Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 26.2°
1 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.1° 24.8°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.0° 24.9°
1 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 23.0°
2 BF
53%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 24.0°
2 BF
40%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.6° 27.7°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 22.3°
2 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 25.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
2 BF
31%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 24.6°
1 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 28.3°
0 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.6°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
29.3° 25.0°
2 BF
35%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 25.1°
2 BF
45%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.7° 23.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
20.5° 20.5°
1 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΠΑΣΟΚ, βουλευτές
EUROKINISSI

Στην Κεντρική Επιτροπή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ UPD

Επιθετικός αλλά και απολογητικός εμφανίστηκε ο Ν. Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του κόμματος . Ιδιαίτερα αιχμηρά κατά του προέδρου εμφανίστηκαν ορισμένα στελέχη του κόμματος.

Την πρώτη ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και οι αμφισβητίες του, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Ουσιαστικά η συνεδρίαση πρόσφερε μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στην Κεντρική Επιτροπή που θα ακολουθήσει στο τέλος του Ιουνίου. Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση είχε περισσότερο απολογιστικό τόνο, σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, χωρίς να υπάρχουν υψηλοί τόνοι ή εντάσεις. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε και απολογητικός αλλά και επιθετικός, καθώς αφενός ανέβαλε την ευθύνη για τις αρρυθμίες που υπήρξαν, αφετέρου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε βελτιωμένα ποσοστά και κατηγόρησε όσους βοηθούν το αφήγημα της Ν.Δ.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στις ομιλίες τους, από τον απολογισμό των εκλογών και την κριτική για το αποτέλεσμα, έως το αίτημα για προσφυγή στη βάση του κόμματος και τις εσωκομματικές εκλογές. Ορισμένοι βουλευτές, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί κατά του προέδρου του κόμματος. Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα αιτήματα στελεχών για συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης και βασικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των αντιλαϊκών της πολιτικών. Στελέχη που έχουν ήδη θέσει θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές, μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη σύγκλισης και ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Κεντρική Επιτροπή, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη, για το εάν και πότε θα γίνει εκλογή ηγεσίας και για το πολιτικό σχέδιο δράσης του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι παρών και ο Χάρης Δούκας, ο οποίος έχει δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Οι τοποθετήσεις

Ειδικότερα, ο Ν. Ανδρουλάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση υποστήριξε τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύει την εκλογική του επιρροή και κινείται σε τροχιά σταθερής ανόδου. Αναγνώρισε πάντως δύο προβλήματα: τα μεγάλα αστικά κέντρα και τον κόσμο εκτός των τειχών. Αν και είπε ότι δέχεται κάθε κριτική επί του αποτελέσματος, έσπευσε να τονίζει πως «άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών». 

Στη δευτερολογία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «γόνιμη συζήτηση», υποσχόμενος ότι θα προσπαθήσει η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή «να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε». Ανέφερε με νόημα πως «το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός, είναι ασπίδα όλων μας». Όσο για τις διαγραφές, είπε: «Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια κόμμα εξουσίας και τόνισε πως «στρατηγική επιλογή» πρέπει να είναι μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές». Άφησε πάντως και αιχμές κατά συντρόφων του, σημειώνοντας ότι «στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μία συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία» και «φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης» θολώνοντας τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του από την απειλή για διαγραφές του Ν. Ανδρουλάκη και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση».

Ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε πως «αν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση... πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα»: από το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, την επικοινωνία και την οργάνωση του κόμματος, αλλά και να αναβαθμιστεί η  ηγετική ομάδα.  Μίλησε για «ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται», προσθέτοντας πως «αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε». Τέλος έκανε λόγο για «κάλπη αναγέννησης», σημειώνοντας πως «όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου πρότεινε να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στις αρχές του φθινοπώρου. Άσκησε κριτική στον Ν. Ανδρουλάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά». Δεν δίστασε να πει απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που έχει δηλώσει πως δεν θα τοξικό λόγο, ότι «η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης άσκησε κριτική στην ηγεσία σημειώνοντας πως «η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε» και ότι έγιναν ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη περιθωριοποιήθηκαν, και το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση. Επίσης χαρακτήρισε αυτονόητη την αναγκαιότητα για ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης και τόνισε πως πρέπει να γίνει εκλογή νέου προέδρου το φθινόπωρο και έπειτα συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου.

Την ανάγκη υπερβάσεων τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη, που επίσης άφησε αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος. Επισήμανε πως «η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος».

Τα βέλη του προς τους συντρόφους του που επέκριναν άμεσα την ηγεσία για το εκλογικό αποτέλεσμα έστρεψε ο Δημήτρης Μάντζος. «Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο» είπε και εκτίμησε πως «διαχειριζόμαστε μια ήττα, ενώ δεν χάσαμε».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην Κεντρική Επιτροπή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας