• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%

Καταργούν την τηλεκατάρτιση μετά το φιάσκο

 • A-
 • A+
Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση μετά από... διαπόμπευση αρκετών ημερών και έπειτα από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» ● Πώς θα δοθούν τα 600 ευρώ στους επιστήμονες ● Τώρα ο Μητσοτάκης ζητά και... αξιολόγηση των ΚΕΚ.

Το άνευ προηγουμένου φιάσκο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εντολή για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, λίγες μόλις ώρες μετά και τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας «αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται».

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να... ξεκινήσει «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού». 

Είχαν προηγηθεί αρκετές ημέρες όπου η κυβέρνηση δεχόταν σφυροκόπημα για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, ενώ, σήμερα, η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως περαιτέρω αποκαλύψεις.

Τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.»

«Κολλητοί» οι καλεσμένοι στο πάρτι των «χρυσών» vouchers

Το colpo grosso της τηλεκατάρτισης

Το «Σκοιλ Ελικικού» «σταύρωσε» την κυβέρνηση

Αναλυτικά η δήλωση Βρούτση

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). 
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εργασίας μίλησε στην ιστοσελίδα cnn.gr, επιχειρώντας να δώσει διευκρινίσεις για το κυβερνητικό φιάσκο.

Ο Γιάννης Βρούτσης προσπάθησε να κουνήσει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011, και τα χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα ανοίξουμε παλαιούς φακέλους που αφορούν αυτά τα προγράμματα» και, παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να στηρίξει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κρίση του κορωνοϊού και όταν διαπιστώνει πως χρειάζονται βελτιώσεις παρεμβαίνει άμεσα, όπως συνέβη και με το επίδομα των 800 ευρώ, του οποίου οι δικαιούχοι έχουν διευρυνθεί σημαντικά με νέες υπουργικές αποφάσεις.

«Μόνος δρόμος η παραίτηση Βρούτση»

«Μια χαρά» ο Άδωνις, δυο τρομάρες ο Γεραπετρίτης

Τα πολλά προβλήματα στο σύστημα τηλεκατάρτισης παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε προαναγγείλει από νωρίς αλλαγές.

Εκείνος, όμως, που θα πρέπει να αισθάνεται απομονωμένος και απολογούμενος είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς μέχρι και πριν από μερικές ώρες υπερασπιζόταν τις παλινωδίες του υπουργείου Εργασίας, βρίζοντας, παράλληλα, θεούς και δαίμονες και όσους τόλμησαν να ασκήσουν κριτική σε μία ακόμη «άριστη» κυβερνητική κίνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το colpo grosso της τηλεκατάρτισης
Πώς μεθοδεύτηκε η επιλογή των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης 6 εταιρειών, οι οποίες θα πάρουν 36 εκατ. από τα 193 εκατ. του επίμαχου επιδόματος των επιστημόνων ● Η επιδεικτική αγνόηση της υπόδειξης...
Το colpo grosso της τηλεκατάρτισης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Σκοιλ Ελικικού» «σταύρωσε» την κυβέρνηση
Εκθετο το υπουργείο Εργασίας από τα «μαργαριτάρια» εκπαίδευσης συγκεκριμένων ΚΕΚ ● Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη που τον καλεί να δώσει απαντήσεις ● Στους... επιστήμονες επέρριψαν την ευθύνη Βρούτσης και...
Το «Σκοιλ Ελικικού» «σταύρωσε» την κυβέρνηση
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Επιθέσεις και ύβρεις Άδωνη, αλλά για την ταμπακιέρα των «κολλητών» ούτε κουβέντα
O Αδωνης Γιωργιάδης εμφανίστηκε στην ΕΡΤ εξαπολύοντας ύβρεις, ψέματα και συκοφαντίες σε όλα τα ΜΜΕ που ασκούν αντιπολίτευση, στον Αλέξη Τσίπρα και στην πρώην υπουργό Εφη Αχτσιόγλου.
Επιθέσεις και ύβρεις Άδωνη, αλλά για την ταμπακιέρα των «κολλητών» ούτε κουβέντα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους το φιάσκο της κατάρτισης»
Για φυγομαχία κατηγορεί τον Κ. Μητοτσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το θέμα της τηλεκατάρτισης που ανέδειξε σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών και την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους το φιάσκο της κατάρτισης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας