• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 4.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 8.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 7.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.8°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.1°C / 4.0°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.5°C
  4 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.6°C / 4.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  56%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είδε και δεν άκουσε προτάσεις!

 • A-
 • A+
Προσβλητικός για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης ● Μόνο τα... φίλια πυρά από τη Μαριέττα Γιαννάκου για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας κατάλαβε ο Κ. Τσιάρας ● Δεν απάντησε όμως στις αιχμές της για λόμπι με πολύ χρήμα πίσω από την εμμονή στις απαράδεκτες ρυθμίσεις του σ/ν

Tο παράθυρο που άνοιξε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη λέγοντας ότι «όλες οι βουλευτικές τροπολογίες [για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας] μελετώνται και εξετάζονται, η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει η κυβέρνηση ή ενδεχομένως να διορθώσει, όπου μπορεί...» δεν φάνηκε να επηρεάζει τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα. Ο ίδιος εμφανίστηκε χαρούμενος που το κόμμα του επιτρέπει τις διαφωνίες, αλλά περιορίστηκε σε μικροδιορθώσεις, αφήνοντας ανέγγιχτα τα κομβικά προβλήματα του νομοσχεδίου.

Πόση να ήταν, όμως, η χαρά του όταν άκουγε τη Μαριέττα Γιαννάκου να μιλάει για το χρήμα και τα «φαντάσματα» που κρύβονται πίσω από την εκστρατεία προώθησης αυτού του νομοσχεδίου; Η συμπολιτευόμενη βουλευτίνα, χωρίς να μασάει τα λόγια της, αναφέρθηκε στους προνομιακούς συνομιλητές του υπουργού, λέγοντάς του ότι απέκλεισε τις γυναικείες οργανώσεις από τον διάλογο: «Αντίθετα, είδαμε απίθανες οργανώσεις, γονείς, συνεπιμέλεια, ενεργοί μπαμπάδες, τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει χρήμα πολύ και μία πανομοιότυπη επιστολή η οποία αποστέλλεται σε εμάς με mail, με διάφορα ονόματα χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή ψευδή. Τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους αυτοί, ώστε δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή να μας στείλουν για το προκείμενο θέμα; Ή μήπως είναι ένα γραφείο το οποίο διαθέτει και το χρήμα και στέλνει όλα αυτά, με ψευδή ονοματολογία; Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι αυτό, το δεύτερο».

Κώστας Τσιάρας

Ολοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης επανέλαβαν την ανάγκη να παραμερίσει ο υπουργός τα συμφέροντα των γονιών και να ασχοληθεί στην πράξη με το συμφέρον του παιδιού, ενώ καταγράφηκε και πάλι η σύμπνοια των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και βουλευτών στην άρνηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων του ΣχΝ. Πέρα από την Ελληνική Λύση, που διαφώνησε στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και στα αυτονόητα δικαιώματά τους ως γονέων, τα άλλα κόμματα κατακεραύνωσαν τα σημεία που αλλοιώνουν το οικογενειακό δίκαιο και επαναφέρουν αναχρονιστικές πατριαρχικές αντιλήψεις.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τις μόνες αλλαγές που κάνει δεκτές και που φυσικά δεν αγγίζουν το ζήτημα της υποχρεωτικής συγκατοίκησης με ποσοστό χρόνου και με τον γονέα που δεν ασκεί επιμέλεια, τις διατάξεις για την κακή άσκηση και αφαίρεση γονικής μέριμνας, τις διατάξεις για τις επιπλέον υποχρεώσεις που επιβάλλονται στον γονιό που τραβάει το... κουπί κ.λπ.

Τρεις είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις:

● Στο άρθρο 1 που αναφέρεται στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, το οποίο κατά τη διάταξη υπηρετείται από την ενεργή παρουσία και των δύο γονέων, προστίθεται η «βεβαιότητα» Τσιάρα ότι εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις της χώρας και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

● Στο άρθρο 3 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει». Τώρα απαλείφεται η λέξη «συνήθως», που έγινε αυτονόητα σχεδόν αντικείμενο κριτικής διότι προκαλεί σύγχυση.

● Στο άρθρο 6 που αναφέρει ότι «Σε περίπτωση διαφωνίας κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, σε διαμεσολάβηση» αφαιρείται η φράση «εάν είναι απαραίτητο σε διαμεσολάβηση», διότι η διαδικασία αυτή περιγράφεται και στο άρθρο 8 που καθορίζει τη διαδικασία.

Ο υπουργός δεν έκανε πίσω ούτε στην κραυγαλέα διατύπωση για την απαίτηση οριστικής καταδίκης του κακοποιητή γονέα προκειμένου να του αφαιρεθεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του! Πιστεύει άραγε ότι με αυτές τις επουσιώδεις αλλαγές θα κάμψει τις αντιδράσεις που αναμένεται να αναδειχθούν και στην Ολομέλεια;

Ο Κ. Τσιάρας, κλείνοντας τη συζήτηση, κυριολεκτικά ακύρωσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –με προτίμηση τον ΣΥΡΙΖΑ– διότι τάχα δεν είχαν προτάσεις και δεν τεκμηρίωσαν τις αντιρρήσεις τους με αποτέλεσμα να γίνουν ουρά των βουλευτριών της Ν.Δ. Επειτα από τόσες ώρες συνεδριάσεων, συζητήσεων, αναλύσεων και τοποθετήσεων, αυτό κατάλαβε ο υπουργός (!), σε αντίθεση με όλα όσα κατάλαβαν οι φορείς και τα κόμματα που συμμετείχαν και άκουσαν ο ένας τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις του άλλου. Επίσης, ακόμα μια φορά στηρίχτηκε μόνο σε όσα θετικά σχόλια εισέπραξε το ΣχΝ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις καίριες αντιρρήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων και αποκλεισμένων από τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου φορέων.

«Είναι πολύ ωραίο το ότι έρχεστε τώρα και αναφέρετε τις κατατεθειμένες τροπολογίες της κυρίας Γιαννάκου και της κυρίας Κεφαλογιάννη. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς είμαστε δημοκρατικό κόμμα. Εμείς μπορούμε να συζητάμε. Μπορούμε να ακούμε και τη διαφορετική άποψη. Αλήθεια, οι δικές σας τροπολογίες πού βρίσκονται; Ξέρετε ότι είμαστε δύο μέρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, πού είναι οι δικές σας προτάσεις; Ερχεστε απλά και μόνο να αποδομήσετε ένα σχέδιο νόμου; Αρα, λοιπόν, ποια είναι η λογική; Η λογική είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, την τύχη των τροπολογιών και τις ψηφοφορίες, θα φανεί την Τετάρτη, στην Ολομέλεια, πόσο αντέχουν τις διαφωνίες το κόμμα που κυβερνά και ο υπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Φίλια πυρά κατά Τσιάρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια
Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν για τον υπ. Δικαιοσύνης οι παρεμβάσεις των βουλευτριών της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη, οι οποίες, με ψύχραιμες τοποθετήσεις, εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις...
Φίλια πυρά κατά Τσιάρα στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια
ΒΟΥΛΗ
Μικρές αλλαγές, μεγάλες αντιδράσεις
Δεν ενσωματώθηκαν οι καίριες παρατηρήσεις φορέων στο νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια. Αφαιρέθηκε και ο όρος της αμετάκλητης καταδίκης για τους κακοποιητές συζύγους. Την Τρίτη σε... θερμό κλίμα η πρώτη...
Μικρές αλλαγές, μεγάλες αντιδράσεις
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «μοναξιά» του υπουργού Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κρύβεται με παραπλανητικά στοιχεία πίσω από τους γνωστούς εύπορους συνομιλητές του που δεν εκφράζουν καν το σύνολο των πατεράδων οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει το πόσο περισσότερο θα...
Η «μοναξιά» του υπουργού Δικαιοσύνης
ΒΟΥΛΗ
Με πυρά ένθεν κακείθεν ψηφίζεται η συνεπιμέλεια
Επιμένει η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις ● Νέες βολές Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη κατά Τσιάρα ● Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία και οι ομιλίες των αρχηγών ● Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή
Με πυρά ένθεν κακείθεν ψηφίζεται η συνεπιμέλεια
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Παραβιάζει συνθήκες
Ανοιχτή επιστολή κατά του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια απευθύνουν 8 ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και 104 γυναικείες οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες από 30 χώρες.
Παραβιάζει συνθήκες
ΒΟΥΛΗ
Συνεπιμέλεια τέκνων και αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο προανήγγειλε ο Κ. Τσιάρας
Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ρύθμιση για τη δυνατότητα συνεπιμέλειας των τέκνων και στους δύο γονείς, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Συνεπιμέλεια τέκνων και αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο προανήγγειλε ο Κ. Τσιάρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας