Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 «Να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγγελος Τόλκας. EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να συγκροτηθεί ένας προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ»

  • A-
  • A+
Τους λόγους της ένταξής του στην κυβέρνηση εξηγεί μέσω της «Εφ.Συν.» ο Αγγελος Τόλκας και παράλληλα απαντά στις επικρίσεις που έχει δεχτεί. Κυρίαρχο διακύβευμα στη δεδομένη πολιτική συγκυρία, σύμφωνα με τον νέο υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου, με στόχο στις εθνικές εκλογές να δοθεί με ενιαία έκφραση η μάχη απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση της Ν.Δ.

• Από σημαίνον στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υφυπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ακούστηκαν πολλά και διάφορα για την επιλογή σας αυτή, με πιο χαρακτηριστικό ότι το βασικό σας κίνητρο ήταν η υπουργική καρέκλα...

Εχω υπάρξει εκλεγμένος βουλευτής δύο φορές και υφυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση, οπότε τα περί καρέκλας δεν μπορούν να σταθούν. Είμαι άνθρωπος της παραγωγής, ασκώ τη δικηγορία και δεν χρειαζόμουν κάποιου άλλου είδους «αποκατάσταση».

Ωστόσο έχω μάθει να είμαι παρών μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις, να δίνω δύσκολες μάχες και το διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη συντήρηση, τις ακραίες φωνές και την Ακροδεξιά. Αρα επιλογή μου είναι η ευθύνη και η τοποθέτηση στη σωστή πλευρά του πολιτικού χάρτη, τώρα, την κρίσιμη στιγμή.

• Στο πρώην -πλέον- κόμμα σας, ισχυρίστηκαν και κάτι ακόμη, ότι δεν ικανοποιήθηκε η επιθυμία σας να γίνετε γραμματέας και μετά υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας... Αληθεύει;

Για την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη μού ζητήθηκε επιμόνως από την ηγετική ομάδα του κόμματος να την αναλάβω. Δεν το ζήτησα εγώ. Αυτά όλα έγιναν δημόσια, μέσω της θεσμικής οδού, και το γνωρίζουν τα εκατοντάδες στελέχη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησία να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες

Ωστόσο η αποχώρησή μου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν οφείλεται σε αυτό. Διαφώνησα με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας και δημοσίως σε σχέση με την προοδευτική κατεύθυνση και τις προοδευτικές συγκλίσεις, καθώς είχε επιλέξει την αντίθετη στρατηγική και την πλήρη ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί. Αυτή η πολιτική διαφοροποίηση υπάρχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και παραιτήθηκα και έκτοτε δεν συμμετείχα σε καμία διαδικασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ όλο αυτό το διάστημα τοποθετούμαι υπέρ της σύγκλισης του προοδευτικού χώρου.

• Ακόμη και με βάση τη σαφώς διαφορετική εκδοχή σας για τα πράγματα, κ. Τόλκα, δεν παύει στο πρόσφατο παρελθόν να έχετε εκφράσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό. Περασμένα ξεχασμένα;

Τιμώ κάθε βήμα της πορείας μου καθώς και τους ανθρώπους με τους οποίους δώσαμε κοινούς αγώνες, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν επίσης την πολιτική διαφωνία τους με τη δεξιά στροφή του κόμματος κι ακόμη περισσότεροι απέχουν πλέον από τον χώρο. Φυσικά, ως στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντανακλούσα τις θέσεις του, όμως ποτέ δεν εκφράστηκα με ακρότητες και διχαστική ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

• Ατενίζοντας πλέον το νέο τοπίο για τη χώρα, ποιο είναι για σας το κεντρικό διακύβευμα και ποια είναι η θέση σας για τις εξελισσόμενες διεργασίες σχετικά με τη συγκρότηση του λεγόμενου προοδευτικού πόλου;

Σήμερα προτεραιότητα και βασική κοινωνική απαίτηση είναι μια προοδευτική συμμαχία ενάντια στη συντήρηση και την Ακροδεξιά, με βασικό παρονομαστή την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος για τους ανθρώπους του μόχθου, τα λαϊκά αιτήματα και όχι τις ελίτ και τα συμφέροντα των λίγων.

Με ειλικρίνεια να παραμερίσουμε όσα χωρίζουν τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να προχωρήσουν οι πολιτικές συγκλίσεις με στόχο ξεκάθαρες προοδευτικές πολιτικές γύρω από τον μεγαλύτερο βιώσιμο και με μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα κομματικό χώρο στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Η συμμετοχή σας στο υπουργικό σχήμα να υποθέσω ότι σημαίνει και τη σταδιακή δική σας προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς δηλαδή θα δώσετε τη μάχη των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων;

Ξεκάθαρες κουβέντες. Σήμερα η μεγάλη προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η δική μου κίνηση αφορά τη συγκρότηση του μεγάλου προοδευτικού πόλου με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, την υπαρκτή κομματική προοδευτική δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει γύρω του τις υγιείς δυνάμεις του χώρου και όσους αγωνίζονται για τις αλλαγές που ανέφερα παραπάνω. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εντείνω και εγώ την προσπάθεια με στόχο τις εθνικές εκλογές, στις οποίες θα αναμετρηθεί η προοδευτική προοπτική με ακραίες δυνάμεις και λογικές αυταρχισμού και τη συντήρηση της Ν.Δ.

• Σας προβληματίζουν τα σκωπτικά σχόλια και η καχυποψία από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό σας; Θα είναι δύσκολη, πιστεύετε, η συνύπαρξή σας και πώς σχολιάζετε τις αναφορές για «παπανδρεϊκή-πασοκική συνιστώσα» εντός του κυβερνώντος κόμματος;

Πρέπει να εστιάσουμε στα μεγάλα, σε αυτά που απαντούν στα προοδευτικά αιτήματα της κοινωνίας και όχι σε μικροπολιτικά θέματα. Η ανταπόκρισή μου στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται ευκαιριακά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και του πολιτικού συστήματος των διασήμων και βαρόνων, προχωρώντας με ενιαία προοδευτική ρητορική, ομοψυχία και αποφασιστικότητα.

• Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή επιζήμια για την Ελλάδα;

Οπως αποδεικνύεται, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει, ορθώς αξιοποιούμενη, μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Κάθε συμβιβασμός έχει θετικές και αρνητικές πτυχές και γι’ αυτά έχει γίνει ήδη ο διάλογος. Προς το παρόν φαίνεται πως οι θετικές πτυχές της είναι σημαντικές.

Είναι ισχυρή η εικόνα αλλαγής του ονόματος της γείτονος χώρας, όπως επίσης και η επίλυση των ζητημάτων με τα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεων. Αυτό που είναι επιζήμιο είναι οι ακραίες δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. που υποσκάπτουν με τον πιο άσχημο τρόπο το διεθνές κύρος της χώρας, ρίχνοντας νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς. Οφείλουμε όλοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα θετικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας.

• Πως θα χαρακτηρίζατε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βάση την πολιτική τους επιχειρηματολογία;

Η σημερινή Ν.Δ. αποτελεί ένα κράμα αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων με μόνο στόχο την πολιτική ρεβάνς και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα ευνοεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα.

Που δεν έχει κατανοήσει τις αιτίες της κρίσης και την ανάγκη άλλων επιλογών. Αδιαφορεί επιδεικτικά για την καθημερινότητα του πολίτη, για τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, ενώ η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να αφυπνίσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τη στρατηγική πολιτική συσπείρωση των αριστερών, των αληθινά κεντροαριστερών, των κεντρώων και όλων όσων επιζητούν τη διαμόρφωση της προοδευτικής ατζέντας την επόμενη ημέρα.

• Αναλάβατε το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι προτεραιότητές σας εν τάχει;

Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα που έχει να κάνει με τη χώρα μας, την Ευρώπη, με ανθρώπους με τραγικές προσωπικές ιστορίες. Με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησία πρέπει να εστιάσουμε αφενός στο να απαλύνουμε τον πόνο και να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αφετέρου να δούμε τις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας που έχουν επιδείξει πρωτοφανή αλληλεγγύη στους ανθρώπους αυτούς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι αλλαγές μεγιστοποιούν τη δυναμική μας»
Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τοποθέτησή της από τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, η Τάνια Καραγιάννη δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αλλαγές των προσώπων εντάσσονται στη...
«Οι αλλαγές μεγιστοποιούν τη δυναμική μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση πορεύεται “βλέποντας και κάνοντας”»
Αμηχανία, αναποτελεσματικότητα και έλλειψη διάθεσης για εθνική συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της πανδημίας του κορονοϊού καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Κώστας Σκανδαλίδης,...
«Η κυβέρνηση πορεύεται “βλέποντας και κάνοντας”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»
Να υπερασπιστούν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ενότητα και το όραμα για το κοινό εγχείρημα μιας παράταξης που θα καλύπτει όλο το φάσμα του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου ζητά με...
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Παράταξη χρεοκοπίας της χώρας η Ν.Δ.»
«Η Ν.Δ. χρεοκόπησε τη χώρα με τις πολιτικές της το 2004-2009, θα τη χρεοκοπήσει και το 2020 με την εγκληματική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», υποστηρίζει ο Θανάσης...
«Παράταξη χρεοκοπίας της χώρας η Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
Υπήρξαν φαινόμενα ερασιτεχνισμού, επιπολαιότητας και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας», δηλώνει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπίστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για όλα τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα αποσαφηνίζει μέσω της «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά.
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας