• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.9°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 17.8°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  76%

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στρέφει... το βλέμμα του αλλού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το colpo grosso της τηλεκατάρτισης

 • A-
 • A+
Πώς μεθοδεύτηκε η επιλογή των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης 6 εταιρειών, οι οποίες θα πάρουν 36 εκατ. από τα 193 εκατ. του επίμαχου επιδόματος των επιστημόνων ● Η επιδεικτική αγνόηση της υπόδειξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς των επιστημόνων.

Η σχέση των κυβερνήσεων της Ν.Δ. με τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τα ΚΕΚ ήταν πάντα σχέση διαπλοκής και σκανδάλων. Οι πόροι του ΕΣΠΑ (των άλλοτε ΚΠΣ) που κατευθύνονταν στα προγράμματα για τους ανέργους, υπό τη διαχείριση του υπουργείου Εργασίας, πλούτισαν κόσμο και κοσμάκη. Και όταν κάποια στιγμή η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να βάλει φρένο στο τρελό γλέντι πολιτικών και μεσαζόντων, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις είχε αναλάβει, το 2015, έπρεπε να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να πείσει τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ότι το «πάρτι τέλειωσε». Και τους έπεισε, με αποτέλεσμα να αποδεχτούν ακόμη και τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που μέχρι τότε οι Βρυξέλλες τα απέρριπταν μετά βδελυγμίας.

Αραγε ποιος φανταζόταν ότι και πάλι μια κυβέρνηση της Ν.Δ., με τη βοήθεια (ή την πρωτοβουλία;) της νυν ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, θα χρησιμοποιούσε την κρίση από τον Covid-19 για να επαναλάβει τις χειρότερες παραδόσεις της, χαρίζοντας 85 εκατομμύρια ευρώ σε «παρόχους» αμφίβολης αξιοπιστίας και σοβαρότητας προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, για να δώσει το εξευτελιστικό επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τις δουλειές τους;

Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της νέας μπίζνας είναι έξι εταιρείες (ανήκουν σε 5 ιδιοκτήτες) οι οποίες θα πάρουν 36 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα για να νοικιάσουν τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που κατέχουν. Oμως, η μεθόδευση για την επινόηση και εκτέλεση των «ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεκατάρτισης» δεν ήταν τόσο αριστοτεχνική.

«Πάρτι» έχει στηθεί στο Διαδίκτυο με τα απίστευτα «μαργαριτάρια» στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Οπως αναφέρει στο εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο (που δημοσιεύουμε σε αυτές τις σελίδες) ο Μ. Φραγκίσκος, επιστήμονας με μεγάλη πείρα στην κατάρτιση ενηλίκων, «η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης, δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων, όπως καταγράφεται στη “Διαύγεια”, προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν...».

Από τα αρχεία της «Διαύγειας» προκύπτει ότι την Πέμπτη 3.4.2020 στις 13.41 βγαίνει η προκήρυξη για το μητρώο των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης, με υποβολή προτάσεων την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ώς τις 12 τα μεσάνυχτα, ώστε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης να ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 6.4.2020. Πράγματι, τη Δευτέρα στις 5.50 μ.μ. ανακοινώνονται τα URL έξι (6) ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεκατάρτισης χωρίς τα ονόματα των εταιρειών.

Στην απάντηση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη το δίδυμο του υπουργείου Εργασίας, Βρούτσης - Στρατινάκη, στην κριτική που άσκησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τη δωρεά 80-90 εκατομμυρίων σε ιδιώτες, παρακάμπτεται η ουσία. Επικαλούμενοι οι δύο του υπουργείου αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων, αποκρύπτουν συνειδητά ακόμη και το έγγραφο οδηγιών του υπ. Οικονομίας (8.4.2020) προς τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ (με σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.) και στο οποίο φαίνεται καθαρά ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν επιλέξιμο από το ΕΣΠΑ και το επίδομα των 800 ευρώ, που αρνείται να δώσει η κυβέρνηση στους επιστήμονες εφευρίσκοντας το κόλπο με την τηλεκατάρτιση των 600 ευρώ, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» στις 9 Απριλίου.

Αλήθεια, πού είναι τώρα οι ελεγκτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Κατακραυγή από δικηγόρους και μηχανικούς για τον τραγέλαφο

Ανακοίνωση-καταπέλτης από την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί να σταματήσει η εξευτελιστική διαδικασία και να χορηγηθεί στους επιστήμονες το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Να σταματήσει το πανηγύρι σπατάλης δημοσίου χρήματος ζητεί ψήφισμα που υπογράφουν χιλιάδες μηχανικοί

Με κάμποση καθυστέρηση και μετά τη γενική κατακραυγή για το σκάνδαλο των 193 εκατ. ευρώ και το φιλοδώρημα των 600 ευρώ έναντι τηλεκατάρτισης για 160.000 επιστήμονες, από τα οποία ένα τεράστιο ποσοστό θα καρπωθούν ελάχιστες συγκεκριμένες εταιρείες, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων εξέδωσε ανακοίνωση-καταπέλτη. Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη και έκρινε απερίφραστα ως προσβλητική την απόφαση του υπουργού κ. Βρούτση.

«Η προσβλητική δήλωση του υπουργού και η προσπάθειά του να μετακυλήσει την ευθύνη στους “ωφελούμενους” επιστήμονες για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης “τηλεκατάρτισης” επιστημόνων, αντί μιας γενναίας ανάληψης της ευθύνης του, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης όλων μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους και από όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και με τις πιο έντονες εκφράσεις τα επιχειρηθέντα από την κυβέρνηση και τον εμπαιγμό των Ελλήνων επιστημόνων/δικηγόρων μέσω της απόφασης να υποκατασταθεί η ΑΜΕΣΗ χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ με τη μεθόδευση της “τηλεκατάρτισης”. Κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση θέλησαν να καλύψουν την υπαναχώρηση στις αρχικές εξαγγελίες, μέσω μιας έωλης και απάδουσας σε καταρτισμένους πολίτες διαδικασίας αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αυτό όμως που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι ένα μνημείο απόλυτης προχειρότητας:

■ Αθέτηση της αρχικής υπόσχεσης περί άμεσης εκταμίευσης της α' δόσης της επιταγής τηλεκατάρτισης μέχρι τις 16/4/2020 σε όλους τους ωφελούμενους.

■ Πλήρως ποιοτικά υποβαθμισμένο το περιεχόμενο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των υπερ-πλατφορμών.

■ Απύθμενη εμπορική εκμετάλλευση και αθέμιτη διαφήμιση και προβολή των ΚΕΚ. [...] Πλήρης αποδόμηση της λυσιτελούς υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης μέσω ΕΣΠΑ.

■ Κι ένας ολόκληρος χώρος επιστημόνων να ευτελίζεται μέσα από αυτή τη μοναδική επιλογή που του κατέλιπε η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη βιοποριστική ανάγκη του για επιβίωση μετά από έναν και πλέον μήνα πλήρους δικηγορικής/επαγγελματικής απραξίας.

Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που βιώνουμε είναι η ΑΜΕΣΗ ανάκληση των δηλώσεων από τον κ. υπουργό και έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες και δη στην πλέον πληγείσα κατηγορία τους, τους δικηγόρους».

Καταγγέλλουν και οι μηχανικοί

Προηγήθηκε το ψήφισμα των μηχανικών που ζητά «δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό». Είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες περισσότερες από 5.500 ηλεκτρονικές υπογραφές. Οι πτυχιούχοι μηχανικοί καταγγέλλουν «την εξελισσόμενη φαρσοκωμωδία με τα vouchers της ντροπής» και διαμαρτύρονται για το «τεράστιο φιάσκο» και για τη «δίχως τέλος κοροϊδία των επιστημόνων», τονίζοντας τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες επιμόρφωσης, το χαμηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού υλικού αλλά και την προχειρότητα με την οποία στήθηκε το πρόγραμμα.

«Επειδή ακόμα και από αυτό το πενιχρό επίδομα με διαδικασία και μεθόδους που υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη μας, πολλοί από εμάς εξαιρούνται. Επειδή το περιεχόμενο της κατάρτισης που προσφέρεται από τους παρόχους είναι αλλοπρόσαλλο, αντιεπιστημονικό, πρόχειρο... Επειδή ο τρόπος που έχει στηθεί όλο αυτό το πανηγύρι σπαταλάει δημόσιο χρήμα χαρίζοντας 80 εκατομμύρια ευρώ σε ΚΕΚ. Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τα 80 εκατομμύρια που υποσχέθηκε στα ΚΕΚ.

Απαιτούμε τα 80 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν στους επιστήμονες και την κοινωνία. Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα, να σταματήσει η κοροϊδία με τα κλικ και να δοθεί το επίδομα των 800 € στους επιστήμονες όπως και σε όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα των μηχανικών.

Παραπλανά η κυβέρνηση

Πέρα από τις τραγελαφικές καταστάσεις που προηγήθηκαν με το περιεχόμενο των τηλεκαταρτίσεων, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση της αδιαφάνειας έκανε άλλο ένα πολύ επικίνδυνο βήμα προς την παλιά γνωστή συνταγή που επέτρεψε τη διαφθορά και τη ρεμούλα στη χώρα με το γνωστό αποτέλεσμα της χρεοκοπίας.

Το κυβερνητικό αφήγημα περί βοηθήματος μέσω κατάρτισης κατέρρευσε και λόγω του καραμπινάτου ψέματος ότι «η κατάρτιση είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ, άρα το κράτος θα εισπράξει την κοινοτική συνδρομή και επομένως θα εξοικονομήσει πόρους». Από έγγραφο οδηγιών του υπουργείου Οικονομίας με ημερομηνία 8.4.2020 προς τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ (στο οποίο επισυνάπτονται σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), που έφεραν στο φως με άρθρο τους στην «Εφ.Συν.» (9/4/2020) οι Η. Ξανθάκος και Π. Κορκολής, φαίνεται καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιλέξιμο από το ΕΣΠΑ και το επίδομα των 800 ευρώ που αρνείται να δώσει η κυβέρνηση στους αυτοαπασχολούμενους.

Η κάλυψη περίπου 180.000 επιστημόνων με το επίδομα των 800 ευρώ θα στοίχιζε στο κράτος 144 εκατ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα 193 εκατ. ευρώ που χορηγούνται τώρα, για να πριμοδοτηθούν τα ΚΕΚ με πρόσθετο κόστος 470 ευρώ ανά επιστήμονα που θα παρακολουθήσει την υποτιθέμενη τηλεκατάρτιση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «Σκοιλ Ελικικού» «σταύρωσε» την κυβέρνηση
Εκθετο το υπουργείο Εργασίας από τα «μαργαριτάρια» εκπαίδευσης συγκεκριμένων ΚΕΚ ● Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη που τον καλεί να δώσει απαντήσεις ● Στους... επιστήμονες επέρριψαν την ευθύνη Βρούτσης και...
Το «Σκοιλ Ελικικού» «σταύρωσε» την κυβέρνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αριστεία της διαπλοκής
Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης, δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου ΟΣΤΚ, όπως καταγράφεται στη «Διαύγεια», προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπουργείου Εργασίας με τις έξι εταιρείες...
Η αριστεία της διαπλοκής
ΒΟΥΛΗ
Βεβαιώσεις Covid ή... αναστολή εργασίας για τους εκπαιδευτικούς
Σε τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στις σχολικές τους μονάδες με βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test ή...
Βεβαιώσεις Covid ή... αναστολή εργασίας για τους εκπαιδευτικούς
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μέρες μεγαλειώδους πολιτικής παρακμής!
Ποιός άκουσε τα Ιατρικά Τμήματα της χώρας που ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους δώσει ένα μέρος από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε σε ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια για την αντιμετώπιση του...
Μέρες μεγαλειώδους πολιτικής παρακμής!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»
Εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταργεί το κίνητρο των ενήλικων κρατουμένων να μορφώνονται στις φυλακές, υπολογίζοντας σε 16 αντί 30 τα μεροκάματα για κάθε μήνα φοίτησης σε σχολεία των...
Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας