• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 26.8°C
  3 BF
  41%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.7°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  89%

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»

 • A-
 • A+
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προκάλεσε την μήνιν της ΚΕΔΕ όχι μόνο με την κατάργηση του «Φιλόδημου» που προωθεί, αλλά και με τον τρόπο που στελέχωσε το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και... τα άκουσε από τον αντιπρόεδρο κ. Κυρίζογλου.

Σχέσεις… οργής αναπτύσσονται μεταξύ δημοτικής αυτοδιοίκησης και υπουργείου Εσωτερικών. Σκληρή κριτική για πρόσφατους χειρισμούς του υπουργού, Τ. Θεοδωρικάκου, άσκησαν αιρετοί στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ -την πρώτη με επίκαιρη θεματολογία επί νέας σύνθεσης-, με τα βέλη προς τη Βασ. Σοφίας να εκτοξεύονται από κάθε παράταξη, τα πιο αιχμηρά δε από την προσκείμενη στη Ν.Δ.

Αν και οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών για κατάργηση του «Φιλόδημου» και αντικατάστασή του με νέο πρόγραμμα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δημάρχους της χώρας, είναι οι χειρισμοί του υπουργού για τη στελέχωση του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και για την ελληνική αντιπροσωπεία στο ευρωπαϊκό όργανο της Επιτροπής των Περιφερειών αυτοί που έχουν προκαλέσει πραγματικό θυμό. «Δεν είναι αυτοκράτορας, αλλά υπουργός Εσωτερικών. Να τις ανακαλέσει», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, αποτυπώνοντας και το κλίμα που υπάρχει σε μερίδα της πλειοψηφούσας παράταξης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος 

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κάνοντας λόγο για «προκλητική ενέργεια», καθώς και μια «αντιδεοντολογική, κακή και άδικη απόφαση» από πλευράς Θεοδωρικάκου, με δεδομένο ότι ελήφθη μόλις μία ημέρα πριν από τις εκλογές της ΚΕΔΕ, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ ορίστηκε πρόεδρος συνεργάτης του υπουργού και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του.

«Κανείς από όσους πρόσκεινται στη Ν.Δ. δεν είναι αιρετός», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Οσον αφορά την εθνική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών, στις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για αποκλεισμό της, προστέθηκε από πλευράς Κυρίζογλου και η ένσταση ότι έχει αποκλειστεί η περιφερειακή Ελλάδα. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να σταλεί επιστολή της ΚΕΔΕ στον υπουργό να τροποποιήσει άμεσα τις αποφάσεις του για τα δύο όργανα. «Αν δεν ανακαλέσει, θα πρέπει να συναντήσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να τον βάλει σε τάξη», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Αντίστοιχο αίτημα πιθανότατα να δεχτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε ενδεχόμενη εμπλοκή με τα έργα του «Φιλόδημου». Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ότι τα έργα θα υλοποιηθούν «μέχρι τελευταίου ευρώ» με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται, δεν μοιάζει να καθησυχάζουν τους δημάρχους της χώρας.

Αποτέλεσε κοινή παραδοχή -μηδενός εξαιρουμένου- η επιτυχία του «Φιλόδημου» στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με τα μέλη της να θυμίζουν ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο σχεδιάστηκε από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα να αποδομούν τα όσα έχει πει ο κ. Θεοδωρικάκος. Οπως εξήγησε ο Γ. Μουράτογλου (γενικός γραμματέας επί προεδρίας Γ. Πατούλη και καλός γνώστης των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης), ζήτημα πόρων δεν υφίστατο.

Τα 134 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελούσαν εγγυήσεις, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι, αν και τα έργα είχαν ονομαστικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, με τις εκπτώσεις -που έφταναν πάνω από 40%- «δεν θα ξεπερνούσαμε τα 600 εκατ. ευρώ στην αποπληρωμή τους». Ο κ. Μουράτογλου αντέκρουσε μάλιστα τα περί μεταφοράς έργων του «Φιλόδημου» στο ΕΣΠΑ: «Είναι φύσει αδύνατο», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι ο «Φιλόδημος» σχεδιάστηκε ακριβώς για να καλύψει ανάγκες δήμων που δεν κάλυπτε το ΕΣΠΑ. Ως παράδειγμα έθεσε έργα ύδρευσης προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ που νωρίτερα είχαν απορριφθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Εντονες ανησυχίες για την πορεία των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της Ενωσης ΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκης, ασκώντας κριτική στον υπουργό ότι με την εξαγγελία του «κλόνισε την αρχή της συνέχειας του κράτους και την αρχή της εμπιστοσύνης. Εμείς δεν κάναμε σύμβαση με καμία Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά με το Ταμείο Παρακαταθηκών», συμπλήρωσε.

«Ολη η ιστορία αυτή, σε πολιτικό επίπεδο, είναι κοροϊδία», τόνισε ο Δ. Μπίρμπας. «Δεν υπήρξε ποτέ θέμα με τη χρηματοδότηση. Ολα θα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οποιος διαβάσει τον νόμο καταλαβαίνει. Ενδιάμεσος επιταχυντής ήταν η ΕΤΕπ», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη η ΚΕΔΕ να επιμείνει σε ένα πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους αντικειμενικούς και διαφανείς όρους του «Φιλόδημου». «Με την όλη συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών, φοβάμαι ότι θα γίνει πελατειακό» το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είπε ο κ. Μπίρμπας.

«Το ζητούμενο για την Αυτοδιοίκηση είναι να διασφαλιστεί πως η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να “πειραχθούν” έργα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία, και με τρόπο δίκαιο και διαφανή», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
Αντισυνταγματικοί οι νόμοι Θεοδωρικάκου με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ ● «Για ανεπίτρεπτη συνταγματικά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π....
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογικό «μπόνους» και στις αυτοδιοικητικές
Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ανάγοντας το σχετικό νομοσχέδιο σε πρώτη...
Εκλογικό «μπόνους» και στις αυτοδιοικητικές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακάμπτονται έλεγχοι σε συμβάσεις, μελέτες και διαγωνισμούς στα περιφερειακά συμβούλια.
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηταράκης προς δημάρχους: «Βάλτε πλάτη στο προσφυγικό»
Να βάλουν πλάτη στο προσφυγικό, προσπερνώντας και όσα εμπόδια τους βάζει η ίδια η κυβέρνηση, κάλεσε ουσιαστικά ο υπουργός Μετανάστευσης τους δημάρχους, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού...
Μηταράκης προς δημάρχους: «Βάλτε πλάτη στο προσφυγικό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου
Εργα στον αέρα, δήμαρχοι σε ομηρία. Πραγματική «βόμβα» έριξε στη συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δημοτικών έργων υποδομών,...
Περάστε απ’ το γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας