Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην πολιτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για στήριξη της Ελλάδας προσβλέπει ο Νίκος Δένδιας με την υπογραφή της ανανέωσης για πέντε χρόνια της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, τo δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Aρχικά ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπλίνκεν πριν τις διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ, Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη τροποποίηση της Συμφωνίας, το 2019, ο τότε ΥΠ.ΕΞ., Μάικ Πομπέο, με επιστολή του υπογράμμιζε τη δέσμευση στήριξης της ευημερίας και ασφάλειας της Ελλάδας και ανάλογη δέσμευση αναμένεται από τον διάδοχό του, με σαφή αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τη διευθέτηση όποιων διαφορών με άλλες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.