Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Καταδικάζοντας από τη μία τις εξωφρενικές απαιτήσεις της Τουρκίας και από την άλλη το βέτο της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας σε οποιοδήποτε σενάριο περιλαμβάνει επανεισδοχές στη γείτονα, η ελληνική πλευρά χρίστηκε ξαφνικά… η φωνή της λογικής στη χθεσινή σύνοδο κορυφής συσπειρώνοντας τις υπόλοιπες δυνάμεις γύρω της.

«Ιστορική συνάντηση»

Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχουν νέο γύρο επαφών σήμερα στη Σμύρνη με το προσφυγικό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. 

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στο ελληνοτουρκικό φόρουμ, ενώ θα υπάρξουν επαφές στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

Εκτός του προσφυγικού ζητήματος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα του συμβουλίου θα περιλαμβάνονται κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Το πρόγραμμα του 4ου Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

  • 15:00 Σύνοδος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
  • 16:30 Τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και κοινές δηλώσεις Τύπου
  • 18:00 Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
  • 19:00 Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης
  • 20:00 Δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

  • Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
  • Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών
  • Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
  • Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
  • Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού
  • Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος
  • Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών
  • Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

Η σύνοδος θα συνεχιστεί… στη Σμύρνη

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές.

«Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύνοδος θα συνεχιστεί… στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές εκτέθηκαν, διότι υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.

«Σε αυτή τη σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους.

Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.