Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 27.2°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
28.0° 23.6°
1 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 21.0°
2 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 24.6°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.3° 21.4°
0 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 26.5°
1 BF
45%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.8°
3 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.2°
3 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 25.8°
3 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 25.1°
2 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.2° 25.2°
0 BF
41%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 23.9°
1 BF
56%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
3 BF
63%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
31.0° 24.9°
2 BF
41%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 25.3°
1 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.7° 23.7°
1 BF
75%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

«Υπηρέτες του λαού» με χρυσές αμοιβές

Στις 17 Ιουλίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της Βουλής, κάθε βουλευτής παρέλαβε έναν πολυσέλιδο οδηγό με τις βασικές πληροφορίες για τα δικαιώματα και τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσει και να παραδώσει στις οικονομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υποστήριξής του.

Ο οδηγός ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος για τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που πληροφορήθηκαν ποια μέσα θα έχουν, από τώρα και στο εξής, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου που ο λαός τούς όρισε να επιτελέσουν. Αλλωστε το βουλευτικό αξίωμα είναι λειτούργημα. Δεν είναι επάγγελμα. Ή μήπως είναι;

Στα 5.135 ο σταθερός μισθός, στον οποίο προστίθενται δεκάδες επιδόματα, παροχές και ατέλειες με... ζηλευτό άθροισμα

Στα ενημερωτικά σημειώματα που συνέταξαν οι αρμόδιες διευθύνσεις της Βουλής, και παρουσιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών», αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τις οικονομικές απολαβές, τις παροχές και ατέλειες που λαμβάνει σήμερα ο βουλευτής. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά, αλλά παρουσιάζονται σήμερα με ακρίβεια και λεπτομέρεια, όπως έχουν αποτυπωθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής.

Βουλευτική αποζημίωση

Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης έχει διαμορφωθεί μηνιαίως στα 5.135,04 ευρώ. Εκτός όμως από το ποσό αυτό, στους βουλευτές καταβάλλεται και αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των αμειβόμενων κοινοβουλευτικών επιτροπών, η οποία ανέρχεται σε 75 ευρώ ανά συνεδρίαση και ανά παρουσία.

Κάθε μήνα, μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση, στους βουλευτές πληρώνονται και:

 • Επίδομα οργάνωσης γραφείου το οποίο, για τους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθήνας και Α΄ και Β΄ Πειραιά, ανέρχεται σε 664,99 ευρώ. Για τους βουλευτές επαρχίας ανέρχεται στο ποσό των 831,36 ευρώ.
 • Οικογενειακή παροχή, με βάση τη δήλωση οικογενειακής κατάστασης που υποβάλλει κάθε χρόνο ο βουλευτής.
 • Εξοδα κίνησης, τα οποία για τους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθηνών και Α΄ και Β΄ Πειραιώς και αυτών των οποίων οι περιφέρειες έχουν αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα ανέρχονται σε 291 ευρώ. Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλεται το ποσό των 389 ευρώ. Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι σε μακρινή απόσταση από την πρωτεύουσα καταβάλλεται το ποσό των 486 ευρώ. Για τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 648 ευρώ.
 • Ταχυδρομικά τέλη: σε κάθε βουλευτή καταβάλλεται ποσό 909,31 ευρώ μηνιαίως που αφορά δαπάνες ταχυδρομικών τελών.

Παροχές και ατέλειες

 • Συγκοινωνιακή ατέλεια: στους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ Πειραιώς και επαρχίας διατίθενται 52 εντολές μετακίνησης, αεροπορικώς από την Αθήνα προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, μετ’ επιστροφής, ετησίως. Οι βουλευτές επαρχίας οι οποίοι δεν δικαιούνται αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβασή τους από και προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς και οι βουλευτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των αεροπορικών εντολών που δικαιούνται, έχουν τη δυνατότητα, με έγγραφη δήλωσή τους, να ζητήσουν την καταβολή του αντιτίμου των διοδίων.
 • Χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτου: οι βουλευτές δικαιούνται να συνάπτουν σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης με εταιρεία leasing. Οι βουλευτές Επικρατείας και Α΄ και Β΄ Αθηνών και Α΄ και Β΄ Πειραιώς δικαιούνται τη μίσθωση αυτοκινήτου μέχρι 1.399 cc και οι βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών μέχρι 1.799 cc. Οι νέοι βουλευτές υπεισέρχονται στις μισθώσεις των απερχόμενων, κατόπιν κλήρωσης.
 • Τηλεφωνική ατέλεια: για τη χρήση σταθερής τηλεφωνίας, όσοι είναι βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθηνών και Α΄ και Β΄ Πειραιώς δικαιούνται ατελώς επτά τηλεφωνικές συνδέσεις. Οσοι εκλέγονται στις υπόλοιπες περιφέρειες δικαιούνται ατελώς 8 τηλεφωνικές συνδέσεις. Με απόφαση του 2018, τη Βουλή βαρύνει συνολικό ποσό 5.850 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και ευρωβουλευτή, για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλεια. Για τη χρήση κινητής τηλεφωνίας, οι βουλευτές έχουν δικαίωμα χρήσης μιας γραμμής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας από εταιρεία της επιλογής τους. Η μηνιαία δαπάνη χρήσης βαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής μέχρι του ποσού των 117 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων τελών, των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του ΦΠΑ.
 • Επιδότηση για τη στέγαση των εξ επαρχίας βουλευτών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας: οι βουλευτές της επαρχίας καθώς και οι βουλευτές Επικρατείας δικαιούνται να μισθώνουν οικία στην Αθήνα ή να διαμένουν σε ξενοδοχεία στην περίπτωση που δεν υπάρχει δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας του βουλευτή ή και του ή της συζύγου σε οικία στην Αττική, εκτός αν η χρήση του τυχόν υπάρχοντος ακινήτου είναι αδύνατη, λόγω παραχωρήσεως της χρήσεως αυτής. Για τη μίσθωση κατοικίας καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για τη διαμονή σε ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η Βουλή καταβάλλει μηνιαίως μέχρι 1.200 ευρώ.
 • Παραχώρηση γραφείων: στα μέλη του Κοινοβουλίου που εκλέγονται σε περιφέρειες εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής διατίθενται γραφεία για την άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου. Τα γραφεία στεγάζονται σε τρία κτίρια, παραδίδονται πλήρως εξοπλισμένα στους χρήστες, κατά την έναρξη και για όλη τη διάρκεια της κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου.

Συνεργάτες βουλευτών

 • Από το 1982 έχει δοθεί σε κάθε βουλευτή η δυνατότητα να προσλαμβάνει μέχρι δύο επιστημονικούς συνεργάτες για την υποβοήθηση του κοινοβουλευτικού του έργου.
 • Ο βουλευτής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την απόσπαση στο πολιτικό του γραφείο υπαλλήλων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ ή φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου του. Αν ο βουλευτής έχει στο γραφείο του τον ανώτατο αριθμό των 4 αποσπασμένων υπαλλήλων που ορίζει ο νόμος, τότε δεν μπορεί να έχει περισσότερους από 1 επιστημονικό συνεργάτη.

Οι κρατήσεις

Η βουλευτική αποζημίωση υπόκειται στις ακόλουθες κρατήσεις:

 • Για όλους τους βουλευτές γίνεται κράτηση υπέρ κόμματος, μέχρι ποσοστού 20% επί της βουλευτικής αποζημίωσης, σύμφωνα με το ποσοστό που η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει εγγράφως ζητήσει. Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν στο κόμμα όλες τις παροχές που έχουν από τη Βουλή, και το κόμμα τούς χορηγεί μηνιαία αποζημίωση παραπλήσια με αυτήν που προβλέπεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους μισθωτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει απόφαση ότι οι βουλευτές πρέπει να επιστρέφουν στο κόμμα το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης.
 • Κράτηση υπέρ του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, η οποία ανέρχεται σε 50 ευρώ μηνιαίως. Για τους βουλευτές όμως που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, η κράτηση υπέρ του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών για τον πρώτο μήνα καταβολής της βουλευτικής αποζημίωσης είναι επιπλέον 200 ευρώ.
 • Κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ, η οποία περιλαμβάνει την ειδική εισφορά 1% και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% επί της βουλευτικής αποζημίωσης.
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για τους βουλευτές που απέκτησαν για πρώτη φορά τη βουλευτική ιδιότητα πριν από τις 12.11.2012, η βουλευτική αποζημίωση υπόκειται επίσης στις εξής κρατήσεις:
 • Κράτηση για κλάδο σύνταξης Δημοσίου σε ποσοστό 6,67% επί της βουλευτικής αποζημίωσης.
 • Κράτηση για υγειονομική περίθαλψη Δημοσίου. Το ποσοστό είναι 2,55% επί της βουλευτικής αποζημίωσης. Οι βουλευτές που ασκούν παράλληλα επαγγελματική δραστηριότητα διατηρούν το προγενέστερο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης, και εάν δεν είχαν προγενέστερη ασφάλιση υπάγονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΠΑΔ).

Οι βουλευτές που εκλέγονται για πρώτη φορά και όσοι απέκτησαν τη βουλευτική ιδιότητα για πρώτη φορά μετά τις 12.11.2012, ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ παροχή και υγειονομική περίθαλψη, υποχρεωτικά στους φορείς που ασφαλίζονταν πριν από την εκλογή τους στο βουλευτικό αξίωμα.

Ο χρόνος θητείας τους λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς αυτούς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα αποδίδονται από τη βουλευτική αποζημίωση και στο ύψος αυτής, βαρύνουν για μεν τους ασφαλισμένους τους ίδιους τους βουλευτές, για δε τον εργοδότη, τη Βουλή.

Καθόλου άσχημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Υπηρέτες του λαού» με χρυσές αμοιβές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας