Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου ψηφίζει η Βουλή [Live]
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου ψηφίζει η Βουλή [Live]

  • A-
  • A+
Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την «επέκταση του κατηγορητηρίου» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την πρόταση στηρίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

Με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του τυπικά αμέτοχους και τη Φώφη Γεννηματά απούσα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναμένεται να προσθέσουν σήμερα με την ψήφο τους στην Ολομέλεια τρία νέα αδικήματα στο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Σ' εξέλιξη βρίσκεται η μυστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση, με την οποία θα επεκταθεί η διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Η ψηφοφορία γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών και όχι με επιστολική ψήφο. Η ψηφοφορία άρχισε λίγο πριν τις 12:30, με τη διαδοχική προσέλευση των βουλευτών σε πέντε ομάδες των εξήντα ατόμων, με αλφαβητική σειρά και κάθε ομάδα να προσέρχεται ανά μία ώρα για να ψηφίσει. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις πέντε το απόγευμα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε, χθες, πως η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής της περί «σκευωρίας στην υπόθεση Novartis».

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρών στην ψηφοφορία: «Στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου, εμείς δεν πρόκειται να συμβάλλουμε. Θα σας αφήσουμε να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα - Παρανομίες καταγγέλλει ο Δ. Τσοβόλας

Ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης έριξε εκ παραδρομής, το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, χωρίς προηγουμένως να το βάλει μέσα σε σφραγισμένο φάκελο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό και για λίγα λεπτά διακόπηκε η ψηφοφορία. Η εφορευτική επιτροπή πήρε απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη και επειδή ήταν μόνο ένα το ψηφοδέλτιο που διακρινόταν ότι δεν είναι σε φάκελο, επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και το ξανάριξε στην κάλπη, παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Πηγές της ΚΟ της Ν.Δ. σημειώνουν αναφορικά με το περιστατικό: «Ομόφωνα, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να ανοιχτεί η κάλπη, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο του βουλευτή που δεν είχε μπει σε φάκελο, και στη συνέχεια, αφού ο κ. Καλογιάννης έβαλε το ψηφοδέλτιο του στο φάκελο, το έριξε στην κάλπη. Αυτή ήταν η νομικά ενδεδειγμένη διαδικασία, μετά το περιστατικό».

Την ίδια ώρα, ζητήματα ακυρότητας της ψηφοφορίας εγείρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης,  Δημήτρης και Λύδια Τσοβόλα:

«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά τη συζήτηση και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, "Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης".

Σήμερα όμως, κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της Ν.Δ. το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές, δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως, περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος, οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα, υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς μου ζήτησε βοήθεια για Παπασταύρου - Μιωνή
Για «αλλοίωση της πραγματικότητας και διαστροφή της αλήθειας» κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε σχέση με την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης και τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του.
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς μου ζήτησε βοήθεια για Παπασταύρου - Μιωνή
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε επιστράτευση επίορκων εισαγγελέων και κατηγορουμένων στην υπόθεση Novartis, προκειμένου να πλήξουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα
Δ. Παπαγγελόπουλος: Εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου
ΒΟΥΛΗ
Τσίπρας: Χρεοκόπησε το αφήγημα για σκευωρία στην υπόθεση Novartis
Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής της περί «σκευωρίας στην υπόθεση Novartis», υπογράμμισε ο πρόεδρος του...
Τσίπρας: Χρεοκόπησε το αφήγημα για σκευωρία στην υπόθεση Novartis
ΒΟΥΛΗ
Τσοβόλας: Να εξαιρεθούν ο πρόεδρος και μέλη της προανακριτικής
Ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατηγορεί για μεροληψία και για «προειλημμένες αποφάσεις» ορισμένους βουλευτές που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της...
Τσοβόλας: Να εξαιρεθούν ο πρόεδρος και μέλη της προανακριτικής
ΒΟΥΛΗ
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την επέκταση του κατηγορητηρίου της προανακριτικής
Για «εκδικητική πολιτική δίωξη» σε βάρος του έκανε λόγο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος ♦ Χρεοκόπησε η ρητορική της περί «σκευωρίας στην υπόθεση Novartis», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ♦ «Ο όλος σχεδιασμός είχε πολιτική...
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την επέκταση του κατηγορητηρίου της προανακριτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας