Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πολύ προσεκτικά και ψύχραιμα απάντησε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ερώτηση που του έθεσε η «Εφ.Συν.» στο κυβερνητικό μπρίφινγκ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τον ρωτήσαμε: «Είναι για τη γερμανική κυβέρνηση η πιθανή διεξαγωγή εθνικών εκλογών στην Ελλάδα κίνδυνος για την ευρωζώνη και πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ;»

Οπως απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ, «είναι βασική πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι δημοκρατικές εκλογές σε μια χώρα δεν αποτελούν κίνδυνο. Οσο για τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Γιούνκερ, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για να τις σχολιάσω».

Ομως για ποιον λόγο το Βερολίνο και ειδικά η καγκελαρία, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, τηρούν ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη στάση;

Πρώτα από όλα προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Δεύτερον, όπως έλεγαν Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα στην «Εφ.Συν.», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό, εάν ανέλθει στην εξουσία, να τηρήσει πολύ πιο μετριοπαθή στάση, ανεξάρτητα απ’ ό,τι λέει και υποστηρίζει τώρα.

Δεν υποχωρούν

Επίσης, δεν ενδιαφέρεται το Βερολίνο για το ποιος βρίσκεται στην εξουσία στην Αθήνα. Οι απαιτήσεις ισχύουν απαράλλαχτες για όλους, λένε. Το Βερολίνο και οι εταίροι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους και τις απαιτήσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την αίτηση της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του Μνημονίου.

Η αίτηση αυτή αναμένεται να έρθει στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου την Πέμπτη, δηλαδή πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, άγνωστο όμως είναι το εάν θα διεξαχθεί και συζήτηση γύρω από το θέμα.

Αν συζητηθεί όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως η πρόταση θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής.