• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 22.5°C / 25.7°C
    4 BF
    53%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 21.6°C / 26.0°C
    2 BF
    60%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.3°C / 26.0°C
    2 BF
    50%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 22.9°C
    3 BF
    42%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 24.9°C
    4 BF
    50%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 21.2°C / 24.8°C
    0 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 21.2°C
    0 BF
    68%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 21.8°C
    2 BF
    45%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 25.4°C
    3 BF
    67%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 21.8°C / 23.9°C
    3 BF
    53%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.4°C
    4 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.1°C / 20.7°C
    3 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    2 BF
    68%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 27.3°C
    2 BF
    50%
  • Λαμία
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    21°C 20.5°C / 23.5°C
    2 BF
    75%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 23.2°C
    4 BF
    80%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 25.4°C
    2 BF
    53%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 22.3°C
    2 BF
    75%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 25.5°C
    2 BF
    73%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 20.5°C
    2 BF
    68%

Γενς Στόλτενμπεργκ

AP Photo/Evan Vucci

Στόλτενμπεργκ: Κόμβος σταθερότητας η Ελλάδα, να κάνει διάλογο με την Τουρκία

  • A-
  • A+

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, επέμεινε στη στάση των ίσων αποστάσεων, καλώντας Αθήνα και Άγκυρα σε διάλογο και σημειώνοντας ότι «υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες».

Και επαίνεσε την Ελλάδα, γιατί τηρεί τους στόχους της συμμαχίας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τη δημοσιογράφο Μαρία Αρώνη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι «ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη Βαλκανική Χερσόνησο, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», απαριθμώντας τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ. 

Ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα «αποτελεί επίσης παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας το στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντας σε σημαντικές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς».

Και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει τη «δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας ώστε να ανταποκρίνεται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας».

Στην ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις και αν το ΝΑΤΟ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την Τουρκία από τη συνέχιση των ακατανόητων και επικίνδυνων πρακτικών της, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε χαρακτηριστικά και πολύ διπλωματικά:

«Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία 30 χωρών, με διαφορετική γεωγραφία, ιστορία και πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Όμως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία είναι αφοσιωμένοι Σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και κάθε μέρα, η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ, μαζί με άλλους 28 Συμμάχους, για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας».

Και πρόσθεσε:

«Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί Σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση. Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων. Το 2020, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της απεμπλοκής στη θάλασσα ή στον αέρα».

«Αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από προκλήσεις»

Στη συνέχεια προέτρεψε «την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι».

Όσον αφορά την κρίση που έχει προκαλέσει η αντίδραση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και πώς προτίθεται να πείσει η Συμμαχία την Άγκυρα να συναινέσει, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε πλήρως τις ανησυχίες της Τουρκίας, λέγοντας είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων» και πως η Τουρκία «έχει υποφέρει από το PKK και έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία από οποιονδήποτε άλλο Σύμμαχο. Έτσι, η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη».

«Οι συνεργάτες μου και εγώ παραμένουμε σε στενό διάλογο με εκπροσώπους της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ανησυχίες, αλλά και να προχωρήσουμε στην ένταξη των δύο χωρών», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για το ΝΑΤΟ και πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις γι' αυτό. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην περιοχή, μεταξύ άλλων με περισσότερες ασκήσεις».

Για το νέο στρατηγικό δόγμα

Όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα παρουσιαστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και στην αποκατάσταση της βασισμένης στις αξίες διεθνούς παγκόσμιας τάξης και το κράτος δικαίου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, διότι μαζί με τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, το Στρατηγικό Δόγμα είναι το πιο σημαντικό έγγραφο του ΝΑΤΟ», που «επιβεβαιώνει τις αξίες, τον σκοπό και τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Θα παρέχει συλλογική αξιολόγηση του περιβάλλοντος ασφαλείας και θα χρησιμεύσει ως σχέδιο για τη μελλοντική προσαρμογή της Συμμαχίας».

Υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γκρεμίσει την ειρήνη στην οποία βασιζόταν το Στρατηγικό Δόγμα του 2010, που δεν ανέφερε ούτε μία φορά την Κίνα. «Σήμερα, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας αναδιαμορφώνει τον κόσμο, με άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια και τις δημοκρατίες μας. Εξάλλου, άλλες προκλήσεις όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η κλιματική αλλαγή δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο Δόγμα του 2010, ενώ τώρα είναι αδύνατο να αγνοηθούν».

Επίσης, αναφέρθηκε σε «ένα όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας, με πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε με ποιο από αυτά θα ασχοληθούμε πρώτα. Ο βάναυσος και παράνομος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει την πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις πολιτικές καταναγκασμού της Κίνας, τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

Και αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «αυτές οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Όμως στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Μαζί στη Συμμαχία, τα έθνη μας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προσαρμόζονται με συνοχή ως ένα, σε έναν διαρκώς πιο επικίνδυνο κόσμο. Ο διατλαντικός δεσμός έχει διατηρήσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, και με το να είμαστε μαζί, θα συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε την ειρήνη, να αποτρέπουμε τις συγκρούσεις και να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τις αξίες μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ-ΗΠΑ καλούν Αθήνα και Άγκυρα σε «εποικοδομητικό διάλογο»
Τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκαν να σχολιάσουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας να λάβουν σαφή θέση έναντι της Άγκυρας.
ΝΑΤΟ-ΗΠΑ καλούν Αθήνα και Άγκυρα σε «εποικοδομητικό διάλογο»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. Μητσοτάκης: Πρόκληση προς Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ η στάση της Τουρκίας
«Να κλείσει το δρόμο της ρήξης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης» κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Άγκυρα, μετά τη συνάντησή του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του γενικού...
Κ. Μητσοτάκης: Πρόκληση προς Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ η στάση της Τουρκίας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΝΑΤΟ οι τεχνικές συζητήσεις, στο Βερολίνο ο πολιτικός διάλογος
Πιο προσεκτική γλώσσα επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά τους τριγμούς που προκάλεσαν σε Αθήνα και Άγκυρα οι χθεσινές του δηλώσεις.
Στο ΝΑΤΟ οι τεχνικές συζητήσεις, στο Βερολίνο ο πολιτικός διάλογος
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το πυροτέχνημα Στόλτενμπεργκ
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι χθεσινές δηλώσεις του γ.γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι οποίες διαψεύδονται, αλλά μέσω πηγών κι όχι επισήμως.
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το πυροτέχνημα Στόλτενμπεργκ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σέντρα στα ελληνοτουρκικά
Η επανεκλογή του προέδρου της Τουρκίας την Κυριακή θεωρείται σχεδόν βέβαιη, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου πριν από τις πρώτες εκλογές της 14ης Μαΐου σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Και η επάνοδος του Τ. Ερντογάν στην...
Σέντρα στα ελληνοτουρκικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας