• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.9°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 14.4°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θέλουμε σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, από εκείνη εξαρτάται»

 • A-
 • A+
Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: Εχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να μειώσουμε τη φτώχεια, αλλά η φτώχεια θα συνεχίσει να υπάρχει λόγω των κυρώσεων ● Οι Αφγανές φοράνε το τσανταρί (μπούρκα) και άλλες ενδυμασίες εδώ και αιώνες. Οπότε αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορούν να φοράνε ό,τι ρούχο θέλουν, όπως οι άντρες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στα Ηνωμένα Εθνη, Σουχαΐλ Σαχίν, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τον έναν χρόνο των Ταλιμπάν στην ηγεσία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, τα δικαιώματα των γυναικών, τις τωρινές συνθήκες διαβίωσης στη χώρα, την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα και τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη Ρωσία. 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σταμάτησαν το 2021, μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν. Ομως, οι δεύτεροι επιθυμούν τη σύναψη νέων σχέσεων με την Ελλάδα. «Ωστόσο, για να γίνει αυτή η επιθυμία πράξη, η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν», τονίζει στην «Εφ.Συν.». 

 Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Τι έχει αλλάξει στη χώρα αυτόν τον χρόνο, οικονομικά και πολιτικά; 

Φυσικά, έχουν αλλάξει πολλά. Οικονομικά ξεκινήσαμε το πρότζεκτ «Khosh Tepa», το οποίο έχει σκοπό την ύδρευση μερικών επαρχιών βόρεια της χώρας, σχεδόν 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ, το οποίο δεν είχε καν αρχίσει 20 χρόνια πριν. Αλλά ξεκίνησε αυτή τη χρονιά. Επίσης, απαγορεύσαμε την καλλιέργεια οπίου και απαγορεύσαμε ολοκληρωτικά τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Αυτό είναι ένα άλλο επίτευγμα. Ξεκινήσαμε το «Afghan Invest», μια εταιρεία που κάνει επενδύσεις στην εξόρυξη ορυχείων και σε άλλους οικονομικούς τομείς και βιομηχανικές υποδομές. Ακόμα, δημιουργήσαμε μια επιτροπή για τη διευκόλυνση της επιστροφής όλων των Αφγανών, ακόμα και αυτών που ανήκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να γυρίσουν και να ξεκινήσουν μια κανονική ζωή όπως οι άλλοι Αφγανοί. Επίσης, η γενική αμνηστία είναι σε εφαρμογή και οποιοσδήποτε παραβιάσει αυτή την αμνηστία με βάση την προσωπική του ασυλία θα λαμβάνεται υπόψη και θα τιμωρείται. Θέλω να τονίσω πως η εξόρυξη των ορυχείων χρησιμοποιείται προς όφελος των ανθρώπων. Επίσης, πληρώνουμε μισθούς των κυβερνητικών υπαλλήλων που ανέρχονται σε 500.000 AFN (νόμισμα του Αφγανιστάν) τον μήνα.  

Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν μισθούς δυο μηνών που δεν έλαβαν από την προηγούμενη διοίκηση. Εχουμε συγκεντρώσει έσοδα από εσωτερικές πηγές και έχουμε διαθέσει περίπου 28 δισεκατομμύρια AFN για την ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι η χώρα έχει υποστεί κυρώσεις.  

 Η εικόνα που έχει η Δύση αυτή τη στιγμή για το Αφγανιστάν είναι ότι ο κόσμος βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπάρχουν αναφορές από ντόπιους και βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν αυτή την κατάσταση. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό; 

Αυτή η κατάσταση φτώχειας οφείλεται στην προηγούμενη διοίκηση, δεν ξεκίνησε από τότε που πήραμε την Καμπούλ. Το 70% των ανθρώπων στο Αφγανιστάν ζούσε ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας. Οπότε δυστυχώς αυτό το χρέος μεταφέρθηκε και σ' εμάς. Εχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να μειώσουμε τη φτώχεια, αλλά η φτώχεια θα συνεχίσει να υπάρχει λόγω των κυρώσεων.

Οπως γνωρίζετε, τα πρακτορεία που επένδυσαν σε έργα στο Αφγανιστάν, έχουν σταματήσει, ακόμα και τα έργα τα οποία βρίσκονταν υπό κατασκευή ή σχεδόν ήταν έτοιμα. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε καινούργια έργα και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε τους ανθρώπους να χάσουν τις δουλειές τους. Οπότε, η ευθύνη δεν είναι δική μας.  

 Υπάρχουν αρνητικές κριτικές σε όλο τον κόσμο για τη μεταχείριση των γυναικών από τους Ταλιμπάν. Οι γυναίκες υποχρεούνται να φοράνε το τσανταρί (μπούρκα) και να βγαίνουν έξω με ανδρική συνοδεία. Ακόμα, υπάρχουν κατηγορίες ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως μέσο διαπραγμάτευσης με τον δυτικό κόσμο. Τι απαντάτε; 

Πρώτα απ' όλα το τσανταρί (η μπούρκα) δεν είναι το μόνο ένδυμα που πρέπει να φοράνε οι γυναίκες. Είναι μέρος της (αφγανικής) κουλτούρας. Οι Αφγανές φοράνε το τσανταρί και άλλες ενδυμασίες εδώ και αιώνες. Οπότε, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορούν να φοράνε ό,τι ρούχο θέλουν, όπως οι άντρες. Το ίδιο ισχύει και με το χιτζάμπ (μαντίλι στο κεφάλι). Αρα, δεν είναι υποχρεωτικό και δεύτερον, οι γυναίκες δουλεύουν στο υπουργείο Δημόσιας Υγείας, στο υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Εσωτερικών, στις μυστικές υπηρεσίες και σε άλλα υπουργεία. Ολες οι γυναίκες που δούλευαν στην προηγούμενη κυβέρνηση λαμβάνουν μισθούς τακτικά. Δεν έχουν απολυθεί και όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα ξαναπροσληφθούν σταδιακά. Για παράδειγμα, όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει θέσεις εργασίας για τους άντρες, κάνει το ίδιο και για τις γυναίκες. Εχουν προσληφθεί γυναίκες σε σχολεία, λύκεια και πανεπιστήμια. Η εικόνα δεν είναι αυτή που φαίνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οπως γνωρίζεις, ορισμένα μέσα εστιάζουν στα αρνητικά παρά στα θετικά σημεία.  

 Γνωρίζετε πόσες γυναίκες δουλεύουν αυτή τη στιγμή υπό την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν; 

Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω μαζί μου τα επίσημα στοιχεία. Αν θέλετε, μπορείτε να τα βρείτε από το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν σχολεία στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, όπου δασκάλες έχουν προσληφθεί και εργάζονται, όπως επίσης και σε πέντε άλλους τομείς του υπουργείου Παιδείας. Αναφορικά με τη δημόσια υγεία, μίλησα με τον υπουργό Δημόσιας Υγείας τον προηγούμενο μήνα και μου είπε ότι προσλάβαμε γυναίκες γιατρούς και νοσοκόμες, περισσότερες από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία έχει αναφερθεί από πολλούς ως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Η Ρωσία είναι από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Τι αντίκτυπο είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις σχέσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της Ρωσίας; 

Είχαμε σχέσεις με τη Ρωσία και πριν από την πτώση της Καμπούλ. Οπως γνωρίζετε, πολλά συνέδρια γίνονταν στη Μόσχα για τη συμφιλίωση του Αφγανιστάν και την επίλυση της αφγανικής κρίσης. Εχουμε ακόμα σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά είναι πολιτικής φύσης.  

 Η Ελλάδα από το 2004 μέχρι το 2021 είχε διπλωματικές σχέσεις με το Αφγανιστάν. Τι συμβαίνει τώρα; Θα ήθελαν οι Ταλιμπάν σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση;  

Ναι, η Ελλάδα είχε παίξει ρόλο την περίοδο των μουτζαχεντίν και αργότερα, ειδικά την περίοδο της  διαδικασίας συμφιλίωσης. Τώρα όμως, δεν έχουμε σχέσεις με την Ελλάδα. Θα θέλαμε να έχουμε, αλλά αυτό εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν το επιθυμεί, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς.  

 Ας μιλήσουμε για τη δολοφονία του δόκτορα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αρχηγού της Αλ Κάιντα. Θα ήθελα να μου πείτε γιατί υπάρχουν ψευδείς αναφορές στα μέσα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε μαζί του και επίσης γνώριζαν οι Ταλιμπάν ότι βρισκόταν στο Αφγανιστάν; Γιατί υπάρχουν αναφορές στο διαδίκτυο που δηλώνουν τη συνεργασία Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν;  

Κατ’ αρχάς, δεν είχαμε έρθει σε επαφή μαζί του και δεν είχαμε επικοινωνία, διότι τηρήσαμε τη συμφωνία της Ντόχα. Το ίδιο ισχύει και για την αμερικανική πλευρά. Και οι δυο πλευρές όφειλαν να τηρήσουν τη συμφωνία. Ακόμα, παρά την αφαίρεση της μαύρης λίστας, εξαιτίας της Αμερικής και των κυρώσεων που καταπατούν τη συμφωνία, θέλουμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία και να ολοκληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις της συμφωνίας.

Σχετικά με τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, θα έχετε δει την επίσημη ανακοίνωση των Ταλιμπάν. Δεν γνωρίζαμε ότι ήταν στην Καμπούλ και ότι έμενε εκεί. Εξαιτίας αυτού και υπό τις οδηγίες της ηγεσίας μια περιεκτική έρευνα έχει διαταχθεί για να βρεθούν όλες οι πτυχές αυτού του γεγονότος. Ετσι οι ομάδες μας δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Κανένας από την ηγεσία μας δεν γνώριζε γι' αυτό. Εμείς ακολουθούμε πιστά τη συμφωνία της Ντόχα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία ομάδα ή ιδιώτη να χρησιμοποιήσει την περιοχή του Αφγανιστάν ενάντια σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Με πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν οι Ταλιμπάν διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Ιράν
Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλώτριες, ήταν «Το Ιράν εξεγείρεται, τώρα είναι η σειρά μας» και «Από την Καμπούλ στο Ιράν, πείτε όχι στη δικτατορία!».
Με πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν οι Ταλιμπάν διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Ιράν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενας χρόνος Ταλιμπάν
Πρώτη επέτειος της ανάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, αν και για τον αφγανικό λαό αυτό το διάστημα μοιάζει... αιώνας λόγω της βαθιάς επισιτιστικής κρίσης και του απότομου πισωγυρίσματος σε...
Ενας χρόνος Ταλιμπάν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ένας χρόνος Ταλιμπάν στην εξουσία: οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα και ανθρωπιστική κρίση
Οι Ταλιμπάν κήρυξαν τη σημερινή ημέρα αργίας για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο της επιστροφής τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο που...
Ένας χρόνος Ταλιμπάν στην εξουσία: οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα και ανθρωπιστική κρίση
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαγορεύουν την οδήγηση στις γυναίκες οι Ταλιμπάν
Άλλη μια καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν επιβάλλεται με απόφαση των Ταλιμπάν, οι οποίοι διέταξαν τις σχολές και τους δασκάλους οδήγησης της πόλης Χεράτ να μην εκπαιδεύουν γυναίκες.
Απαγορεύουν την οδήγηση στις γυναίκες οι Ταλιμπάν
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αφγανιστάν
Ο ιμπεριαλισμός των γιάνκηδων εξεστράτευσε προ αρκετών ετών κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συνεπικουρούμενος και από άλλους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, για να «σώσουν» τη χώρα και να επιβάλουν τη δημοκρατία!
Αφγανιστάν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις Αφγανές γυναίκες να ταξιδεύουν χωρίς αντρική συνοδεία
Σε άλλη μία αυταρχική και σκοταδιστική απόφαση προχώρησαν οι Ταλιμπάν, υποτιμώντας περαιτέρω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών στη χώρα.
Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις Αφγανές γυναίκες να ταξιδεύουν χωρίς αντρική συνοδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας