Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα μέτρα που αποφάσισε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας
EUROKINISSI

Τα μέτρα που αποφάσισε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

  • A-
  • A+
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που είχαν συντάξει οι μόνιμοι αντιπρόσωποι, σχετικά με την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, αναστολή της δανειοδότησης τουρκικών πρότζεκτ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική συμφωνία, καθώς και «πάγωμα» των συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας, περιλαμβάνουν τα μέτρα που ενέκριναν σήμερα (Δευτέρα) οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ουσιαστικά, οι 28 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που είχαν συντάξει οι μόνιμοι αντιπρόσωποι. Πιο συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων (το οποίο εξασφάλισε και δημοσίευσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.) αναφέρει τα εξής:

«Eν όψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, «το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη».

Tο Συμβούλιο «εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά» και «σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας ότι «το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει».

Οι 28 υπενθυμίζουν τα «συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019» και «εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα».

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει «τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, «το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Η Ε.Ε. παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει το κείμενο.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Ικανοποίηση Δένδια για την ευρωπαϊκή ομοφωνία

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την «ομόθυμη τοποθέτηση» των Ευρωπαίων συναδέλφων του, στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα

Διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα του Συμβουλίου θα είναι προς την κατεύθυνση «της υπενθύμισης προς την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο».

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, όπως το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, καθώς και ζητήματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. 

EUROKINISSI

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο υπουργούς να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σημειώνεται ότι το euractiv.com, ανέφερε ότι η Ε.Ε. αποδέχθηκε να αναβάλει για λίγες ώρες την ανακοίνωση των μέτρων κατά της Τουρκίας, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας να μην προκληθεί αναστάτωση στην τρίτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε το Σαββατοκύριακο από την ευρωπαϊκή πλευρά να δείξει «ευαισθησία» προς τον τουρκικό λαό αναβάλλοντας την ανακοίνωση των κυρώσεων ως «μια χειρονομία που θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων».

Όπως ανέφερε επίσης το euractiv, ορισμένα κράτη μέλη κατηγόρησαν την τουρκική πλευρά πως δεν σταμάτησε τις παράνομες γεωτρήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ότι «η ευαισθησία (της Τουρκίας) θα έπρεπε να ήταν αμοιβαία».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βγάζουν και τέταρτο πλοίο για γεωτρήσεις οι Τούρκοι
Προς την Ανατολική Μεσόγειο πλέει το -τέταρτο- τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στον αρχηγό του...
Βγάζουν και τέταρτο πλοίο για γεωτρήσεις οι Τούρκοι
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποστάσεις παίρνει η Κομισιόν για την αντικατάσταση Θάνου
Την επικοινωνία της αρμόδιας Επιτρόπου με τον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας και τις πρώτες… αιχμές από πλευράς Κομισιόν για την καρατόμηση της Βασιλικής Θάνου από την...
Αποστάσεις παίρνει η Κομισιόν για την αντικατάσταση Θάνου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κεραυνοί» Κοτζιά για τη νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΞ
«Τα πρώτα βήματα της νέας πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΕΞ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη η πατρίδα, προκειμένου να προάγει τις εθνικές της υποθέσεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος...
«Κεραυνοί» Κοτζιά για τη νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΞ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγωγός που έβλεπε τα τρένα να περνούν
Οι διπλωματικές πιέσεις που υφίσταται η Ιταλία από τις άμεσα ενδιαφερόμενες για την υλοποίηση του East Med χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), την Ε.Ε. και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαφωνίες για το...
Ο αγωγός που έβλεπε τα τρένα να περνούν
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Βεστάγκερ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει χθες απ’ το βήμα της Βουλής.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Βεστάγκερ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας