευρωεκλογές και έχετε πολλά να τρέξετε (συνέδριο, περιφερειακά συνέδρια, προκριματικές εκλογές για τις υποψηφιότητες), αλλά κυρίως να αντιστρέψετε το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων. Εσείς τι λέτε;

Νομίζω έναν μήνα πριν από το συνέδριο, πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές είναι ο κατάλληλος χρόνος. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, το είχα προτείνει και στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου του 2023 αμέσως μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και πριν από την εκλογή της νέας μας ηγεσίας, αλλά τότε η συζήτηση κρίθηκε πρόωρη – και ίσως σωστά.

Είμαι ανοιχτός να ακούσω κι άλλες ιδέες, αλλά σε κάθε περίπτωση η συζήτηση πρέπει να γίνει πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και όχι πέντε χρόνια πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2029. Ετσι πιστεύω θα ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων. Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της Ν.Δ.

Εκτιμώ ότι αυτά που μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και ιδίως αν δούμε τι μας χωρίζει με τη Ν.Δ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει την ίδια δήλωση για εμάς και τη Ν.Δ.;

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα λέγατε «ναι» σε έναν ανοιχτό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνεργαστείτε απέναντι στη Ν.Δ.; Εσείς στηρίξατε ανοιχτά τον κ. Δούκα για τη δημαρχία της Αθήνας. Θα μπορούσε να γίνει αυτό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ή είναι περισσότερα εκείνα που σας χωρίζουν απ’ όσα σας ενώνουν;

Η πρότασή μας αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ· θέλουμε ένα μεγάλο εκλογικό άλμα στις ευρωπαϊκές εκλογές για να μπορέσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είμαστε εμείς πλειοψηφική δύναμη που θα πάρει και το εκλογικό bonus. Οι εθνικές εκλογές δεν είναι αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν έχουν δεύτερο γύρο. Στον πρώτο γύρο τελειώνουν όλα.

Οταν τέθηκε το δίλημμα Μπακογιάννης ή Δούκας, χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησα Δούκας, δεν σκέφτηκα ποτέ να πω «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος», «κατά συνείδηση» κ.ο.κ. Εκτιμώ ότι αυτά που μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και ιδίως αν δούμε τι μας χωρίζει με τη Ν.Δ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει την ίδια δήλωση για εμάς και τη Ν.Δ.; Οι συναντήσεις στη ζωή και στην πολιτική θέλουν πάντα δύο. Εμείς έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας από τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και δεν σκεπτόμαστε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, πόσο μάλλον που τώρα έχουμε εκλογικό σύστημα με ισχυρό bonus.

Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την ιστορία με τις Σπέτσες, αλλά και για τη συνέντευξη του κ. Καπνισάκη, που αποκάλυψε ότι ο κ. Κασσελάκης είχε δεχτεί πρόταση υπουργοποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την άποψή σας βοηθάνε τέτοιες ειδήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει;

Θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το τελευταίο χρονικό διάστημα πήρε προσωπικά δύο πολύ πετυχημένες πρωτοβουλίες και πρέπει να του πιστωθούν. Η ανάδειξη του ζητήματος με την αισχροκέρδεια στο βρεφικό γάλα ξεγύμνωσε τον κ. Μητσοτάκη, που επί χρόνια μιλά για εισαγόμενο πληθωρισμό ως μοναδική αιτία της ακρίβειας, και ανέδειξε τις πρακτικές των καρτέλ και της απληστίας.

Η δεύτερη κίνηση ματ που έκανε ήταν η πρόταση να καταθέσει το κόμμα μας πρόταση νόμου στη Βουλή για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών για να σταματήσει το κρυφτούλι του κ. Μητσοτάκη με την εντός των τειχών της Ν.Δ. ακραία δεξιά του πτέρυγα. Πρέπει προφανώς για κάθε απόφαση η ηγεσία μας να αντιλαμβάνεται και τον πολιτικό και τον κοινωνικό περίγυρο και τι αντίκτυπο θα δημιουργήσει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η συζήτηση για τους Ευρωσοσιαλιστές έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας