• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.6°C
  5 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 32.1°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.9°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  5 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.2°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  69%

Ο Μ. Βορίδης «γενναιόψυχα» ανέλαβε την ευθύνη για την απόσυρση της διάταξης εφαρμογής της υποχρεωτικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα πολυνομοσχέδιο... αχταρμάς

 • A-
 • A+
Ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων αναδασωμένων αγρών και η απόσυρση της διάταξης εφαρμογής της υποχρεωτικής ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής άλλο ένα fast track πολυνομοσχέδιο (νσχ). Ενα «ερανιστικό» νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, ένα νομοσχέδιο «σκούπα» και «αχταρμάς» σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και μόνο ο τίτλος των 67 λέξεων του νσχ προδίδει άλλωστε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ορθή νομοθέτηση.

Εκτός αυτού κοινή άποψη όλων πλην Ν.Δ. είναι ότι μέσα σε δύο ημέρες ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι επιτροπές σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο επεξεργασίας, ότι μόλις 7 ημέρες παρέμεινε το νσχ στη διαβούλευση και ότι μόνο το μισό (51 από τα 89 άρθρα) αναρτήθηκε. Το υπόλοιπο παρουσιάστηκε απευθείας στη Βουλή χωρίς να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας και συζήτησης παρά το γεγονός ότι αφορά πάνω από 6 υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ελεγκτικά όργανα, συμβασιούχους, συντάξεις και ανασφάλιστους ομογενείς, αποχαρακτηρισμό δασικού πλούτου κ.ά. συν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «ερανιστικό» το νσχ διότι «Η εναλλακτική απέναντι στη νομοθέτηση με τροπολογίες είναι αυτού του τύπου το νομοσχέδιο».

Σημείο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και από τους αρμόδιους φορείς είναι ο αποχαρακτηρισμός των εκατομμυρίων στρεμμάτων αναδασωμένων αγρών (αρ. 80). Με παράκαμψη όλης της ισχύουσας νομοθεσίας υλοποιείται από την κυβέρνηση ένα τεράστιο προεκλογικό ρουσφέτι με θύμα τα δάση και το περιβάλλον, ενώ θεσπίζονται ανάλογες εξαιρέσεις και από την πολεοδομική νομοθεσία («Πράσινο... για εκχερσώσεις», «Εφ.Συν.» 14.3.2022).

«Σε λίγο ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και μετά από οκτώ μήνες, η υπηρεσία είναι στον αέρα» σημείωσε ο εισηγητής της μειοψηφίας Δ. Καλαματιανός συμπληρώνοντας ότι η απραξία αποδεικνύει το επικοινωνιακό επίπεδο των διακηρύξεων. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ε. Λιακούλη, που αναρωτήθηκε το γιατί ενώ είχαν προαναγγελθεί μέσω υπουργικών διαρροών τα μπόνους παραγωγικότητας, η παράταση θητείας συμβασιούχων, οι αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τελικά αφαιρέθηκαν χωρίς αιτιολόγηση.

«Με απλά λόγια, χωρίς κανένα σχέδιο, καμία συνοχή και κανέναν στόχο. Κάνετε μία διαδικασία “ράβε-ξήλωνε” των δικών σας νόμων, επί των ίδιων και των ίδιων θεμάτων» ήταν τα λόγια του αγορητή του ΚΚΕ Εμ. Συντυχάκη. Ο κ. Καλαματιανός τόνισε επίσης ότι ο άκρατος κομματισμός αποδεικνύεται και μόνο από τη μεγάλη μοριοδότηση της συνέντευξης των υποψηφίων αντί των τυπικών προσόντων. Αρνητικά τοποθετήθηκαν και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

«Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς»

Ο Μ. Βορίδης «γενναιόψυχα» ανέλαβε την ευθύνη για την απόσυρση της διάταξης εφαρμογής της υποχρεωτικής ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Προκαταλαμβάνοντας δε τη δικαιοσύνη πρόσθεσε ότι επειδή έγινε κακή χρήση της κατηγορίας αυτής των μαρτύρων προκειμένου να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη «σκευωρία» θα καθυστερήσει η εφαρμογή της οδηγίας! Σχεδόν ταυτόχρονα αρθρογράφοι έσπευσαν να εξηγήσουν ότι η Οδηγία δεν αφορά την ποινική διαδικασία (π.χ. περίπτωση Novartis) αλλά τη διοικητική - αστική διαδικασία εξ ου και η παρανόηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Βέβαια αν κάποιος μπει για λίγο στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την πολυσέλιδη οδηγία και την έκθεση της Greco θα διαπιστώσει ότι αφορά κάθε πτυχή δημοσίου συμφέροντος και το σύνολο των μαρτύρων που καταγγέλλουν έκνομες ενέργειες, διαφθορά, διαπλοκή, δωροδοκίες ξέπλυμα κ.λπ. Ο κ. Βορίδης διαπίστωσε μεγάλη άνοδο της χώρας στον δείκτη κατά της διαφθοράς την ώρα που η Ελλάδα συγκαταλέγεται πάντα στις χώρες με υψηλή ή σχετικά υψηλή διαφθορά με μικρές τάσεις βελτίωσης τα προηγούμενα του 2020 χρόνια (transparency.org).

«Το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς καταρτίζεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία, όμως, βάσει του δικού σας νόμου, στελεχώνεται από μέλη της επιλογής σας» είπε ο Χ. Καλαματιανός προσθέτοντας «Δηλαδή ο ελεγκτής έχει άρρηκτη σχέση με τον ελεγχόμενο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ξανακάνετε διακηρύξεις χωρίς ουσία. Η ΕΑΔ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει ούτε ένα πόρισμα από τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Απλά συστήνετε και μία ακόμα Επιτροπή Συντονισμού με μέλη γενικούς γραμματείς που είναι επιλογή της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της ΕΑΔ επίσης επιλογή της κυβέρνησης, έναν εκπρόσωπο απευθείας επιλογής του πρωθυπουργού και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αναρωτιόμαστε αν τελικά θα αφήσετε κάποιο θεσμό να λειτουργήσει ανεξάρτητα».

Απαντώντας ο διοικητής της ΕΑΔ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτυπωθούν στην Εκθεση της ΕΑΔ. «Το πόσο ανεξάρτητη είναι η ΕΑΔ φαίνεται από την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς που απαρτίζεται κατά βάση από κυβερνητικά στελέχη» τόνισε ο αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντιχάκης. Στο ίδιο πνεύμα για το θέμα ήταν και οι τοποθετήσεις των αγορητών της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Η μπάλα στην εξέδρα για τα υπέρογκα χρέη της Ν.Δ.
Δεν προτίθεται να κάνει τίποτα η κυβέρνηση, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. «Για πόσο καιρό θα τρώτε και θα πίνετε στην υγεία του κορόιδου;», αναρωτήθηκε ο τομεάρχης του...
Η μπάλα στην εξέδρα για τα υπέρογκα χρέη της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία
Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το κλίμα που επικρατεί στο ΝΑΤΟ σχετικά με την Τουρκία, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία
ΒΟΥΛΗ
Πυρά ομαδόν κατά του νομοσχεδίου με τις πολλές μετονομασίες
Mε έκκληση στους εργοδότες να… βάλουν πλάτη στην αύξηση μισθών και υποσχέσεις για φτηνή στέγη στους εργαζόμενους από μελλοντική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Πυρά ομαδόν κατά του νομοσχεδίου με τις πολλές μετονομασίες
ΒΟΥΛΗ
Νύχτα ήρθε, νύχτα ψηφίστηκε
Η αντιπολίτευση αναρωτιέται αιχμηρά, αν πρόκειται για μια νέα προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης του Τύπου και ζητά εξηγήσεις γιατί η τροπολογία δεν αφορά άλλα ΜΜΕ, όπως κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες.
Νύχτα ήρθε, νύχτα ψηφίστηκε
ΒΟΥΛΗ
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της τροποποιημένης σύμβασης για Cosco
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός μίλησε για μια «σύμβαση- κόλαφος που προκαλεί ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο» καθώς χαρίζει έως και 90 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ ΑΕ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της τροποποιημένης σύμβασης για Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας