Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.0°
4 BF
24%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
35.6° 29.6°
3 BF
39%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
36.5° 32.7°
3 BF
42%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
1 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
4 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
32°C
35.0° 29.0°
2 BF
47%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.4° 28.4°
0 BF
25%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
34.6° 34.6°
1 BF
23%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.8° 27.8°
5 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.2°
4 BF
39%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 26.8°
6 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 28.5°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
1 BF
46%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
35.7° 32.3°
1 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 30.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 27.7°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 33.2°
4 BF
15%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
30.3° 29.4°
3 BF
47%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.7°
3 BF
50%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 29.5°
1 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέος πρόεδρος στο ΑΣΕΠ παρά τις αντιδράσεις

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επέλεξε σήμερα στο αξίωμα του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), τον νυν αντιπρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Παπαϊωάννου. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

Ωστόσο, η εν λόγω κυβερνητική επιλογή δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής, ενώ αναμένεται συνέχεια στο... ανώτατο δικαστήριο της χώρας, καθώς πρόσωπα από αρμόδια όργανα –και με έννομο συμφέρον– έχουν εκφράσει την απόφασή τους να προσβάλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον διορισμό του νέου προέδρου, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πέρασε «φωτογραφική» διάταξη τον περασμένο Απρίλη, τροποποιώντας νόμο που είχε ψηφίσει η ίδια μόλις ενάμιση μήνα νωρίτερα. Μέχρι πρότινος ένα στέλεχος του ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να ανελιχθεί σε θέση ανώτερης ιεραρχίας και σε περιπτώσεις όπου έμενε κενή μια θέση, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορούσε να επιλέξει για τη στελέχωσή της μόνο νέα μέλη και όχι ήδη υπηρετούντα. Ομως με το άρθρο 70 η κυβέρνηση αφαίρεσε το εν λόγω κώλυμα και όχι μόνο επιτρέπει σε έναν αντιπρόεδρο να ανελιχθεί στη θέση του προέδρου αλλά και να ανανεώσει την εξαετή θητεία του.

EUROKINISSI

Αντιδράσεις και στη Διάσκεψη 

Σημειώνεται ότι κατά τη σχετική σημερινή ψηφοφορία, απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη των 3/5, των 25 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων. Υπέρ της πρότασης του κ. Τασούλα τάχθηκαν 15 μέλη της Διάσκεψης (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.), 8 καταψήφισαν ενώ 3 δήλωσαν «παρών».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Κατρούγκαλος, σε γραπτή τους δήλωση επέκριναν την κυβέρνηση για «μεθόδευση», που «αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου προαναγγελθέντος γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης».

Υποστήριξαν επίσης ότι η σχετική εισήγηση «αγνοεί προκλητικά όχι μόνο τις προτάσεις τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση -προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης…- περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας
| EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αποφάσεις της Διάσκεψης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο δικηγόρος και πρώην γ.γ. της Βουλής κ. Παπαϊωάννου είναι ο νέος πρόεδρος του ΑΣΕΠ και αντικαθιστά τον (έως τώρα πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου), επίτιμο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη.

Σε θέση αντιπροέδρου εξελέγη ο νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ Ελευθέριος Μακρυλάκης, ενώ σε θέσεις συμβούλων εξελέγησαν οι:

  • 1) Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων
  • 2) Μαρία Γκότση (επίσης) πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων
  • 3) Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας
  • 4) Παναγιώτης Καρκατσούλης, δικηγόρος
  • 5) Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών και 6) Γιώργος Δίελλας, ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ

Οι κενωθείσες θέσεις (αντιπροέδρου και συμβούλου) αναμένεται να καλυφθούν με νέα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων στο επόμενο διάστημα.

Ζαχαριάδης: Δεν σεβάστηκαν ούτε το ΑΣΕΠ

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Ζαχαριάδης, με δήλωσή του, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Διάσκεψης, κάνει λόγο για «τεράστιο θεσμικό ατόπημα και πρωτοφανή ύβρι απέναντι στους συμπολίτες μας, που βλέπουν τη χώρα να απομακρύνεται από τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία», προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή «επιφέρει ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής, που είναι συνυφασμένη με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας στη στελέχωση του δημοσίου τομέα».

Η δήλωση Ζαχαριάδη

Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιδεικνύει πρωτοφανή περιφρόνηση στις αρχές και στους κανόνες λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, λειτουργώντας με αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αλαζονική και ιδιοκτησιακή συμπεριφορά. Σήμερα έκαναν ένα ακόμη βήμα.

Η ΝΔ σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, επέλεξαν νέο Πρόεδρο, νέο Αντιπρόεδρο και έξι συμβούλους του ΑΣΕΠ αποκλειστικά της δικής τους επιλογής, αποκλείοντας από τη διαδικασία την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου αλλά και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ!

Η συγκεκριμένη μεθόδευση συνιστά τεράστιο θεσμικό ατόπημα και πρωτοφανή ύβρι απέναντι στους συμπολίτες μας, που βλέπουν τη χώρα να απομακρύνεται από τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και να επανέρχεται στις γνώριμες πρακτικές του κομματικού κράτους της δεξιάς περασμένων δεκαετιών.

Επιφέρει ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής, που είναι συνυφασμένη με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας στη στελέχωση του δημοσίου τομέα.

Επί δεκαετίες η επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας στηρίχθηκε στην ευρεία πολιτική συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτό το ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης έσπασε σήμερα με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Και βέβαια, από την αυταρχική και αντιθεσμική κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ο προβληματισμός αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Ως πότε θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στην διαρκή και επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τις μεγάλες θεσμικές τομές και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης; Ως πότε θα βάζει πλάτη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γκρεμίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προώθησε τις περασμένες δεκαετίες; Συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ με αυτή την συμπόρευση;

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης με εκτελεστικό βραχίονα τον κ. Βορίδη θέλουν να κηρύξουν το τέλος της μεταπολίτευσης και ότι αυτή συμβολίζει στο επίπεδο των πεδίο των συναινέσεων σε θεσμικό επίπεδο. Η χώρα δεν έχει ιδιοκτήτες, το Μαξίμου και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν διαχρονικά μόνο ενοικιαστές. Θα πρέπει να συμφιλιωθούν όλοι, ακόμα και αυτοί που όψιμα ανακάλυψαν τις αρετές του κοινοβουλευτισμού, με την ιδέα ότι από τη μέρα που αναλαμβάνεις μια ευθύνη διακυβέρνησης αρχίζει να μετρά αντίστροφα η ώρα που θα φύγεις. Το τσαλάκωμα των θεσμών, η κομματικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και η αντιθεσμική συμπεριφορά αφήνει βαρύ αντιδημοκρατικό στίγμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέος πρόεδρος στο ΑΣΕΠ παρά τις αντιδράσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας