Το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Aγ. Πετρούπολη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στη χώρα μας, άφησε ανοιχτό χθες στη Βουλή ο Παν. Λαφαζάνης. «Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση», επανέλαβε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας από τους βουλευτές–μέλη της να υπερψηφίσουν τη διάταξη που προβλέπει τη σύσταση από το Δημόσιο εταιρείας που θα συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού («Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.»).
Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν προχωρήσει και βρίσκονται πριν από το τελικό στάδιο για τη διαμόρφωση του σχετικού πλαισίου. «Είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της παραμονής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό (η επίσκεψη στη Ρωσία έχει προγραμματιστεί για 18–20 Ιουνίου) να γίνει η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τον αγωγό», προέβλεψε ο υπουργός, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας: «Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα έργα μετά τη μεταπολίτευση, που θα μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο», ανέφερε.
Σημείωσε μάλιστα πως πρόκειται για επένδυση δύο δισ. ευρώ για τη μεταφορά 47 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, εξασφαλίζοντας 10.000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι προχωρεί παράλληλα και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν περιθώρια και αντίστοιχες προϋποθέσεις για τη διέλευση και άλλων αγωγών από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν.
Σημειώνεται πως ο υπουργός προκάλεσε σκωπτικά έως ειρωνικά σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν -καθώς μιλούσε για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία- αναφέρθηκε στο «Λένινγκραντ»: «Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί οπουδήποτε, ή στην Αγία Πετρούπολη, ή στο Λένιγκραντ, πείτε το όπως θέλετε...», απάντησε στους συναδέλφους του που τον διόρθωσαν, για να συμπληρώσει: «...εκτός από τον επίσημο τίτλο, οι λαοί διαμορφώνουν τα δικά τους τοπωνύμια που παραμένουν τα ίδια και μετά τις αλλαγές. Το ίδιο δεν γίνεται και στην Αθήνα με τους δρόμους; Τους δίνουν νέα ονόματα, αλλά ο κόσμος τα λέει διαφορετικά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας