Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
10°C
11.2° 8.5°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
9°C
10.4° 7.6°
2 BF
59%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
10°C
10.0° 7.7°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
61%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 10.4°
2 BF
51%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.4° 3.4°
1 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.7° 6.7°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.5°
5 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.9° 10.5°
3 BF
40%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
4 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
10°C
10.1° 10.1°
1 BF
43%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.0° 10.9°
2 BF
71%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
7°C
6.6° 6.6°
1 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
7°C
8.9° 6.7°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.8° 11.0°
4 BF
32%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
51%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 6.3°
2 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.1° 8.1°
1 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
kyriakos - erdogan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι θα ήταν παράλογο να πιστέψει κανείς πως ο τελευταίος ενάμισης χρόνος από τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, μέχρι σήμερα αρκεί για να φτάσουμε σε απτά αποτελέσματα | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η Αθήνα επιμένει να κρατά ζωντανό τον διάλογο με την Τουρκία

Επιστροφή στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βλέπει ο Τσίπρας εάν δεν προχωρήσει το ουσιαστικό κομμάτι του διαλόγου ● Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όσο δεν υπάρχει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, θα υπάρχουν πάντα τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Mετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Αθήνα επιδιώκει να διατηρήσει ένα θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά, καθώς σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία απαιτείται περισσότερος χρόνος για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να φτάσουν σε ουσιαστικές συγκλίσεις.

Μάλιστα όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές, θα ήταν παράλογο να πιστέψει κανείς πως ο τελευταίος ενάμισης χρόνος από τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, μέχρι σήμερα αρκεί για να φτάσουμε σε απτά αποτελέσματα, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν, 21 γύροι διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες στο παρελθόν δεν κατάφεραν να φτάσουν στο πολυπόθητο συνυποσχετικό που θα οδηγήσει στη διεθνή διαιτησία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διατήρησης των «ήρεμων νερών», προσπαθώντας παράλληλα να αντιμετωπίζει τις οποίες αντιδράσεις της Αγκυρας επί του πεδίου με ψυχραιμία. Εξάλλου όπως διατείνονται, μόνο η δυνητική διμερής οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μπορεί να εγγυηθεί την εξάλειψη κάθε έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τότε, οι δύο πλευρές θα είναι αναγκασμένες να ισορροπούν, κρατώντας τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους ζωντανό με κύρια επιδίωξη την αποφυγή κάποιου μεγάλου επεισοδίου στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ισχυρίστηκε πως η περαιτέρω καθυστέρηση στο ουσιαστικό κομμάτι του διαλόγου μπορεί να αποβεί μοιραία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς, όπως υποστήριξε, όσο απομακρύνεται η προοπτική της Χάγης τόσο πιο κοντά βρίσκεται ο κίνδυνος να επιστρέψει η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ειδικότερα η Ελλάδα και γενικότερα ο Ελληνισμός δεν έχει την πολυτέλεια της αναβλητικότητας και της φοβικότητας, ενώ προσέθεσε πως υπήρξε αποτυχία στην προσπάθεια για προσφυγή στη Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, καθώς προωθήθηκε χωρίς σχέδιο και στρατηγική.

«Αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά–, η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις μαζί μας προς όφελός της. Και θα επανέλθει στην ένταση, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες που θέλει», κατέληξε με νόημα στην αναφορά του για το επίμαχο ζήτημα.

Ωστόσο, το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ διά μέσου Χάγης φαίνεται πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να τεθεί επιτακτικά, καθώς Αθήνα και Αγκυρα συμφωνούν πως δεν βρίσκουν κοινά σημεία ως προς το εύρος και το πλαίσιο της ατζέντας της συζήτησης. Εξάλλου, «αγκάθι» στις διμερείς συζητήσεις παραμένουν, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές στην Αθήνα, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και τα θαλάσσια πάρκα, για τα οποία, σύμφωνα πληροφορίες, η Τουρκία εκφράζει την αντίθεσή της.

Βέβαια διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν πως εκπόνηση και δημοσίευση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, όπως έχει υποχρέωση η χώρα μας σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, «εκκινεί το αμέσως προσεχές διάστημα και θα ολοκληρωθεί εντός ευλόγου χρόνου», ενώ και ο ίδιος ο Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στο Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε κατηγορηματικός σχετικά με τα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού καθώς, όπως υποστήριξε, τα ζητήματα αυτά δεν συνυφαίνονται με ζητήματα κυριαρχίας. Σε αυτό το πλαίσιο γρίφος παραμένει και η ημερομηνία σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα, καθώς φαίνεται πως δεν έχει εξευρεθεί κοινή ημερομηνία εξαιτίας πολλών παραγόντων. Ολες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο στην Αγκυρα πρόκειται να διεξαχθούν αμέσως μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο και η Συρία

Σε αυτό το πλαίσιο ειδικό βάρος για την ελληνική διπλωματία, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένα, αποκτούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία όπου η Τουρκία διεκδικεί ειδικό ρόλο. Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της Δαμασκού, διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα είναι υπέρ της άρσης των κυρώσεων στο νέο καθεστώς της Δαμασκού, αλλά υπό την αιρεσιμότητα συγκεκριμένων όρων, μεταξύ αυτών του σεβασμού όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, αλλά και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τη φημολογία περί σύναψης τουρκο-συριακού μνημονίου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η ελληνική διπλωματία έχει προειδοποιήσει τη Δαμασκό ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την αντίδραση της Ε.Ε., καθώς τα σύνορα της Κύπρου είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρέθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι, στη διάσκεψη για τη Συρία την οποία συγκάλεσε η Γαλλία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόσκληση προς τη χώρα μας να συμμετάσχει στη διάσκεψη επιβεβαιώνει το ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα και τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή όλων των μερών.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως στη διάσκεψη συμμετείχαν η Συρία, κράτη του Αραβικού Συνδέσμου (Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος), τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Σαουδική Αραβία), καθώς και τα κράτη της Ομάδας G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς), η Ισπανία, η Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε. για τη Συρία και η επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μεσόγειο, Dubravka Suica.

Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή του Ελληνα ΥΠΕΞ στη διάσκεψη πραγματοποιείται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε το Κατάρ, το Ισραήλ, τη Ραμάλα, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Συρία. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Αθήνα επιμένει να κρατά ζωντανό τον διάλογο με την Τουρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας