Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε δύο παράγοντες απέδωσε ο Αλ. Τσίπρας την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή ΠτΔ, όπως ο ίδιος τους περιέγραψε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «Η κίνηση αυτή αφ’ ενός επιβλήθηκε αναγκαστικά στην κυβέρνηση από την τρόικα, αλλά κυρίως συντελείται κάτω από την πίεση του ελληνικού λαού» και επισήμανε ότι «βλέπουμε θετικά την επίσπευση των εξελίξεων, να πάμε σε πρόωρες εκλογές ώστε να απεγκλωβιστεί η χώρα από τη μνημονιακή πολιτική».

Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε το κλίμα εκφοβισμού που κάποιοι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν», ουσιαστικά έδειχνε την κυβέρνηση και το πώς αυτή θα κλιμακώσει την ένταση και την πόλωση, αν και στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι «όποιος επενδύσει σε επανάληψη του κλίματος του 2012 μάλλον αυταπατάται».

Χαρακτήριζαν δε αναμενόμενη τη δημόσια παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ρεπορτάζ σελ. 3), σχολιάζοντας με νόημα ότι «δεν είμαστε αποικία» και διαπίστωναν πως «αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις της παρέχουν βοήθεια, μάλλον είναι γελασμένη».

Η επιλογή του Στ. Δήμα ως υποψήφιου για ΠτΔ αξιολογήθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου Π. Σκουρλέτη ως «στενή πολιτική κίνηση» η οποία οδηγεί στην εξαγωγή δύο συμπερασμάτων: το πρώτο ότι κινείται σε λογική διαχειρίσιμης πολιτικής ήττας στις επερχόμενες εκλογές, και το δεύτερο ότι ουσιαστικά «κοιτάζει» προς το εσωτερικό της Ν.Δ. και κυρίως την επόμενη ημέρα, η οποία δεν μπορεί να αποκλείει και την αλλαγή ηγεσίας ύστερα από ήττα.

Δύσκολη υπόθεση οι 180

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η εξεύρεση των 180 «πρόθυμων» βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, «όσα παλαιοκομματικού τύπου… κόλπα και να χρησιμοποιήσει», ενώ όταν κοινοβουλευτικά στελέχη αναφέρονται στο ενδεχόμενο να αλλάξει υποψήφιος στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία τονίζουν: «Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ευτελίσει τους θεσμούς, τότε θα έχει φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής αναξιοπιστίας».

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπως αυτή διαμορφώνεται, οι επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε Ηράκλειο και Λάρισα (Σάββατο και Κυριακή, αντίστοιχα) αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Αν και η αφορμή είναι οι περιφερειακές συσκέψεις, εν τούτοις ο πρόεδρος του κόμματος επενδύει σε δύο βασικά ζητήματα: το πρώτο, να στείλει μήνυμα ότι η κοινωνία δεν θα ανεχθεί «παιχνίδια που τορπιλίζουν τη δημοκρατία» και το δεύτερο, να επιτύχει την όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συσπείρωση γύρω από τις θέσεις του κόμματος εν όψει των, όπως μέχρι σήμερα όλα δείχνουν, επικείμενων πρόωρων εκλογών.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας εκτιμάται «απόλυτα εφικτός» και σε αυτό θα επιμείνει στις ομιλίες του ο Αλ. Τσίπρας, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία «κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά» και όπως ο ίδιος τόνισε χθες, «πρέπει να ετοιμάσουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΔΕΘ».

Και επέμεινε ότι «το κόμμα πρέπει να εντείνει τη δράση του σε αυτό το κρίσιμο διάστημα και ταυτόχρονα να προβεί σε άνοιγμα προς την κοινωνία». Παράλληλα θα ενταθούν και οι συναντήσεις – συζητήσεις με τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να καλλιεργηθεί μια ενιαία αντιπολιτευτική στάση για τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Οσον αφορά τη φημολογία περί κοινής καθόδου με τη ΔΗΜΑΡ ο Π. Σκουρλέτης ήταν σαφής («δεν συζητάμε φήμες, γνωρίζουμε τις επίσημες τοποθετήσεις αυτού του κόμματος») και ξεκαθάρισε πως δεν έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη. Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου το σχόλιο ήταν σαφές, «τέτοιες κινήσεις δεν μας αφορούν, μάλλον άλλοι πρέπει να απαντήσουν», δείχνοντας προς την πλευρά της Χ. Τρικούπη.