Βασικό μέλημα του μεγάρου Μαξίμου από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι να δείξει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Ειδικότερα, ετοιμάζεται να πατήσει στο γεγονός ότι πράγματι δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις «γαλάζιων» βουλευτών σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβέρνηση. Πολύ δύσκολα ένας βουλευτής θα ήθελε να χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησής του και πόσο μάλλον λίγο πριν από τις εκλογές.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει το βαθύ ρήγμα που υπάρχει από το καλοκαίρι στο εσωτερικό της Ν.Δ. λόγω του θέματος των υποκλοπών. Οχι μόνο παραμένει, αλλά με τους συνεχιζόμενους χειρισμούς της κυβέρνησης που απροκάλυπτα προσπαθεί να συσκοτίσει και να συγκαλύψει το σκάνδαλο –όπως επιβεβαιώθηκε και από τη στοχοποίηση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, επειδή θέλησε να ρίξει φως στην υπόθεση– το εσωκομματικό αυτό χάσμα όλο και διευρύνεται. Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, η γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ. παραμένει από «γαλάζια» στελέχη που βλέπουν ότι –μετά και την επισημοποίηση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ των πολιτικών και στρατιωτικών προσώπων που απαρίθμησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– έχουν πέσει όλες οι άμυνες της κυβέρνησης.
Μάλιστα τα στελέχη αυτά ενοχλούνται και με την προσπάθειά του να απαξιώσει τον Χρήστο Ράμμο, ο οποίος ως γνωστόν έπραξε το καθήκον του, λειτουργώντας με βάση τον ελεγκτικό ρόλο της ΑΔΑΕ. Τα ίδια στελέχη καταλογίζουν και αμηχανία στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης από τις υποκλοπές και να τη στρέψει σε θέματα άσχετα με το σκάνδαλο.
Αλλά πέραν του τι κουβεντιάζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη της Ν.Δ., υπάρχουν βέβαια και οι δημόσια κατατεθειμένες εσωκομματικές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες με την πρωθυπουργική γραμμή στο θέμα των παρακολουθήσεων. Με πρώτη ασφαλώς εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος από τα Ανώγεια της Κρήτης απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη για τις υποκλοπές. Αλλά ως γνωστόν υπάρχουν και οι αποστάσεις του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου στο θέμα αυτό και οι σαφείς αιχμές του για την επίκληση του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, το Μαξίμου καίγεται, αξιοποιώντας τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα ενότητας στο κόμμα της Ν.Δ.
Ακραία επίθεση
Την ίδια ώρα η πρωτοφανής επιχείρηση απαξίωσης του προέδρου της ΑΔΑΕ από το Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως σε βουλευτές της Ν.Δ., που έχουν ταυτιστεί με την πρωθυπουργική γραμμή στο θέμα των υποκλοπών, να υπερθεματίσουν σε ακρότητα. Και κάπως έτσι είδαμε την ακραία επίθεση του «γαλάζιου» βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλου σε βάρος του κ. Ράμμου, για τον οποίο έφτασε στο σημείο να πει (Kontra) ότι «λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα», ότι «την έχει δει Θεός» και ότι «είναι το delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά βέβαια όλο αυτό το μένος της κυβέρνησης για έναν άνθρωπο που αρνείται να υποταχθεί στη γραμμή συγκάλυψης ενός σκανδάλου ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας