Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Νίκολα Ντίμιτροφ (αριστερά) σε καλό κλίμα με τον Νίκο Δένδια

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/PETR STOJANOVSKI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

  • A-
  • A+
Ν. Ντίμιτροφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών.

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντίμιτροφ.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις μας αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας «περνούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», για την οποία σημείωσε ότι «έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της, χρειάζεται όμως εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κάλυψη όλων των καθυστερήσεων που υπάρχουν για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανήγγειλαν την εκ νέου σύγκληση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και της μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που είχε αδρανήσει από τον Ιούνιο, με ευθύνη της Αθήνας.

Σχετικά με τη μη λήψη απόφασης από την Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συμμερίζεται την απογοήτευση της Βόρειας Μακεδονίας και δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται «για τη διαμόρφωση των συνθηκών εντός της Ε.Ε. που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα. Ισχυρή προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Για όλα αυτά εμείς προσφέρουμε στη Βόρεια Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας».

Ο Νίκολα Ντίμιτροφ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία είμαστε φυσικοί σύμμαχοι που θα καλλιεργήσουμε τη στρατηγική συνεργασία τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε.», σημείωσε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας «έρχεται την κατάλληλη στιγμή και είναι ένα μήνυμα μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας και μια ώθηση για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας», ενώ συμφώνησε στην ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εφαρμογή της οποίας «οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Ντίμιτροφ τόνισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών», καθώς αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

Ο κ. Δένδιας έδωσε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στην επίσκεψή του στα Σκόπια τον συνόδευσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και τον πρόεδρο, Στέβο Πεντάροφσκι. Αργά χθες το απόγευμα, ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε εκτάκτως για την Αλβανία, προκειμένου να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και να διατυπώσει τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Γ. Κατρούγκαλος:

«Να τις ακούσουν»

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Να τις ακούσουν και όσα στελέχη της Ν.Δ. δημαγωγούσαν για προδοσία και αρνούνται και σήμερα να ονομάσουν τη γειτονική χώρα με το συμβατικό/συνταγματικό της όνομα».

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
Απέναντι στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, σαν να εύχεται να επικρατήσουν οι εθνικιστές στα Σκόπια για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την προεκλογική ρητορική της...
Απλός παρατηρητής η Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ριζική και ξεκάθαρη η αλλαγή ρητορικής της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Σε αντίθεση με τις προεκλογικές «πατριωτικές» κορόνες της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε υπέρμαχος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρεσέντο απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν
Στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. απέναντι στην προκλητικότητα της Αγκυρας. Ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην...
Κρεσέντο απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας
Την πρώτη του επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να στηρίξει εμπράκτως, έστω και με καθυστέρηση, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που...
Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας