Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών

  • A-
  • A+
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος «για να μη δοθεί σε κανέναν το χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής».

Σθεναρή αντίσταση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατοχυρώνει τη δίωξη των πολιτικών προσώπων κατά την κοινή νομοθεσία πρόβαλαν για άλλη μια φορά Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ., συζητώντας χθες στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, την αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Απέναντι στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράμμισαν, όπως έκανε άλλωστε πρόσφατα και ο αρχηγός της σε σχετική επιστολή του, τις ευθύνες της αναθεωρητικής Βουλής στην πιθανή παραγραφή υποθέσεων διαφθοράς, όπως το σκάνδαλο Νοvartis, η πλειοψηφία παρέμεινε αμετακίνητη στην εξαίρεση της ρήτρας που εισηγήθηκε η προηγούμενη προτείνουσα. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την ενσωμάτωση ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, με την οποία διευκρινίζεται ότι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία δεν ισχύει για τα αδικήματα επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδει μείζονα βαρύτητα στην απόρριψη της προσθήκης, καθώς θεωρεί πως εξυπηρετεί το ενδεχόμενο συγκάλυψης του σκανδάλου Νοvartis. «Η μη αποδοχή της προσθήκης της ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές που υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων» σημείωνε στην επιστολή του προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση Νοvartis, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Εν τούτοις, οι εισηγητές της κυβερνητικής παράταξης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως άλλωστε και ο υπουργός Δικαιοσύνης που τοποθετήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, εναντιώθηκαν στην επιχειρηματολογία, κρίνοντας περιττή την ενσωμάτωση της προσθήκης στο νέο συνταγματικό κείμενο – κατηγόρησαν μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Παρότι διαβεβαίωσε πως «όλοι απέναντι στη διαφθορά βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου», ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας μίλησε περί «αυτονόητου», υποστήριξε δηλαδή πως το περιεχόμενο της ερμηνευτικής δήλωσης εμπεριέχεται στο πνεύμα της αναθεώρησης του 86. «Ο συνταγματικός νομοθέτης που αναγκάζεται να εκφραστεί με ερμηνευτικές δηλώσεις ομολογεί την αδυναμία του να εκφραστεί με σαφήνεια» είπε. Ο ίδιος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση «περίεργη πρεμούρα» για την οριοθέτηση των ποινικών αδικημάτων που προβλέπονται, χαρακτήρισε μάλιστα «επικίνδυνες» τις ερμηνευτικές δηλώσεις, λέγοντας πως «μπορούν να στραγγαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας πρόσθεσε πως η προσθήκη δεν είναι αναγκαία διότι «δεν θα οδηγούσε σε τίποτα άλλο πέρα από το πατρονάρισμα των δικαστών και τη σύγκρουση των συνταγματικών κανόνων», ενώ ο κυβερνητικός βουλευτής και μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής Θ. Πλεύρης χαρακτήρισε «προδήλως επικοινωνιακή» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε συνταγματικό «φύλλο συκής», ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε στην Ολομέλεια πως «από αυτά που θα αποφασίσει θα κριθεί αν θα κουκουλωθεί ή όχι το σκάνδαλο της Novartis». Ο ίδιος επανέλαβε πως με την προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης αναγνωρίζεται ότι για αδικήματα που δεν σχετίζονται αναπόσπαστα με τα καθήκοντα του υπουργού, όπως π.χ. η δωροδοκία, οι υπουργοί έχουν ως φυσικό δικαστή τον δικαστή του κοινού ποινικού δικαίου όπως όλοι οι πολίτες. «Η δωροδοκία δεν είναι στο job description του υπουργού…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι θέμα τιμής του πολιτικού κόσμου η στάση που θα πάρουμε στην ερμηνευτική δήλωση» είπε, εξηγώντας πως η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αυτά που έγιναν στο παρελθόν και που δεν πρέπει να αποσιωπηθούν. «Δεν πρέπει να δώσετε σε κανέναν το χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής» πρόσθεσε, προειδοποιώντας την πλειοψηφία πως δεν θα τα καταφέρει, κρυπτόμενη πίσω από νομικά επιχειρήματα, να «κουκουλώσει» υποθέσεις.

Απαντώντας στον Γ. Κατρούγκαλο, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αν. Λοβέρδος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «δημαγωγία», υποστήριξε δε πως βρέθηκε εκτός συνταγματικού πεδίου το 2018, με την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος). «Επιχειρείτε να δικαιολογήσετε αναδρομικά ότι ήταν αντισυνταγματικός ο τρόπος που στήσατε τις δέκα κάλπες. Υποδεικνύετε στη Δικαιοσύνη να είναι έτοιμη και στη δική μου την περίπτωση να εξετάσει την αρμοδιότητά της» είπε.

Από πλευρά του ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο γιατί οδηγεί στη συγκάλυψη». Υπέρ της ίδιας άποψης τάσσεται και η Ελληνική Λύση όπως και το ΜέΡΑ 25, που ζητά την απαγόρευση της θέσπισης ιδιώνυμων υπουργικών δικαιωμάτων.

Η συζήτηση επί των αναθεωρητέων άρθρων ολοκληρώνεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, που θα ασχοληθεί με τις ενότητες που αφορούν τα στρατιωτικά δικαστήρια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη διοικητική αποκέντρωση, τους ΟΤΑ και το Ειδικό Δικαστήριο. Η ψηφοφορία της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής, που θα διαμορφώσει και το νέο συνταγματικό κείμενο, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και αφού προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

ΒΟΥΛΗ
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χαρακτηρίζουν «χαμένη ευκαιρία» την εξαίρεση του άρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) από την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως θα επιδιώξει...
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση για τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος η συναίνεση των κομμάτων στην αλλαγή των άρθρων για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την...
Συναίνεση για τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Κοινό ψηφοδέλτιο, αλλά διαφορετικές προτάσεις
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια τόσο ως προς την αντιπαράθεση για τη διαδικασία, όσο και για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη αναφορικά με το περιεχόμενο των...
Κοινό ψηφοδέλτιο, αλλά διαφορετικές προτάσεις
ΒΟΥΛΗ
Καταιγισμός από 21 τροπολογίες
Απλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και παράταση του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνονται στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2018 που αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με το οποίο ρυθμίζονται εκκρεμή ζητήματα...
Καταιγισμός από 21 τροπολογίες
ΒΟΥΛΗ
154 «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση
Ψηφίστηκε, χθες, επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο των 400 άρθρων για την τρίτη αξιολόγηση. Το άρθρο για τις απεργίες ψηφίστηκε με 155 ψήφους υπέρ (135 κατά, 5 «παρών»), καθώς το...
154 «ΝΑΙ» στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους
Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, εξελίσσεται από χθες το πρωί η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης...
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