• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.4°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 7.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C -0.1°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.2°C / 7.2°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  49%
Turkish Presidency via AP, Pool

Όλες οι ευθύνες στην Αθήνα από την Άγκυρα με non paper 6 σημείων

 • A-
 • A+

Στην Ελλάδα επιχειρεί να χρεώσει το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών η Τουρκία με ένα non paper έξι σημείων, στο οποίο υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Αθήνας οδηγούν σε ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Στο εξασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή» στην ιστοσελίδα της, η Άγκυρα βλέπει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στην Θράκη, ενώ διαμαρτύρεται για τις NAVTEX στη Χίο και θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Τα έξι σημεία διαμαρτυρίας της Άγκυρας

 • Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα»
   
 • NAVTEX της 15ης Σεπτεμβρίου για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς.
   
 • Εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και NOTAM μεταξύ 27ης Σεπτεμβρίου και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
   
 • Χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX στο Αιγαίο.
   
 • Παραβίαση του διμερούς moratorium του 1988 με τον ορισμό δύο ξεχωριστών ασκήσεων για την 29η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή της Τουρκίας)
   
 • NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου που καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis

Κουβέντα για κυρώσεις από τον Μάας

Μπορεί η Τουρκία να έχει κλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο (Oruc Reis, Barbaros, Βαρώσια), ωστόσο το Βερολίνο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας ή να την προειδοποιήσει με επιβολή μέτρων εναντίον της, όπως είναι οι οικονομικές κυρώσεις. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Αθήνα και Λευκωσία, αναγνώρισε πως οι τουρκικές ενέργειες κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή, ωστόσο επέμεινε απλώς στην ανάγκη διαλόγου και διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. 

Ειδικότερα, από την Αθήνα ο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, δήλωσε ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μη φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό».

Όπως ανέφερε, «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση», προσθέτοντας πως οι προσπάθειες από πλευράς Βερολίνου «μάς οδήγησαν στο να έχουμε χώρο για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός».

Νωρίτερα, από τη Λευκωσία, ο Μάας εξέφρασε τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι κινήσεις του Oruc Reis «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε». 

Όσο για το θέμα των Βαρωσίων είπε ότι «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Πάντως, ο Μάας σκόρπισε... αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο. Αφού είπε ότι για την επίλυση του προβλήματος υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, πρόσθεσε τα εξής: «Γι' αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία».

Τις ευρωπαϊκές ενέργειες αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος καλούν την Ε.Ε. να δράσει και να ανακόψει την προκλητικότητα της Άγκυρας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος χθες τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στις αποφάσεις της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, υπενθύμισε πως «στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς -ως Ευρωπαϊκή Ένωση- θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε». Όπως πρόσθεσε, «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Μάας, δήλωσε ξεκάθαρα πως «η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας». Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, κατέστησε σαφές πως υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ορισμένα κράτη της Ε.Ε., όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μάας, έστειλε το μήνυμα πως αναμένουν ενέργειες από την Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουν στην αποτελεσματική αντίδραση της Ε.Ε. Πρόσθεσε πως «αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της Ε.Ε., η αλληλεγγύη και η προάσπιση του δικαίου». 

Σημειώνεται τέλος, ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι ο κ. Δένδιας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας - Άγκυρας, όσο το Oruc Reis βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜέΡΑ25: Μόνη ειρηνική διέξοδος η Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου
Αυτό αναφέρει το κόμμα σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις δηλώσεις Δένδια -Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
ΜέΡΑ25: Μόνη ειρηνική διέξοδος η Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο μετά τις αντιρρήσεις Ελλάδας-Κύπρου
Οι αλλαγές στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικές και αναθεωρούν πολλές πλευρές του προηγούμενου.
Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο μετά τις αντιρρήσεις Ελλάδας-Κύπρου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος τουρκικός χάρτης με την «Γαλάζια πατρίδα» και αυστηρή απάντηση από την Αθήνα
Για επικίνδυνη κλιμάκωση προειδοποιεί το ελληνικό ΥΠΕΞ την Τουρκία, κάνοντας λόγο για αυθαίρετες και παράνομες κινήσεις.
Νέος τουρκικός χάρτης με την «Γαλάζια πατρίδα» και αυστηρή απάντηση από την Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημιουργός των προβλημάτων η Ελλάδα, απαντά στον Ν. Δένδια η Άγκυρα
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει σωστά την κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», σχολιάζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ από την Αρμενία.
Δημιουργός των προβλημάτων η Ελλάδα, απαντά στον Ν. Δένδια η Άγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Δένδιας: «Η Τουρκία να κριθεί από τις πράξεις, όχι τα λόγια»
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως όλες οι εντάσεις στην περιοχή, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία.
Ν. Δένδιας: «Η Τουρκία να κριθεί από τις πράξεις, όχι τα λόγια»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερντογάν: Θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία
Επιμένει προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος. Σε ομιλία του την Τετάρτη προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε σε Ελλάδα και Κύπρο τις απαντήσεις που πρέπει, επί τόπου...».
Ερντογάν: Θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει σε Αθήνα και Λευκωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας