Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέπει Μακρόν, αναζητά συμμαχίες
EUROKINISSI

Βλέπει Μακρόν, αναζητά συμμαχίες

  • A-
  • A+

Με διττό στόχο καταφτάνει την Πέμπτη στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη της ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, στοχεύοντας αφενός σε διαφήμιση της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας, αφετέρου στην αναζήτηση συμμαχιών για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. 

Υπενθυμίζεται ότι τα αμέσως επόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού θα γίνουν στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου (όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ) και τη Χάγη στις 2-3 Σεπτεμβρίου (όπου θα συνομιλήσει με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε).

Στο επίκεντρο τα πλεονάσματα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τον Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιζητεί να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και να θέσει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραμμίζει ότι η Αθήνα δρομολογεί ήδη τη μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το αίτημα της Αθήνας για μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων), αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη, η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.  

Κάλεσμα για επενδύσεις

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους επενδυτές, καλώντας τους να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα. 

Όπως αναμένεται να αναφέρει ο πρωθυπουργός, οι προοπτικές αυτές καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Σημεία επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους Γάλλους αποτελούν οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των δικτύων και των κατασκευών.

Ασφάλεια και «πράσινη» ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίζει επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια δύσκολη -γεωστρατηγικά- περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισημάνει στον Γάλλο πρόεδρο ότι συμφωνεί απολύτως με πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας τού Εμ. Μακρόν, όπως είναι ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Βασικό σημείο σύγκλισης είναι και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του προέδρου Μακρόν προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι (σε ώρα Ελλάδας):  

  • 16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές δηλώσεις στον Τύπο του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν. 
  • 16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
  • 16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση πρωθυπουργού με πρόεδρο Μακρόν.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προκλήσεις στην Ε.Ε. και η διμερής συνεργασία στην ατζέντα Μακρόν-Μητσοτάκη
Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο μέλλον, αλλά και η διμερής συνεργασία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες.
Οι προκλήσεις στην Ε.Ε. και η διμερής συνεργασία στην ατζέντα Μακρόν-Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δώρα και μέτρα στις βαλίτσες του Μακρόν
Είκοσι τέσσερις ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, ο οποίος αναμένεται να στείλει «μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη σε μια χώρα-σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης» αλλά χωρίς να...
Δώρα και μέτρα στις βαλίτσες του Μακρόν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη με συμβολισμούς, μηνύματα και μπίζνες
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η διήμερη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος φθάνει στην Ελλάδα σε μία ακόμη κρίσιμη συγκυρία, καθώς μόλις άρχισαν οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ...
Επίσκεψη με συμβολισμούς, μηνύματα και μπίζνες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με γεμάτη ατζέντα στο Μαξίμου ο Μανουέλ Βαλς
Τον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με μια ευρεία γκάμα θεμάτων προς συζήτηση. Ψηλά στην ατζέντα η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι επενδύσεις της...
Με γεμάτη ατζέντα στο Μαξίμου ο Μανουέλ Βαλς
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σανγκάη με το βλέμμα σε υποψήφιους επενδυτές
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που τη Δευτέρα θα μιλήσει επίσης σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Στη Σανγκάη με το βλέμμα σε υποψήφιους επενδυτές
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα επιδιώκει ο πρωθυπουργός
Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σαγκάη.
Εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα επιδιώκει ο πρωθυπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας