Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το «Βραβείο Πολιτικού Σθένους» (Prix du Courage Politique) απονεμήθηκε από το περιοδικό «Politique internationale», στον Έλληνα πρωθυπουργού, σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δοκιμασίες, «ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα», που «ήταν μεγάλες και δύσκολες» και έκανε ένα παραλληλισμό επικαλούμενος τον μύθο του Οδυσσέα που «είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων», λέγοντας πως αισθάνθηκε κάτι αντίστοιχο και εκείνος.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα όσο δύσκολο και αν είναι, ολοκληρώνεται με επιτυχία και επανέλαβε ότι: «Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή, ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο».

«Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ»

Στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για «το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας «που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια».

Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>«Αυτό το βραβείο ανήκει στον ελληνικό λαό. Το παραλαμβάνω στο όνομά του. Το σθένος μας είναι το σθένος του λαού μας». Πρόγευμα εργασίας και βράβευση από την Politique Internationale <a href=”https://t.co/EjXTaBLSkh”>pic.twitter.com/EjXTaBLSkh</a></p>— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) <a href=”https://twitter.com/PrimeministerGR/status/933648373806231552?ref_src=twsrc%5Etfw”>23 Νοεμβρίου 2017</a></blockquote>

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

«Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες»

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός βραβεύθηκε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού, με το «Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» (Prix de l’ Engagement Εuropéen). «Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ταρακούνησε την Ευρωπαϊκή Ενωση θέτοντας εμφατικά το ερώτημα: Θέλετε μία Ενωση οικονομική ή πολιτική; Τεχνοκρατική ή δημοκρατική;», αναφέρεται στην πρόσκληση του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι «τα ζητήματα που ανέδειξε βρίσκονται τώρα στην “καρδιά” του δημόσιου διαλόγου».

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Η διαδικασία της Ευρωπ. ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία βάθυνε το ρήγμα Βορρά-Νότου. Η διαχείριση της μετέφερε ατύπως, αλλά ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων από τους υπερεθνικούς, ευρωπαϊκούς θεσμούς στους διακυβερνητικούς.</p>— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) <a href=”https://twitter.com/PrimeministerGR/status/933759352464396288?ref_src=twsrc%5Etfw”>23 Νοεμβρίου 2017</a></blockquote>

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογράμμισε τις ανισότητες που υπάρχουν και τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να μετατραπεί η ζώνη του ευρώ «από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης». 

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του: 

Η αρχή του κράτους δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της Ένωσης. Τα κράτη-μέλη της Ένωσης, θέτοντας ως βάση αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, εκφράζουν τη βούληση και την ελπίδα για τη δημιουργία ενός κοινού νομικού πολιτισμού. Και είναι ακριβώς αυτές οι κοινές δικαιικές αξίες και αρχές που μας επιτρέπουν να μπορούμε να μιλάμε πλέον και για μια κατεύθυνση ευρωπαϊκής ενοποίησης και σε επίπεδο δικονομικών κανόνων

⇒ Δεν μπορεί να μιλάμε για πραγματική εσωτερική αγορά και πραγματική ένωση χωρίς κοινούς δικονομικούς κανόνες που να διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά και ταυτόχρονα να εγγυώνται την ισοδύναμη προστασία των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ένωσης, όταν δρουν εκτός των στεγανών των συνόρων των κρατών μελών. Και μάλιστα κατοχυρώνοντας ένα υψηλό επίπεδο δικονομικών εγγυήσεων επί τη βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

⇒ Με πυρήνα το ενιαίο νόμισμα, χωρίς, όμως, ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά και χωρίς το επιστέγασμα μιας πολιτικής ένωσης. Μια Ευρωζώνη που περιλαμβάνει κράτη-μέλη με διαφοροποιημένα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και συστήματα θεσμικής οργάνωσης της κοινωνικοοικονομικής διαδικασίας.

⇒ Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Οι αποφάσεις λαμβάνονται, πλέον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο θεσμικά ανύπαρκτο Eurogroup, που έχουν ως συνδετικό κρίκο το νεοφιλελεύθερο δημοσιονομικό φετιχισμό, με σαφή υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

⇒ Η επιδείνωση των ενδογενών ασυμμετριών της ευρωπαϊκής ενοποίησης επιτάχυναν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Το σημερινό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής απόκλισης στην Ευρωζώνη δεν έχει προηγούμενο. Αντιβαίνει στους στόχους των ευρωπαϊκών Συνθηκών για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο

⇒ Στον ευρωπαϊκό Νότο είναι σαφώς και σταθερά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή που η ανεργία των νέων κυμαίνεται ανάμεσα στο 30% και το 50%. Κινδυνεύουμε να συμβιώνουμε με μια «χαμένη γενιά» νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων, για την οποία εμείς θα ευθυνόμαστε. Αυτό είναι το μεγάλο και πιεστικό πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα και αυτή πρέπει να είναι η πολιτική της προτεραιότητα

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει στην Ευρώπη όσο αυτή παραμένει μόνο νομισματική, αλλά όχι και οικονομική-κοινωνική. Όσο δεν μετασχηματίζεται και σε πολιτική ένωση. Η Ευρωζώνη πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.</p>— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) <a href=”https://twitter.com/PrimeministerGR/status/933760686408257537?ref_src=twsrc%5Etfw”>23 Νοεμβρίου 2017</a></blockquote>

Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού Φρέντερικ Σικάρ προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν την ομιλία του. «Δεν είστε μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είστε πολίτης του κόσμου» είπε μεταξύ άλλων ο Φ. Σικάρ επισημαίνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διόρθωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη. 

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησε επίσης και ο Πατρίκ Βασμάν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, αναφέροντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν δεσμευμένος στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, αλλεπάλληλα και ότι δεν δίστασε να κάνει την επιλογή της Ευρώπης παρά τις όποιες διαφωνίες στο κόμμα του. Ο Βασμάν κατέληξε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει «χάρισμα και τύχη», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Τέλος τα δώρα το οποίο έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια γκραβούρα με παλιό χάρτη της Ελλάδος και μια αφίσα με τον γαλλικό Μάη του 68.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ακολούθησε συζήτηση.

Ανάμεσα στις δύο βραβεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Στις συναντήσεις συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι των Suez, EDF, L’Oreal, Airbus, Societe Generale, HSBC France, BlackRock, Emirates, Nestle, IBM, Philip Morris, κ.ά.

► Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.