Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται λοιπόν η σημερινή συνάντηση που γίνεται σε συνέχεια της αντίστοιχης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης στην Αγκυρα των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης στη Νέα Υόρκη, κατά τις πληροφορίες από την κυβέρνηση, βρίσκονται οι τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, δηλαδή ο πολιτικός διάλογος (ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου με ευθύνη από ελληνικής πλευράς της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου), τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και η προτεραιοποίηση των μέτρων της θετικής ατζέντας (σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση).
Αναμένεται ακόμα να επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα των επαφών των δύο πλευρών και να οριστικοποιηθεί ο χρόνος για της διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που προγραμματίζεται για πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης να οριστικοποιηθούν η σύνθεση και η ατζέντα του. Ειδικότερα η οριστικοποίηση της σύνθεσης, δηλαδή ποιοι υπουργοί από τις δύο πλευρές θα συμμετάσχουν, θα καθορίσει και το περιεχόμενο της ατζέντας του Ανώτατου Συμβουλίου.
Στο ίδιο πλαίσιο κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι κατά το σημερινό ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για «συνέχεια και συνέπεια» στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Από εκεί και πέρα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά, κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «υποχωρήσεων», αν και χαρακτήρισε «αδόκιμο» τον όρο, επέμεινε στην ίδια γραμμή, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του. Νομίζω λέω το αυτονόητο». Κάτι που βέβαια δεν θεωρούσε καθόλου αυτονόητο όταν είχε φορέσει τη στολή του «Μακεδονομάχου» εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα η επιλογή του πρωθυπουργού να προαναγγέλλει δημοσίως «υποχωρήσεις» προτού ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά δέχεται έντονη κριτική ότι αδυνατίζει εκ των προτέρων τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, πόσω μάλλον μετά τη χθεσινή επιλογή Ερντογάν να δυναμιτίσει το κλίμα.
Επιπλέον οι πρωθυπουργικές αυτές δηλώσεις έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. που μέχρι στιγμής εκφράζονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις.
Κατά τα λοιπά, απόψε στη Νέα Υόρκη ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Yoon Suk Yeol, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας