ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Νίκος Φωτόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σφυροκόπημα κατά του ΣΕΒ, τον οποίο κατηγόρησε για «πολιτικά παιχνίδια», αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (ΣΒΒΕ). Σε μια εμφανή προσπάθεια να διαχωρίσει την ηγεσία των βιομηχάνων από εκείνη του ΣΒΒΕ ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «τι ρόλο παίζει η ηγεσία του ΣΕΒ, ποιες παραγωγικές δυνάμεις τελικά εκπροσωπεί και πώς γίνεται να υπερθεματίζει στην περικοπή συντάξεων;».

Και πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα: «Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ο πρωθυπουργός ευθέως κατήγγειλε πως πρόκειται για «μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση».

Ενδεικτικό της αντίστιξης που ήθελε να υπερτονίσει ανάμεσα στις δύο ηγεσίες του κλάδου ήταν το γεγονός ότι στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τις οποίες -όπως είπε- παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ενώ «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για την ηγεσία του ΣΕΒ, η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες».

Η ελληνική βιομηχανία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Για το «φλέγον ζήτημα» της φορολογίας σημείωσε ότι «χάρη στη σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, υπάρχει ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις».

Αρχικά, 700 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το 2019, αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε «να δούμε και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από την προώθηση της κοινά αποδεκτής λύσης με τους γείτονές μας στην ΠΓΔΜ», συγχαίροντας μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ «για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε αναφορικά με τη συμφωνία και τις προοπτικές που αυτή ανοίγει».

Με αφορμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την πρώην υπουργό Εξωτερικών «αυτόκλητο καλοθελητή» που «δεν συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία της σε φιέστες στην Αγκυρα».

«Πατριδοκαπηλία»

Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «πατριδοκαπηλία», σημειώνοντας με νόημα ότι, ενώ η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από μια πολιτική που σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας, κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Ελληνες στρατιωτικούς, «είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί…».

Η αίσθηση που δημιουργείται στην κυβέρνηση είναι ότι η κ. Μπακογιάννη ενήργησε ερήμην του προέδρου της Ν.Δ., ενώ σκληρή ήταν η απάντηση της ίδιας, η οποία δήλωσε: «Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μία ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τη βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα. Οταν δύο Ελληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες, θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Ελληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Ελληνες».

«Ευχαριστούμε την κ. Μπακογιάννη για την αμήχανη απάντησή της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι το λιγότερο υποκριτικό η κ. Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο όμως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον της για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς», σχολίαζαν από την πλευρά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλογίσει στην κ. Μπακογιάννη «προσωπικές κινήσεις αβρότητας και δημοσίων σχέσεων» που δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, εκθέτουν τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη «και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη στάση τους».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να αναδείξει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το ζήτημα των παρανόμως κρατούμενων στρατιωτικών τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου.