Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Σταθάκη είχε ο Αλέξης Τσίπρας, που ενημερώθηκε σχετικά με το πρώτο κύκλο προτεραιοποίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε ότι «εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για: 27 αυθαίρετα για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων. 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη. 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη».
Για το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα.
»Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τονίζεται δε ότι «η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».
Από το «Πράσινο Ταμείο» η χρηματοδότηση
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ο κ. Σταθάκης γνωστοποίησε πως η χρηματοδότηση για την κατεδάφιση των 61 αυθαίρετων εγκρίθηκε χθες από το «Πράσινο Ταμείο» και η θυροκόλληση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συγκεκριμένες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.
Σε ερώτηση εάν τα αυθαίρετα ευθύνονται για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η πολιτική προστασία αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και δεν τους διαχωρίζει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα ή όχι».
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία
Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε «αντιφατικές» τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και διερωτήθηκε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία που επιταχύνει τις διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
«Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που εκφράζει το κοινό αίσθημα και, επαναλαμβάνω, την ψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα, η Ν.Δ. νομιμοποίησε τη στρατηγική αποπροσανατολισμού που δήθεν κάνει η κυβέρνηση; Είναι αντιφατικό». ανέφερε. Σε σχέση με το αίτημα της Ν.Δ. για παραιτήσεις, σχολίασε: «Δεν δικαιολογούνται κινήσεις εν θερμώ πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης».
Τέλος, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμβολικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούσαν για χρόνια, όπως συνέβη στην περιοχή του Σχινιά, και σήμερα επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι κακοδαιμονίες.
