• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 33.2°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 32.1°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  43%

Το κτίριο της ΕΥΠ δεν ήταν το μοναδικό μέρος στο οποίο δεν πάτησαν πόδι οι επιθεωρητές. Το ίδιο έγινε και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου κι εκεί έμαθαν για τις απόρρητες συμβάσεις με την εταιρεία Krikel μέσω αποστολής εγγράφων και όχι με επιτόπιο έλεγχο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλά κενά, περισσότερα ερωτήματα

 • A-
 • A+
Οι επιθεωρητές φέρονται να μην επισκέφθηκαν ποτέ την ΕΥΠ για έλεγχο και αυτός έγινε από την εποπτεύουσα εισαγγελέα που υπέγραψε για τις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη-Κουκάκη ● Ουδεμία αναφορά του πορίσματος στο διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ.

Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρείες Intellexa και Krikel που εμπλέκονται στο κακόβουλο λογισμικό Predator. Αυτό έλεγε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έσπευσε να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι το ίδιο πόρισμα που ανεμίζει ωσάν παντιέρα η κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά της.

Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ύστερα απ’ αυτή τη διαβεβαίωση; Οπως το πάρει κανείς, αρκεί να σημειώσουμε μια μικρή λεπτομέρεια. Πως η απάντηση φέρεται να δόθηκε όχι από τους επιθεωρητές που ήταν επιφορτισμένοι να κάνουν τον έλεγχο, αλλά από την εποπτεύουσα εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, το άτομο δηλαδή που υπέγραψε τις εντολές παρακολούθησης τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Θανάση Κουκάκη. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η κ. Βλάχου φέρεται να έκανε τον έλεγχο στο τμήμα συμβάσεων της ΕΥΠ και απάντησε με επιστολή στους επιθεωρητές της ΕΑΔ, οι οποίοι προφανώς καλύφθηκαν και δεν προχώρησαν παραπέρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΕΥΠ δεν ήταν το μοναδικό μέρος στο οποίο δεν πάτησαν πόδι οι επιθεωρητές. Το ίδιο έγινε και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου κι εκεί έμαθαν για τις απόρρητες συμβάσεις με την εταιρεία Krikel μέσω αποστολής εγγράφων και όχι με επιτόπιο έλεγχο. Οι μοναδικοί που όντως συνάντησαν οι επιθεωρητές φαίνεται πως είναι οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών στην ενημέρωση που είχαν για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τον κύκλο εργασιών τους και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Ενα άλλο σημείο που είναι προβληματικό αφορά το διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης και Καινοτομίας, πιο γνωστό ως «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ», που δημιουργήθηκε με νόμο του επιτελικού κράτους και που, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κρυφά κονδύλια χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. Το ΚΕΤΥΑΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, δεν αναγράφεται πουθενά μέσα στο πόρισμα. Kι εδώ προκύπτει σειρά ερωτημάτων.

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Intellexa για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών σχεδόν 800.000 ευρώ το 2020, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2021 στα 5,4 εκατ. ευρώ! Απ’ ό,τι μάθαμε, η ΕΑΔ εστίασε στο γεγονός ότι κανένας πελάτης της Intellexa δεν ήταν το ελληνικό Δημόσιο, αλλά γινόταν αναφορά σε πελάτες από «τρίτες χώρες». Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν η ΕΑΔ θεώρησε σωστό να ελέγξει ποιοι είναι αυτοί οι πελάτες. Υπήρχε άραγε περίπτωση κάποιος από τους πελάτες να είναι ελληνική εταιρεία με έδρα π.χ. το Λιχτενστάιν; Δεν θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να γίνει μια διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω πελατών;

Το ΚΕΤΥΑΚ, το οποίο έχει δικό του προϋπολογισμό, πού ακριβώς καταθέτει τις συμβάσεις που υπογράφει; Αραγε τις καταθέτει στο ίδιο τμήμα με εκείνες της ΕΥΠ; Ελέγχθηκε αυτό από την κ. Βλάχου; Γιατί δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για το ΚΕΤΥΑΚ στο πόρισμα;

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Intellexa για το 2021, τη χρονιά δηλαδή για την οποία γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι επιχειρήθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και επιτεύχθηκε εκείνη του Κουκάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών σχεδόν 800.000 ευρώ το 2020, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2021 στα 5,4 εκατ. ευρώ! Λογικά, αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων θα έπρεπε να προκαλέσει ένα ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα.

Απ’ ό,τι μάθαμε, η ΕΑΔ εστίασε στο γεγονός ότι κανένας πελάτης της Intellexa δεν ήταν το ελληνικό Δημόσιο αλλά γινόταν αναφορά σε πελάτες από «τρίτες χώρες». Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν η ΕΑΔ θεώρησε σωστό να ελέγξει ποιοι είναι αυτοί οι πελάτες. Υπήρχε άραγε περίπτωση κάποιος από τους πελάτες να είναι ελληνική εταιρεία με έδρα π.χ. το Λιχτενστάιν; Δεν θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να γίνει μια διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω πελατών;

Με δεδομένο το γεγονός ότι στη λίστα μαρτύρων της εξεταστικής περιλαμβανόταν και το όνομα της επικεφαλής της ΕΑΔ -πριν η κυβέρνηση απορρίψει το σχετικό αίτημα- θα ήταν ευχής έργον να βρεθεί κάποιος επίσημα και να δώσει απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
Θρασύτατη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μαξίμου ● Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», καταστράφηκε το υλικό από τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη λόγω... τεχνικού λάθους.
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παγίδα Μητσοτάκη στον... Μητσοτάκη
Από τη μέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνει με διάφορες διατυπώσεις τον ίδιο επίμονο ισχυρισμό: «Υπήρξε μία νόμιμη επισύνδεση στο...
Παγίδα Μητσοτάκη στον... Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση σε... «βέρτιγκο»
Προ ολίγων ημερών, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, μαθαίναμε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί τα στοιχεία της ΕΥΠ σχετικά με την παρακολούθηση που αφορά τον πρόεδρο του...
Κυβέρνηση σε... «βέρτιγκο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εργο Μητσοτάκη αυτή η ΕΥΠ
Δυστυχώς, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το να επικαλούνται «Δεν γνωρίζαμε» είναι ένα επιχείρημα εντελώς έωλο.
Εργο Μητσοτάκη αυτή η ΕΥΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας