ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Αθηνά Κουφοπάνου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το καλοκαίρι του 2020 απειλεί να επαναφέρει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τ. Ερντογάν, αυτή τη φορά με μια ιταμή σύσταση προς τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο καλεί «να βάλει εκεί που πρέπει τον Ν. Δένδια», με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε τα εξής: «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο αγενής και αναιδής δήλωση από το να σηκωθεί (ο Ν. Δένδιας) και να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατακτητές εκεί (στην Κύπρο).

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει τον υπουργό αυτόν εκεί που πρέπει. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Εχουμε ήδη μιλήσει για το τι πρόκειται να συζητήσουμε. Και προχωράμε».

Αρχικά, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, με συνεργασία και καλή γειτονία. Και συνέχισε ως εξής: «Μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι στις 20 Ιουλίου θα βρίσκομαι στη Βόρεια Κύπρο. Εμαθα ότι επρόκειτο να βρεθεί στον Νότο. Και σημείωσα ότι δεν θα προβούμε σε δηλώσεις που θα κάνουν ο ένας τον άλλον να νιώσει άβολα. Μου είπε το ίδιο». Και κατόπιν είπε όσα είπε για τον Ν. Δένδια, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισβολή και κατοχή, όπως και ο Κ. Μητσοτάκης, κάτι που επισήμανε στη δήλωσή του ο Π. Μαρινάκης.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αιτιάσεις περί συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας και χρήσης βάσεων στη Μεγαλόνησο από δυτικές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ.

«Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν κινήσεις που δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στο νησί, που αυξάνουν τις εντάσεις και οδηγούν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το να είσαι (η Κύπρος) συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ελληνες ούτε την Ελλάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο γίνεται απειλή για όλη την Ε.Ε.».

Ως προς την αναφορά Ερντογάν στον Ν. Δένδια, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε ότι «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».