Εδώ και έξι χρόνια που η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς των μνημονίων, οι δανειστές μας φροντίζουν να μας θυμίζουν διαρκώς πως πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας για να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.
Την ακριβή τήρηση των συμφωνηθέντων την έχουν αναδείξει σε θέσφατο. Τι σημαίνει αυτό, το έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Αλλά και αν δεν το είχαμε κάνει, ο ελληνικός λαός το έχει βιώσει στο πετσί του.
Εχουμε την ανάγκη τους και από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, εκείνοι είναι που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική του διάσταση.
Ωστόσο, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε υποχρεώσεις. Είναι και οι δανειστές που έχουν υποχρεώσεις απέναντί μας – και αυτές μετριούνται σε ζεστό χρήμα, άκρως πολύτιμο για να ανασάνει η χώρα.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος έχουν αναλάβει την υποχρέωση να επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κέρδη που προκύπτουν από τα ελληνικά ομόλογα.Πρόκειται για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο, μαζί με τις εκκρεμούσες οφειλές των δύο προηγούμενων ετών, αγγίζει, φέτος, τα 5,3 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι φετινές καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται λίγο πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, γίνεται φανερό πως αν οι δανειστές μάς επιστρέψουν όσα μας χρωστούν, χρηματοδοτικό κενό για το 2016 επί της ουσίας δεν πρόκειται να υπάρξει.
Μέχρι πριν από ένα εξάμηνο υπόσχονταν πως θα πληρώσουν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, εφόσον ανάμεσα σε αυτούς και στην Αθήνα υπάρξει συμφωνία. Τέτοιο ζήτημα σήμερα δεν υφίσταται. Η συμφωνία είναι υπαρκτή και υλοποιείται.
Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει στο ακέραιο αυτά τα χρήματα. Το ζήτημα δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά πρωτίστως πολιτική σημασία, καθώς διευκολύνει την ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί στη συνέχεια χωρίς το καθεστώς της οικονομικής ασφυξίας.
Η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού είναι αρκετή για να κατανοήσουμε τις επώδυνες συνέπειες ενός τέτοιου καθεστώτος…
