Διήμερο επαφών σε ανώτατο επίπεδο διανύει ο πρωθυπουργός, που χθες βρέθηκε στη Ρώμη για το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Ιταλίας και συνομιλίες με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι.
Η Κοινή Διακήρυξη με την Ιταλία περιλαμβάνει συνολικά 14 μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες, με τις πιο σημαντικές να αφορούν τις επενδύσεις από τη μητρική της Hellenic Train στις σιδηροδρομικές μεταφορές και την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Οι συμφωνίες συνεργασίας καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο από την οικονομία και τη διεύρυνση των επενδύσεων μέχρι την άμυνα, την πολιτική προστασία, το μεταναστευτικό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Από τις κοινές δηλώσεις, ανάμεσα στα θερμά λόγια, ξεχώρισε η αιχμή του πρωθυπουργού προς την Ιταλίδα ομόλογό του για την αμυντική συμφωνία συνεργασίας Ιταλίας-Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε για ακόμα μία φορά πως στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ενωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις συνεργασίες, «με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας». Επιπλέον, σημείωσε πως πέρα από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει έργα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Ουκρανικό και όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ταυτίζονται πλήρως στην ανάγκη για μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών το ταχύτερο δυνατόν.
Τετ α τετ με Μερτς
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ενώ το βράδυ θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία μετά την εκλογή του κ. Μερτς.
Βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι η οικονομία, οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, ενώ έχει ενδιαφέρον το αν ο πρωθυπουργός θα θίξει τη συζήτηση περί παραχώρησης αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, δεδομένου ότι ο κ. Μερτς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η χώρα μας έχει όλα τα εργαλεία τα οποία, όταν χρειάζεται, χρησιμοποιεί για την προστασία των δικών της συμφερόντων» και επισήμανε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις, κανόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη».
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Κορνέλιους, ερωτώμενος εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο μεταναστευτικό να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση» και τόνισε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας