Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας μέρος στη διήμερη σύνοδο κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ανέδειξε δυναμικά την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά την τοποθέτηση του, στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία να στηριχθούν από το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενίσχυση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ χωρίς πιο ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, στέλνοντας μηνύματα στους 28 ηγέτες.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης που έλαβε χώρα στο δείπνο των ηγετών το οποίο αφορούσε στο Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και κατά το οποίο υπήρξε αποτίμηση των συναντήσεων του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τετ α τετ με Αναστασιάδη

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. <a href=”https://t.co/vKsJIMdgPR”>pic.twitter.com/vKsJIMdgPR</a></p>— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) <a href=”https://twitter.com/PrimeministerGR/status/877811869972664320″>22 Ιουνίου 2017</a></blockquote>

Στο περιθώριο της συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει και της «Γενεύης 2» στις 28 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και αξιολόγησαν το έγγραφο που κατέθεσε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Συνομιλία με Μακρόν

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του πρόσφατου Eurogroup, ενώ τόνισε πως «ακόμα δεν τελειώσαμε αλλά άνοιξε ο δρόμος». Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ελλάδα.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμ.Μακρόν (1/2) <a href=”https://t.co/9nV4JGtViz”>pic.twitter.com/9nV4JGtViz</a></p>— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) <a href=”https://twitter.com/PrimeministerGR/status/877925605811130369″>22 Ιουνίου 2017</a></blockquote>

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ευχαρίστησε τον Μακρόν για τη στήριξή του και σημείωσε πως από εδώ και πέρα «θα πρέπει να συνεχίσουμε από κοινού με προσεχτικά βήματα».

PES

Την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μέρος και στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Η κοινωνική Ευρώπη, οφείλει να είναι προτεραιότητα για τις προοδευτικές δυνάμεις. Να εργαστούμε για άμεσα αποτελέσματα προς όφελος των λαών. <a href=”https://t.co/PBgGMjLYgb”>pic.twitter.com/PBgGMjLYgb</a></p>— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) <a href=”https://twitter.com/PrimeministerGR/status/877859645020184576″>22 Ιουνίου 2017</a></blockquote>
<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”> </blockquote>