Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  16%
Ανασχηματισμός για εσωτερική κατανάλωση
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασχηματισμός για εσωτερική κατανάλωση

 • A-
 • A+
Διαρροές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στην αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών, με στόχο να περιοριστεί η γκρίνια εντός της «γαλάζιας» Κ.Ο. ● Η κίνηση ενδεχομένως να στείλει και μήνυμα για πρόωρες εκλογές εντός του έτους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2020 έκλεισε για την κυβέρνηση με την εικόνα της τραυματισμένη από τα τελευταία γεγονότα της υπόθεσης της παρέλασης των επίλεκτων του «επιτελικού κράτους» από τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εμβολιαστούν πριν από τους ευπαθείς και τους ευάλωτους, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και τελικά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης που υποχρεώθηκε να σταματήσει τους κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς των «ημετέρων».

Εν τω μεταξύ, όλο το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει για τα καλά και πάλι τα σενάρια ανασχηματισμού. Κυκλοφορούν με πολύ έντονο τρόπο μέσα σε υπουργεία και δημοσιογραφικά γραφεία και κάνουν κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται σε στάση αναμονής για σχετικές εξελίξεις.

Το δεδομένο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι εμφανιζόταν έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό το καλοκαίρι, τελικά έκανε πίσω, πραγματοποιώντας ορισμένες πολύ μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στέλνοντας έτσι το μήνυμα τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουν να περιμένουν τον πραγματικό ανασχηματισμό.

Τα σενάρια

Τώρα το θέμα βρίσκεται και πάλι έντονα στο προσκήνιο. Εμπειρα στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι οι περίοδοι των γιορτών και του καλοκαιριού που είναι κλειστή η Βουλή είναι γενικά πρόσφορες για ανασχηματισμούς και τώρα μιλάμε για μια τέτοια περίοδο. Δεν αποκλείουν λοιπόν να δούμε ανασχηματισμό πολύ σύντομα, αν και ακούγεται και το σενάριο που τον τοποθετεί αργότερα, σε δεύτερο χρόνο.

Η διαρροή που κυκλοφορεί είναι ότι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι υπάρχουν βουλευτές που νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους» και που δυσφορούν με την αξιοποίηση μεγάλου αριθμού εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στο υπουργικό σχήμα, ότι υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που δεν βλέπουν με καλό μάτι την τοποθέτηση σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων όλων αυτών των στελεχών που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε έντονη γκρίνια και αντιδράσεις βουλευτών με αφορμή μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ή η τροπολογία για την εξομοίωση των τίτλων των κολεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ. Βλέπουμε εσωκομματικές τριβές και διαφωνίες με επιλογές του «επιτελικού κράτους». Αρα, λοιπόν, η ενδεχόμενη τοποθέτηση περισσότερων βουλευτών στην κυβέρνηση αναμένεται να γίνει με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα ότι αξιοποιούνται κοινοβουλευτικοί, προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός της σχετικής δυσφορίας.

«Οπαδός της αξιοποίησης βουλευτών» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας (ΣΚΑΪ, 29.12.2020): «Θεωρώ ότι η Ν.Δ. διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό εκλεκτών συναδέλφων, ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στη φάση αυτή, και δεν ανήκω σε αυτούς οι οποίοι χρόνια τώρα υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές είναι ουσιαστικά για πέταμα και είναι μόνο για να ψηφίζουν και θα πρέπει να προτιμάμε μόνο τεχνοκράτες. Δεν είμαι αυτής της σχολής. Πιστεύω ότι ο βουλευτής, ο οποίος δίνει τη μάχη και λογοδοτεί στην περιφέρειά του και στον ελληνικό λαό, είναι και κατάλληλος για να ασκήσει κυβερνητικές ευθύνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί», είπε, στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα.

Αλλά μια τέτοια κίνηση υπουργοποίησης περισσότερων κοινοβουλευτικών θα στείλει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι αξιοποιούνται βουλευτές για πιθανό ενδεχόμενο εκλογών και ότι επομένως το 2021 θα είναι εκλογική χρονιά. Ουτως ή άλλως, είναι γνωστή η επιδίωξη του Κυρ. Μητσοτάκη να «κάψει» την απλή αναλογική και στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εκλογών τον Σεπτέμβριο. Με το σκεπτικό ότι τότε θα έχει πλέον προχωρήσει το θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού, για το οποίο οι εκτιμήσεις μιλούν για ολοκλήρωσή του σε 8 μήνες (τέλος Αυγούστου) ή σε 10 μήνες (τέλος Οκτωβρίου).

Επιπλέον, η επιλογή για εκλογές τον Σεπτέμβριο θα γινόταν και για να προλάβει ενδεχόμενη νέα αναζωπύρωση του ιού το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα ίδια στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα ενέτασσε στο προεκλογικό του αφήγημα το θέμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και ως δίλημμα θα έθετε το ποιος θέλουν οι πολίτες να τα αξιοποιήσει.

Τώρα, όσον αφορά τον ανασχηματισμό, εφόσον όντως πραγματοποιηθεί εν μέσω πανδημίας, δεν θεωρείται πιθανό οι αλλαγές να αφορούν το υπουργείο Υγείας και γενικότερα τα υπουργεία που σχετίζονται με τη διαχείρισή της. Πιθανές δεν θεωρούνται επίσης αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ έκπληξη θα αποτελούσε αντικατάσταση του Χρήστου Σταϊκούρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, με δεδομένο ότι εκεί ήδη ο πρωθυπουργός έχει αναβαθμίσει έναν δικό του άνθρωπο σε αναπληρωτή –τον Θ. Σκυλακάκη που είχε πάντα στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη– προκειμένου να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιθανή δεν θεωρείται ούτε αλλαγή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία περνάει τις ρυθμίσεις που επιθυμεί το μέγαρο Μαξίμου, ακόμα και αν αυτές προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις και μέσα στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως η τροπολογία για τα κολέγια.

Τα ονόματα

Στελέχη της Ν.Δ. δεν αναμένουν πολλές και μεγάλες αλλαγές. Στις πιθανές αλλαγές περιλαμβάνεται το υπουργείο Τουρισμού, καθώς και η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι ο Στέλιος Πέτσας θα μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο, ίσως στο Εργασίας, για το οποίο και πάλι ακούγονται σενάρια αντικατάστασης του Γιάννη Βρούτση, τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης «άδειασε» δημοσίως τόσο για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων όσο και για το θέμα με τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Οι όποιες αλλαγές αναμένεται, επιπλέον, να έχουν στόχο τις υπάρχουσες κυβερνητικές δυσλειτουργίες, καθώς επίσης ένα επικοινωνιακό «λίφτιγνκ» μετά τη φθορά που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι χειρισμοί της στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και τις κακές σχέσεις μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση κακών σχέσεων είναι ασφαλώς αυτή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη.

Ετσι, αν η πρώτη παραμείνει, ίσως η δεύτερη μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Πάντως, όσο κι αν τώρα ο πρωθυπουργός κάνει στροφή στους βουλευτές, οι ανασχηματισμοί πάντοτε δημιουργούν δυσαρεστημένους. Είτε σε αυτούς που «κόπηκαν» από τη θέση τους είτε σε εκείνους που δεν επελέγησαν για να υπουργοποιηθούν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ακραίο» θεωρεί τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης
Για «φωνές τόσο ακραίες που οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή δεν πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων» έκανε λόγο ο νυν πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας τον πρώην,...
«Ακραίο» θεωρεί τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιος ανασχηματισμός;
Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν ούτε ανασχηματισμός αλλά ούτε καν «διορθωτικές κινήσεις» αφού καμία κυβερνητική αρρυθμία δεν διορθώθηκε.
Ποιος ανασχηματισμός;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πενταμελής επιτροπή για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τη συγκρότηση πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία όλων των δράσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Πενταμελής επιτροπή για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό το καλοκαίρι
Δεν διέψευσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός του Ιουλίου ή στα τέλη Αυγούστου ● Οσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε πως θα...
Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό το καλοκαίρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας