Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
11°C
12.0° 8.6°
0 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
9.6° 4.2°
1 BF
75%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
88%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ψιχάλες
8°C
7.9° 6.3°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
6°C
5.9° 4.0°
1 BF
74%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
0°C
2.3° 0.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
6°C
5.7° 5.7°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.5° 8.8°
1 BF
89%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 6.2°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 9.4°
1 BF
58%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
3 BF
64%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
2°C
5.7° 1.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 3.5°
1 BF
82%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 12.8°
1 BF
52%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
9°C
12.1° 8.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.8° 5.3°
1 BF
85%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.7° 4.7°
1 BF
85%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.0° 3.0°
0 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΠΝΠ, στρατός και σώματα ασφαλείας διά πάσα νόσον -και στο ΕΚΑΒ

Παρά το γεγονός ότι ούτε οι γιατροί, ούτε και οι πυροσβέστες βλέπουν με θετικό βλέμμα την απόφαση να αντιμετωπίσει «προσωρινά και μέχρι να υπάρξουν μόνιμες λύσεις» τα κενά στο ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία στρατός και Πυροσβεστικό Σώμα θα αναλάβουν τον ρόλο πληρωμάτων στα ασθενοφόρα.

Έως αργά το βράδυ της Τρίτης, η ΠΝΠ δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά το περιεχόμενό της είχε καταστεί σαφές, προκαλώντας την αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα, και δη ένα που σχετίζεται με τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Αιτία, προφανώς, οι σοβαρές ελλείψεις, που οδήγησαν σε θανάτους ανθρώπων που όταν χρειάστηκαν ασθενοφόρο, αυτό δεν υπήρχε.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «ίσως και μέσα στη διάρκεια της ημέρας» την απόφαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου «για την αξιοποίηση των μέσων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ», σβήνοντας κάθε ελπίδα για πραγματικές προσλήψεις προσωπικού, παρά τις άμεσες ανάγκες και με την αόριστη υπόσχεση για στελέχωση των ασθενοφόρων μέσα στο καλοκαίρι -που σημειωτέον βρίσκεται ήδη στην καρδιά του και η χώρα έχει πλημμυρίσει από τουρίστες.

Υποσχέσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα

Όπως είπε, το μέτρο αυτό «δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ, καθώς οι αλλαγές για το ΕΚΑΒ θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί», χωρίς φυσικά να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά παραπέμπτοντας αόριστα στις προγραμματικές δηλώσεις και στις ανακοινώσεις των υπουργών.

Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαφώτισε περισσότερο για το χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής κάλυψης των αναγκών στο ΕΚΑΒ, καθώς στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, μίλησε για «άμεση λύση, η οποία δημιουργεί μία κατάσταση η οποία είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε ως προς τους χρόνους επέμβασης, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει τη μόνιμη λύση, η οποία είναι ο βασικός μας στόχος και θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Ως μόνιμη λύση περιέγραψε την «πρόσληψη παραπάνω προσωπικού, την καλύτερη διαχείριση αυτού του προσωπικού και συνολικά την ενίσχυση του ΕΚΑΒ» και είπε ότι αυτές οι λύσεις που θα περιέχονται στην ΠΝΠ «καλύπτουν κάποια κενά μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις και συνολικά η υλοποίηση του μόνιμου σχεδίου, για το ζήτημα του ΕΚΑΒ».

Βέβαια, έχει καταστεί σαφές ότι οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για 10 χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα δεν αφορούν το επιπλέον προσωπικό που είναι απαραίτητο για να καλυφθούν τα κενά, αλλά αφορά την αντικατάσταση των αποχωρήσεων (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση). 

Ούτε ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις για το θέμα. Περιορίστηκε να αναφερθεί στον περίφημο «μπλε φάκελο» όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Ο πρωθυπουργός μας έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας».

Γιατροί και πυροσβέστες

Την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη.

«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISS

Την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο τομέας της υγείας «έχει ανάγκη από κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις, υποδομές, εξοπλισμό και όχι από συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα και δανεικούς πυροσβέστες και στρατιωτικούς ως πληρώματα ασθενοφόρων που θα λείψουν από την πυροπροστασία και την άμυνα της χώρας».

Και σημειώνει ότι «αντί να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα προχωρήσει σε “μπαλώματα”. Η κίνηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την περεταίρω συνειδητή, σχεδιασμένη και διαχρονική υποβάθμιση του Π.Σ. και κατ’ επέκταση την ανεπαρκή προστασία του λαού από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για τη λειτουργία του ΕΣΥ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά τις ανακοινώσει επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έκανε ελάχιστα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Η λύση των μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ είναι λύση ανάγκης για περιορισμένο χρονικό διάστημα», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμπληρώνοντας ότι «αντίθετα, είναι επείγουσα η ανάγκη προσλήψεων με σύγχρονη παροχή κινήτρων χωρίς άλλη αναβολή».

«Μία μόνιμη και διαρκής λύση απαιτεί προσλήψεις στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, αλλαγή του δυσλειτουργικού σημερινού μοντέλου εφημέρευσης και οn line σύνδεση των Παθολογικών, Πνευμονολογικών και άλλων κλινών όπου παρουσιάζεται με οξύτητα το πρόβλημα», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Καμία σχέση με τις ανάγκες περίθαλψης του λαού

«Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του Στρατού και της Πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας. Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί "στοιχίζουν" στο κράτος» επισημαίνει το ΚΚΕ στο σχόλιό του.

Και σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες, που είναι πολύ πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ασθενείς και αυτές με το "μάτι" προσανατολισμένο στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι, άλλωστε, οι προτεραιότητες της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΠΝΠ, στρατός και σώματα ασφαλείας διά πάσα νόσον -και στο ΕΚΑΒ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας