Στην αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αναμένεται να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αλλά… έπεται συνέχεια στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Πρόσωπα από αρμόδια όργανα και με έννομο συμφέρον ξεκαθαρίζουν στην «Εφ.Συν.» την απόφασή τους να προσβάλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον διορισμό του νέου προέδρου, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Ως γνωστόν, προκειμένου να ανελιχθεί στη συγκεκριμένη θέση για νέα και πλήρη θητεία πρόσωπο αρεσκείας του Μαξίμου, η κυβέρνηση πέρασε «φωτογραφική» διάταξη (πρώην άρθρο 54, νυν άρθρο 70 του νόμου 4795/2021) τον περασμένο Απρίλη, τροποποιώντας νόμο που είχε ψηφίσει η ίδια μόλις ενάμιση μήνα νωρίτερα (Φλεβάρης 2021) και ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Με την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, προτείνεται για πρόεδρος του ΑΣΕΠ ο νυν αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Θ. Παπαϊωάννου. Μέχρι πρότινος ένα στέλεχος του ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να ανελιχθεί σε θέση ανώτερης ιεραρχίας και σε περιπτώσεις όπου έμενε κενή μια θέση (εν προκειμένω ο απερχόμενος πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ι. Καραβοκύρης, συμπλήρωσε το όριο ηλικίας) η Διάσκεψη των Προέδρων μπορούσε να επιλέξει για τη στελέχωσή της μόνο νέα μέλη και όχι ήδη υπηρετούντα. Ομως με το άρθρο 70 η κυβέρνηση αφαίρεσε το εν λόγω κώλυμα και όχι μόνο επιτρέπει σε έναν αντιπρόεδρο να ανελιχθεί στη θέση του προέδρου αλλά και να ανανεώσει την εξαετή θητεία του.
Ηδη από την περίοδο συζήτησης της «φωτογραφικής» διάταξης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, νομικοί και υπηρεσιακοί κύκλοι, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», εμφάνιζαν βέβαιη μια προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σήμερα, πρόσωπα με έννομο συμφέρον λένε στην εφημερίδα μας ότι θα καταθέσουν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της πράξης του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, που θα επικυρώνει την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Οπως εξηγούν, το άρθρο 70 ανατρέπει τις ισχύουσες συνταγματικές εγγυήσεις (άρθρο 101Α του Συντάγματος) για «προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία» των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς: α)
Παραβιάζεται ο κανόνας περί «ορισμένης θητείας» των μελών εφόσον διακόπτεται η εξαετής θητεία τους για να ξεκινήσει μια νέα πλήρης εξαετής θητεία – κάνουν λόγο για «κραυγαλέα περίπτωση “αναδιπλασιασμού” της θητείας διά της πλαγίας οδού, που συνιστά κατάφωρη καταστρατήγηση του Συντάγματος», β) Νομιμοποιείται η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο εσωτερικό της λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, στο μέτρο που διακόπτεται η «διανυόμενη» και συνταγματικά προβλεπόμενη «ορισμένη θητεία» των υπηρετούντων μελών.
Τραγική ειρωνεία
Υπό άλλες συνθήκες η παραπάνω επιχειρηματολογία θα έβρισκε σύμφωνο και τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση για πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θ. Παπαϊωάννου. Το 2019, σε άρθρο του στον συλλογικό τόμο «Η Δημόσια Διοίκηση μετά την κρίση» (εκδ. Σάκκουλα), τασσόταν κατά ενδεχόμενων ανανεώσεων θητειών. Συγκεκριμένα έγραφε: «Η σημερινή εξαετής διάρκεια είναι ικανοποιητική […] Και εξίσου ικανοποιητικό είναι το γεγονός ότι αυτή η θητεία δεν μπορεί να ανανεωθεί. Η τυχόν δυνατότητα ανανέωσης θα δημιουργούσε, στο τελευταίο τουλάχιστον έτος της θητείας, κίνητρα για να γίνει κανείς αρεστός σε κάποια πολιτική δύναμη ή, ακόμη χειρότερα, σε πολλές πολιτικές δυνάμεις». Τραγική ειρωνεία: ο προτεινόμενος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο έτος θητείας αντιπροέδρου...
Για να εκδοθεί η υπουργική πράξη που επιθυμούν να προσβάλουν πρόσωπα με έννομο συμφέρον πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Απαιτείται συναίνεση 3/5, δηλαδή 15 ψήφων από τα 25 μέλη της Διάσκεψης.
Η Ν.Δ. διαθέτει 13 μέλη και αναζητά άλλα 2. Στη λίστα με τα προτεινόμενα από τον Κ. Τασούλα πρόσωπα για θέσεις κατώτερης ιεραρχίας του προέδρου του ΑΣΕΠ περιλαμβάνεται και το όνομα του Π. Καρκατσούλη, στέλεχος σήμερα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρότι αρχικά η κυβέρνηση είχε ασκήσει βέτο σε σχετική πρόταση του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Η εξέλιξη παραπέμπει σε παρασκηνιακές συζητήσεις με στόχο τη συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Παρότι είχε καταγγείλει σε υψηλούς τόνους τη «φωτογραφική» διάταξη, ετοιμάζεται τώρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση; «Η πρόταση που μας κοινοποιήθηκε περιλαμβάνει ονόματα στα οποία είμαστε θετικά διακείμενοι. Θα δούμε τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης και θα εξετάσουμε τη στάση μας», λένε στην «Εφ.Συν.» στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας ότι είναι «άλλο ο νόμος» (η «φωτογραφική» διάταξη) και άλλο η αυριανή διαδικασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι θα καταψηφίσει και θα καταγγείλει ως απαράδεκτη την όλη κυβερνητική μεθόδευση «που αποδεικνύει τον φαρισαϊσμό της κυβέρνησης Ν.Δ. και την ιδιοκτησιακή αντίληψή της για το κράτος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας