• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.9°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 24.2°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%

Λάουρα Κόβεσι, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

EPA/ROBERT GHEMENT
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το χτίσιμο του νέου θεσμού ήταν μια περιπέτεια»

 • A-
 • A+
Σε έναν χρόνο έχουμε καταγράψει και αναλύσει πάνω από 4.000 αναφορές εγκλημάτων, έχουμε ξεκινήσει 929 έρευνες μέχρι τώρα. Και έχουμε προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 216 εκατομμυρίων ευρώ. Αποδεικνύουμε την προστιθέμενη αξία της υπηρεσίας στις έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα.

Ενας χρόνος κλείνει σήμερα από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s Office-EPPO), του πανευρωπαϊκού θεσμού που διερευνά απάτες οι οποίες σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια και τον ΦΠΑ, και η «Εφημερίδα των Συντακτών» μίλησε με τη Ρουμάνα που έχει χαρακτηριστεί «τσαρίνα της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένες υποθέσεις, ούτε μπορώ να σας πω αν υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.», αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υποθέσεις Τουλουπάκη και Novartis να περιλαμβάνονται στους φακέλους του θεσμού. Απαντώντας σε ερώτησή μας, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να εξετάσει μόνο εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μετά το 2017, επομένως και το ξέπλυμα στην υπόθεση Novartis θα μπορούσε να περιληφθεί σε αυτά. Κοφτή, σταράτη ξεκάθαρη, η Κόβεσι κάνει τον απολογισμό του ενός χρόνου και αποκαλύπτει ότι από χθες, εφτά Ελληνες εισαγγελείς ανήκουν στην EPPO.

• Ενας χρόνος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Πώς ήταν για εσάς αυτός ο χρόνος ύστερα από την επεισοδιακή αρχή;

Νομίζω ότι έχουμε ήδη αποδείξει την προστιθέμενη αξία της υπηρεσίας μας. Ολοι περίμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα ξεκινήσει σιγά σιγά, βήμα βήμα, για να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας μέσα στα χρόνια. Αλλά μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε με υπερηχητική ταχύτητα, κατά την άποψή μου, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ιδίως στις διασυνοριακές έρευνες και στην κύρια αρμοδιότητα που έχουμε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

• Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις υποθέσεις που έχετε χειριστεί αυτόν τον χρόνο;

Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία. Εχουμε καταγράψει και αναλύσει πάνω από 4.000 αναφορές εγκλημάτων, έχουμε ξεκινήσει 929 έρευνες μέχρι τώρα. Και έχουμε προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 216 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, όπως είπα, τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Εισαγγελίας είναι δύο βασικά πράγματα: ότι αποδεικνύουμε πως αρχίσαμε να προστατεύουμε τον κόσμο. Και αποδεικνύουμε την προστιθέμενη αξία της υπηρεσίας στις διασυνοριακές και στις έρευνες σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα. Εχουμε 35 γραφεία σε 22 κράτη-μέλη.

• Τι έχει γίνει με τον διορισμό των δύο εισαγγελέων που εκκρεμούσε στην Ελλάδα; Είχατε μεταβεί μάλιστα η ίδια στην Αθήνα…

Δύο νέοι εισαγγελείς διορίστηκαν μόλις χθες στη Αθήνα. Λάβαμε τις δύο νέες προτάσεις την περασμένη εβδομάδα. Και ολοκληρώθηκε η απαραίτητη γραπτή διαδικασία προκειμένου να τους διορίσουμε.

• Στην Ελλάδα, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δικαστές και δημοσιογράφοι σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως η υπόθεση Novartis, αντιμετωπίζουν τώρα και οι ίδιοι κατηγορίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η υπόθεση της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η υπόθεσή της μοιάζει με τη δική σας. Γνωρίζετε την υπόθεση, για την οποία η Ελ. Τουλουπάκη λέει ότι έχει βλάψει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό;

Εχω ακούσει για την κατάσταση γιατί έχω λάβει κάποια γράμματα από Ελληνες πολίτες και μέλη του Κοινοβουλίου. Αλλά για μένα, είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσω μια εθνική υπόθεση ή μια συγκεκριμένη υπόθεση. Νομίζω ότι η τελική λύση θα προκύψει από τους δικαστές στο δικαστήριο. Και θα πρέπει να είναι μια απόφαση που θα καθορίσει αν υπάρχει κάτι ή όχι, οπότε για μένα, είναι πολύ πολύ δύσκολο να σχολιάσω.

Επίσης, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω αν υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες σχετικά με αυτή την υπόθεση. Μπορώ απλώς να πω ότι μπορούμε να ερευνήσουμε μόνο τις υποθέσεις των οποίων τα εγκλήματα διαπράχθηκαν μετά το 2017, επειδή δεν έχουμε αρμοδιότητα πριν. Και μπορούμε να ερευνήσουμε μόνο τις υποθέσεις που σχετίζονται με την αρμοδιότητά μας, την απάτη ή τη διαφθορά που σχετίζεται με την απάτη εις βάρος ανθρώπων.

