Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια απλή αριθμητική σύγκριση των καταγγελιών για υποθέσεις διαπλοκής που βαρύνουν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αρκούσε για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της σημερινής κυβέρνησης.

Γνωρίζοντας αυτό ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε χτες τα ονόματα που εμπλέκονται σε αποδεδειγμένα ή υπό διερεύνηση σκάνδαλα για στενές σχέσεις της παλαιότερης πολιτικής εξουσίας με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Και δεδομένης της στάσης που τήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το περιβάλλον του Μαξίμου μιλούσε για καθαρή υπεροχή του πρωθυπουργού.

Τα ονόματα επιχειρηματιών που ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν αυτά των Ψυχάρη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά από τον χώρο των ΜΜΕ επικεντρώνοντας στις δανειοδοτήσεις με εγγύηση «αέρα», ενώ στη δευτερολογία ανέφερε και τον «‘‘κομιστή’’ του Πρώτου Θέματος», Θέμο Αναστασιάδη.

Από τον χώρο των επιχειρηματικών στελεχών, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τον Ανδρέα Βγενόπουλο της Marfin και τις δικαστικές του περιπέτειες και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens, τον άνθρωπο «κλειδί» στο σκάνδαλο όπου εμπλέκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον πρόεδρο της Ν.Δ. αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και με αφορμή το απλήρωτο δάνειο στον «Κήρυκα» των Χανίων, ενώ την τιμητική τους είχαν επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη συνταγματική πρόβλεψη για τη μη ευθύνη των υπουργών και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επί υπουργίας του στο Υγείας το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε -άγνωστο πού- 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε μάλιστα την τροπολογία Γιαννίτση του 2012, που όριζε το ακατάσχετο των κρατικών επιχορηγήσεων στα κόμματα, αλλά και την τροπολογία του 2013 που απάλλαξε τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Οι συνεργάτες

Αλλα πρόσωπα που ονοματίστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, που εμπλέκεται σε κάθε λίστα φοροφυγάδων, ο Χρήστος Σκλαβούνης της UBS, που είχε αναλάβει να γράψει το πρόγραμμα της Ν.Δ., ο Γκίκας Μάναλης της Attica Bank και του «λουκέτου» στην ΕΡΤ, ο υπόδικος για εκβιασμούς Παναγιώτης Μουσάς και η στενή συνεργάτις του Χρήστου Σταϊκούρα και μεγαλοστέλεχος της Attica Bank, Κατερίνα Ζευγώλη.

Τα αντίστοιχα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απαντήθηκαν, έλεγαν κύκλοι του Μαξίμου, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται», «οι πολίτες που παρακολουθούν τη συζήτηση κρίνουν» και «οι συνήγοροι των καναλαρχών έχουν χάσει κάθε μέτρο σοβαρότητας».