Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα που είπε το εξής: «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Ανασταδσιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών».

«Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στις σχέσεις των τριών χωρών, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, σε όλα όσα τις ενώνουν δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και αναφέροντας ότι ανυπομονεί για την επόμενη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσα από τις διάφορες ενεργειακές μορφές, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, την ιδέα του East Med «που θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στο επίπεδο των νέων ιδεών, την καινοτομία, το επιχειρείν «επ’ ωφελεία όλων των πολιτών μας».

Όπως σημείωσε, συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή Εβραίων, Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών «για να δούμε πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μαζί αυτήν την κουλτούρα καινοτομίας».