• Στην αρχή είχατε προβλήματα διορισμού εισαγγελέων σε αρκετές χώρες, κάποιες εκ των οποίων αμφισβητούσαν την αρμοδιότητά σας. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Εξακολουθούμε να έχουμε θέματα στη συνεργασία μας με βάση τον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τα μη συμμετέχοντα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζουν την υπηρεσία ως αρμόδια αρχή. Και αυτό είναι κάτι που δεν συνέβη στην Πολωνία και πρέπει να πω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των υποθέσεων που αφορούν μη συμμετέχοντα κράτη-μέλη σχετίζεται με την Πολωνία. Τους στείλαμε πολλά αιτήματα για συνεργασία και τα απέρριψαν. Η εξήγηση ήταν ότι δεν ενσωμάτωσαν στη νομοθεσία τους τον κανονισμό και πρέπει να περιμένουμε μέχρι να το κάνουν. Αλλά ο κανονισμός εγκρίθηκε το 2017. Ολα τα κράτη-μέλη είχαν πάνω από πέντε χρόνια για να ενσωματώσουν τον ισχύοντα κανονισμό στη νομοθεσία τους. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις μαζί τους, αλλά δεν μπορούμε να υπογράψουμε αυτή τη ρύθμιση εργασίας όσο δεν αναγνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ως αρμόδια αρχή.

Υπάρχει θέμα με την Ιρλανδία - έχουμε στείλει ένα αίτημα και δεν λάβαμε κανενός είδους απάντηση. Και είναι ήδη πάνω από έναν χρόνο και δύο μήνες. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και με τη Σλοβενία. Κατ’ αρχάς γιατί αρνήθηκε να διορίσει τους δύο Ευρωπαίους Εισαγγελείς που της αναλογούν. Και δεύτερον, προσπαθούν να αλλάξουν τον Ποινικό Κώδικα και μέσω των αλλαγών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ετσι, θέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα σε μια επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και κάθε φορά που θα εντοπίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες θα ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Εχετε υπηρετήσει σε δύσκολα πόστα, έχετε υποστεί διώξεις στη χώρα σας. Πώς είναι η νέα σας καριέρα ως η πρώτη Ευρωπαία Εισαγγελέας;

Οταν διορίστηκα γενική εισαγγελέας στη Ρουμανία, είπα ότι «είναι η πιο δύσκολη δουλειά». Μετά ήμουν επικεφαλής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Και είπα, «όχι, αυτή είναι η πιο δύσκολη». Τώρα, πρέπει να διαψεύσω τον εαυτό μου για να πω ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη και ενδιαφέρουσα δουλειά που θα μπορούσα ποτέ να κάνω. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε τίποτα. Διορίστηκα τον Οκτώβριο του 2019. Πήγα σε ένα γραφείο στην Κομισιόν και μου είπαν: «Τώρα πρέπει να φτιάξεις μια υπηρεσία πανευρωπαϊκή». Οπότε έπρεπε να δημιουργήσουμε τα πάντα από το μηδέν. Και σταδιακά, είχαμε όλο και περισσότερα μέλη στην ομάδα μας.

Αρχικά ο προϋπολογισμός μας ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ. Και θα έπρεπε να ξεκινήσουμε με 32 Ευρωπαίους Εισαγγελείς και είπα από την αρχή ότι αυτό είναι αδύνατο. Με ολόκληρη την ομάδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, νομίζω ότι χτίσαμε έναν νέο θεσμό. Ηταν κάτι πολύ δύσκολο, διότι προερχόμασταν από 22 κράτη-μέλη με διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και εργασίας στο δικαστικό σώμα. Και πρέπει να ενεργήσουμε ως μία ομάδα. Και αυτό είναι κάτι που δεν είχα στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ηταν λοιπόν μια πραγματική περιπέτεια. Και οι περισσότεροι συνάδελφοι έπρεπε να αφήσουν την ασφαλή περιοχή τους. Το έκαναν και αυτό είναι σημαντικό…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»
Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις ανησυχητικές προβλέψεις του καρκίνου στην Ευρώπη και τη σχέση της ασθένειας με τη νέα συνθήκη της πανδημίας της Covid-19.
«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αισιοδοξώ ότι θα αποφύγουμε μια νέα τραπεζική κρίση»
Την ανησυχία της για τη γιγάντωση των «κόκκινων» δανείων εκφράζει μιλώντας αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.», η Ιρλανδή επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα Μάρεντ ΜακΓκίνες και εξηγεί από πού αντλεί την...
«Αισιοδοξώ ότι θα αποφύγουμε μια νέα τραπεζική κρίση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αν το 2009 είχαμε υιοθετήσει τα ευρωομόλογα, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα»
Θα πήγαινε για καφέ και με τον Τσίπρα και με τον Μητσοτάκη, αφού και τους δύο τους εκτιμά, όπως λέει. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για...
«Αν το 2009 είχαμε υιοθετήσει τα ευρωομόλογα, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
Ολα δείχνουν ότι οι Λ. Σοφουλάκης και Ε. Ζαχαρής κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις ενδεχόμενες ευθύνες των εισαγγελέων Διαφθοράς, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διερεύνηση του σκανδάλου...
Δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών!
ΒΟΥΛΗ
Δημητρίου: Έχω δεχθεί απίστευτες απειλές, με μαφιόζικες μεθόδους
Ακόμα μια αποκαλυπτική κατάθεση από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην προανακριτική της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. 
Δημητρίου: Έχω δεχθεί απίστευτες απειλές, με μαφιόζικες μεθόδους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αναταραχή βοηθά την αντιπολίτευση»
Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το θέμα των εκλογών και το πολιτικό κλίμα στη χώρα, για τον Τ. Ερντογάν και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή, αλλά και για τις...
«Η αναταραχή βοηθά την αντιπολίτευση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας