Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε το τέλος της «μάχης» με τον πληθωρισμό εδώ και πολλούς μήνες με το επιχείρημα ότι ο επίσημος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε από το φθινόπωρο του 2024 σε επίπεδα κάτω από 3%. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοδωρικάκος ξέχασε φέτος το «καλάθι της Σαρακοστής» και το «καλάθι των νονών».
Οπως και σε κάθε μείζον ζήτημα που εξελίσσεται σε «βραχνά» για τους πολίτες, τους καταναλωτές και ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν γίνεται πασιφανές ότι η κυβέρνηση απέτυχε να το αντιμετωπίσει χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί προπαγάνδας των φίλιων ΜΜΕ για να αλλάξει η ατζέντα και να αποδράσει από το πρόβλημα.
Ωστόσο το πρόβλημα της ακρίβειας εξακολουθεί να αποτελεί «βραχνά» για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι μάλιστα ακόμα πιο οξύ τις μέρες του Πάσχα, διότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα πλέον απαραίτητα συστατικά του πασχαλινού τραπεζιού.
Πάνω απ’ όλα στον οβελία, του οποίου η τιμή αυξήθηκε πάνω από 20% σε σχέση με πέρσι. Ή τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά, απαραίτητα ιδιαίτερα για τις οικογένειες με παιδιά, των οποίων η τιμή -ανάλογα με τη συσκευασία- αυξήθηκε από 50 έως και 97%!
«Εξόριστοι της ακρίβειας» τα λαϊκά νοικοκυριά, υπομένουν την ανεπάρκεια του εισοδήματος και την εντατικοποίηση στη δουλειά, τη διαρκή πίεση για να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες, προσμένοντας να πάρουν πολύτιμες «ανάσες» στις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα) και στις διακοπές. Εκεί όμως τους περιμένει η ακρίβεια, αφού το κόστος τόσο του χριστουγεννιάτικου και του πασχαλινού τραπεζιού όσο και του «πακέτου» των διακοπών αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο σε επίπεδα κοντά στο 10%.
Το φετινό πασχαλινό τραπέζι για 6-8 άτομα θα κοστίσει 9% περισσότερο από πέρσι και 22% περισσότερο σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Ετσι η «ανάσα» του Πάσχα δεν θα είναι «βαθιά» για τα λαϊκά νοικοκυριά. Θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια με κάθε είδους περικοπές: λιγότερα άτομα στο οικογενειακό τραπέζι και ανεπαρκείς ποσότητες κρέατος, πασχαλινών αυγών και άλλων απαραίτητων. Οσο για τους νονούς, αυτοί θα πρέπει επίσης να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη, καθώς οι αυξήσεις στα παιχνίδια, ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά, είναι μεγάλες –μεσοσταθμικά πάνω από 10%.
«Αυτοί που παίρνουν το ψωμί από το τραπέζι, κηρύσσουν τη λιτότητα» έλεγε ο Μπρεχτ. Στην περίπτωση των σημερινών κυβερνώντων ισχύει επιπλέον ότι οι υπεύθυνοι για τη λιτότητα κηρύσσουν το τέλος της ακρίβειας. «Διαψεύδοντας» το ζωντανό βίωμα εκατομμυρίων πολιτών…
