Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μάας δεν έκανε νύξη για κυρώσεις
EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μάας δεν έκανε νύξη για κυρώσεις

  • A-
  • A+
Επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας τήρησε ο Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του σε Λευκωσία και Αθήνα ● Αντίθετα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε με σαφήνεια τη νέα έξοδο του «Ορούτς Ρέις».

Θολά μηνύματα μετέφερε σε Αθήνα και Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας και τον τρόπο που σχεδιάζει να κινηθεί η καγκελάριος Α. Μέρκελ αύριο στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται μπροστά σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με την έκδοση της νέας Navtex για το «Ορούτς Ρέις» μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέμεινε στα βήματα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και στον διάλογο, την ώρα που ούτε αυτός δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Αγκυρα.

Στη Λευκωσία, ο Χ. Μάας απέφυγε κάθε νύξη στο θέμα των κυρώσεων, λέγοντας ότι η Ε.Ε. έχει δώσει «προθεσμία στην Τουρκία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να ξεκινήσει συνομιλίες». Και στην Αθήνα, παρά την κατανόηση για τη θέση ότι με το «Ορούτς Ρέις» δεν γίνονται διερευνητικές επαφές, επέμεινε στον διάλογο. Κατά τα λοιπά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε ότι «συνειδητά αποφάσισε το ταξίδι στην Κύπρο και την Ελλάδα» και όχι στην Τουρκία, όπως ήταν στο αρχικό πρόγραμμά του, υπονοώντας ότι η Αγκυρα δεν είναι αξιόπιστη συνομιλητής, αλλά χωρίς να το δηλώνει ρητά.

Με απολύτως σαφή τρόπο αποδοκίμασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ανακοίνωση της εξόδου του «Ορούτς Ρέις», επισημαίνοντας ότι «αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία «να τερματίσει την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα συνεχίσει η Γερμανία τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει αναλάβει εάν δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Αγκυρα και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη περίσταση. Η ελληνική διπλωματία έχει ενημερώσει αναλυτικά ότι στην περίπτωση που το «Ορούτς Ρέις» πλησιάσει, όπως προβλέπεται στην παράνομη τουρκική Navtex, στο Καστελόριζο στα 6,5 ναυτικά μίλια, παραβιάζονται όχι μόνον κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς εν δυνάμει τα χωρικά ύδατα είναι 12 ναυτικά μίλια.

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και ήδη έχει γίνει μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών με ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το πολιτικό πλαίσιο που θέτουν Αθήνα και Λευκωσία είναι ότι η Τουρκία έχει γίνει παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ο κίνδυνος αντιπαράθεσης είναι πλέον ορατός. Αυτόν τον κίνδυνο επισήμανε ο Ν. Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον Χ. Μάας όσο και στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Φ.Φ. Σαμπάν, υπογραμμίζοντας μάλιστα σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο ότι «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πριν να είναι αργά».

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δήλωση της Ε.Ε .προκειμένου να αποτυπωθεί στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο η πολιτική και διπλωματική απομόνωση του Τ. Ερντογάν και παράλληλα να αρχίσει σταδιακά η ενεργοποίηση κυρώσεων, κάτι που δεν φαίνεται έτοιμη να προωθήσει η γερμανική προεδρία.

Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τις ισορροπίες στη διάρκεια του Συμβουλίου, καθώς οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις φέρνουν αντιδράσεις και στις πιο μετριοπαθείς χώρες της Ε.Ε., με τελευταίο παράδειγμα τη Σουηδία, της οποίας η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε δέχθηκε κατά πρόσωπο προκλητική επίθεση του Μ. Τσαβούσογλου διότι έθεσε θέμα ανάκλησης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Συρία, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο κ.α.

Εκνευρισμένος ο Τούρκος υπουργός τη ρώτησε «ποιος την έβαλε να θέσει τέτοια θέματα» και της υπέδειξε αυτά που προβάλλει η Αγκυρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Αγκυρας στην επίσημη επίσκεψη του Ν. Δένδια στη Βαγδάτη αλλά και στην πρωτεύουσα της περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, όπου θα έχει συνομιλίες για θέματα οικονομικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν
Ενα νέο πολιτικό περιβάλλον για την Τουρκία διαμορφώνεται στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτό που ήθελε να φτιάξει η Γερμανία μέχρι τα τέλη του χρόνου ασκώντας την προεδρία της Ε.Ε.
Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόβει τις γέφυρες για διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν
Xοντραίνει και άλλο το παιχνίδι της έντασης ο Ερντογάν, σε όλα τα μέτωπα. Αλλεπάλληλες επιθετικές δηλώσεις εναντίον Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ. Νέες Navtex κι έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.
Κόβει τις γέφυρες για διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε λέξη για κυρώσεις από τον Μάας
Μπορεί η Τουρκία να έχει κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο το Βερολίνο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας ή να την προειδοποιήσει με επιβολή...
Ούτε λέξη για κυρώσεις από τον Μάας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πολιτικό παιχνίδι της Μέρκελ
Αβέβαιη μέχρι αργά το βράδυ ήταν η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., καθώς Μητσοτάκης και Αναστασιάδης αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων της γερμανικής προεδρίας που αφήνει στο...
Ελλάδα και Κύπρος απέρριψαν το πολιτικό παιχνίδι της Μέρκελ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης για Τουρκία: Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων, μονόδρομος οι κυρώσεις
Μήνυμα προς Τουρκία αλλά και Βρυξέλλες έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας,εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.
Μητσοτάκης για Τουρκία: Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων, μονόδρομος οι κυρώσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία και προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Αθήνα, ο Χάικο Μάας.
Τουρκία και προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας