• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.5°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.5°C
  3 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%
AP PHOTO

Σε συμφωνία για την Τουρκία καταλήγουν οι ηγέτες της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Πολύωρες οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, στο οποίο φαίνεται τελικά να υπάρχει συμφωνία, παρά τον διχασμό των απόψεων που υπήρξε νωρίτερα. 

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, ενώ αρκετά αργότερα δόθηκε ένα νέο (τρίτο στη σειρά) προσχέδιο, έπειτα από ένα διάλειμμα περίπου 30 λεπτών που έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

Όπως αναφέρει το POLITICO, oι ηγέτες συμφώνησαν για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που παρακολουθεί τις συνομιλίες.

Στο προσχέδιο αυτό, υπάρχει διαφορετική διατύπωση όσον αφορά τα θέματα της μετανάστευσης και του Κυπριακού. Όπως αναφέρει το POLITICO, η Ε.Ε. «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των μεταναστευτικών δικτύων μεταναστών», ικανοποιώντας έτσι ένα ελληνικό αίτημα.

Επίσης, για το Κυπριακό αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Ωστόσο, οι διατυπώσεις για τις κυρώσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Υπάρχουν απλώς κάποιες τροποποιήσεις, όπως ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα εκπονήσει έκθεση σχετικά με την κατάσταση «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα έως τον Μάρτιο. Η έκθεσή του θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει «τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης» μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας: ένα σημείο που –σύμφωνα με το POLITICO– θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί τη «σκληρότερη γλώσσα» προς την Άγκυρα για τη μετανάστευση και το Κυπριακό.

Επίσης, στο προσχέδιο γίνεται λόγος για πρόσκληση προς το Συμβούλιο «να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες» για κυρώσεις κατά της Άγκυρας.  

Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες για την ελληνική και κυπριακή πλευρά δεν ήταν υψηλές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που φέρεται –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– να έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη να εξακολουθεί να βουλιάζει σε "εάν και αλλά"».

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εκδοχή, που σύμφωνα με το POLITICO παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης, κάνει λόγο για πρόσκληση στο Συμβούλιο «να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες» (για κυρώσεις) σε σχέση με «τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πορεία»  συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου»  των κυρώσεων «το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σχέση με το χθεσινό προσχέδιο είναι ελάχιστες, παρατηρεί το POLITICO. Οι δύο διπλωμάτες τόνισαν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο είναι πολύ μακριά, καθώς ήθελαν να δουν πιο άμεση και ηχηρή στήριξη από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης συνόδου τον Φεβρουάριο για την Τουρκία. Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. ήταν πιο σκεπτικός σχετικά με αυτή την ιδέα. «Προς το παρόν δεν βλέπω την ανάγκη» είπε.

Τα κράτη -μέλη συμφωνούν πως κάτι πρέπει να γίνει, «αλλά η διαφωνία είναι σε αυτό το κάτι», τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Στόλτενμπεργκ υπέρ Άγκυρας και προειδοποίηση από Ακάρ

Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει η σύνοδος της Ε.Ε., ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε ξεκάθαρη παρέμβαση υπέρ της Άγκυρας, λέγοντας ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια και να καταλάβουμε ότι η Τουρκία είναι μέρος της δυτικής οικογένειας». Μάλιστα, στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων συνέχισε στο ίδιο ύφος ότι «πρέπει να αναζητήσουμε θετικές προσεγγίσεις» και επανάλαβε την ανάγκη απευθείας διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία φαίνεται αμετανόητη, με τον υπουργό Αμυνας Χ. Ακάρ να προχωρά σε σαφείς απειλές και προειδοποιήσεις, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να βάζει στην Τουρκία όρους και προϋποθέσεις, είμαστε ισχυροί και έχουμε δίκιο».

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο διαμήνυσε ότι «οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν σε περιοχές που θεωρούμε ότι είναι στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πολιτικό παιχνίδι της Μέρκελ
Αβέβαιη μέχρι αργά το βράδυ ήταν η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., καθώς Μητσοτάκης και Αναστασιάδης αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας που αφήνει στο...
Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πολιτικό παιχνίδι της Μέρκελ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα ρευστά για την ειδική σύνοδο κορυφής για τα ελληνοτουρκικά
Η εικόνα που δίνουν οι Βρυξέλλες είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία μπαίνουν σε φάση διαλόγου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα επιβολής κυρώσεων ● Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ερντογάν.
Ολα ρευστά για την ειδική σύνοδο κορυφής για τα ελληνοτουρκικά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 αποφάσισαν χθες ομόφωνα την επιβολή μέτρων κατά προσώπων και εταιρειών, που σχετίζονται με την παράνομη τουρκική δραστηριότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι θα απαντήσει ο νέος πρόεδρος της Κύπρου;
Αυτή τη στιγμή η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η διαχείριση του άλυτου Κυπριακού για πολλά χρόνια ακόμα. Μη έχοντας αξιόπιστους ηγέτες–συνομιλητές στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, κανείς δεν θα επιβάλει...
Τι θα απαντήσει ο νέος πρόεδρος της Κύπρου;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης με το προσχέδιο της Ε.Ε. για Τουρκία
«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης με το προσχέδιο της Ε.Ε. για Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας