• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.8°C
  0 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.2°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  55%

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων

AP Photo/Daniel Cole

«Κι άλλος πρόθυμος, η Γαλλία –με το αζημίωτο– για παροχή “προστασίας”»

 • A-
 • A+

Στη συμφωνία εξοπλισμού της Ελλάδας μέσω Γαλλίας αναφέρει το ΚΚΕ(μ-λ), τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι “αντοχές της οικονομίας” αφορούν και χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα  μόνο σ’ όποιον διεκδικήσει π.χ. αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», ενώ «για πολεμικούς εξοπλισμούς, που πάντα βαφτίζονται “αναγκαίοι”, λεφτά υπάρχουν».

Τονίζει επίσης πως θα πρέπει να σταματήσει «η “άνεση” με την οποία υπογράφονται και ανακοινώνονται συμφωνίες που δένουν χειροπόδαρα τη χώρα, παρέχουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων στους ιμπεριαλιστές και φορτώνουν το λογαριασμό, οικονομικό και ουκ ολίγες φορές αιματηρό, στο λαό». 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)

 5ετή “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, στο πλαίσιο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης” υπέγραψαν στις 28/9/21 στο Παρίσι Μακρόν και Μητσοτάκης. Αφού έκαναν λόγο για σχεδόν προαιώνια (;) φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, ολοκλήρωσαν ταυτόχρονα το deal της πώλησης, μετά τα 24 Rafale, κατ’ αρχήν 3 φρεγατών και 3 κορβετών, σε “τιμή ευκαιρίας”: μόνο 5 δισεκατομμύρια ευρώ, φορτώνοντας το λογαριασμό στο λαό μας. Οι “αντοχές της οικονομίας” αφορούν και χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα  μόνο σ’ όποιον διεκδικήσει π.χ. αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Για πολεμικούς εξοπλισμούς, που πάντα βαφτίζονται “αναγκαίοι”, λεφτά υπάρχουν. Το βλέμμα, φυσικά, είναι στραμμένο προς την γείτονα Τουρκία, “κραδαίνοντας” τα νέα “υπερ-όπλα”. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι “δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα εξοπλιστική κούρσα με την Τουρκία”. Που να σκόπευε, κιόλας.
   Και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως στην ανάλογη που επίκειται στα μέσα του επόμενου μήνα με τις ΗΠΑ, παραμερίζεται η κοινή λογική και η ιστορική πείρα που λέει ότι οι ιμπεριαλιστές πρώτα και κύρια ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα που τα προωθούν με τέτοιου τύπου συμφωνίες. Στην εποχή μας, εποχή άκρατου ανταγωνισμού όλων εναντίον όλων, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα συμφέροντα Αμερικανών και Γάλλων ιμπεριαλιστών ταυτίζονται ή θα ταυτιστούν σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις. Πράγμα που έχει συμβεί και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Εκεί η άρχουσα τάξη θα πρέπει να διαλέξει και να … δυσαρεστήσει. Με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον δικό μας και τους γείτονες λαούς.
   Η κοντόφθαλμη οπτική του ντόπιου κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου θεωρεί ότι μπορεί να αισθάνεται “ασφαλές” με την παρουσία και εξυπηρέτηση των μεγάλων προστατών του. Το κάλπικο αυτό αφήγημα, που συμπυκνώνει τον ανιστόρητο, ασπόνδυλο, μωροφιλόδοξο και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα  της ολιγαρχίας του πλούτου στη χώρα μας, προσπαθεί διαχρονικά να το εμφυσήσει και στις λαϊκές μάζες. Μόνο που ο λαός μας έχει βαθιά ριζωμένη την ιδέα της  ανεξαρτησίας και ελευθερίας από κάθε κατακτητή, με όποια μορφή κι αν αυτός εμφανίζεται.
 
Επείγουσα ανάγκη το μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

   Η “άνεση” με την οποία υπογράφονται και ανακοινώνονται συμφωνίες που δένουν χειροπόδαρα τη χώρα, παρέχουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων στους ιμπεριαλιστές και φορτώνουν το λογαριασμό, οικονομικό και ουκ ολίγες φορές αιματηρό, στο λαό πρέπει να σταματήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ανάπτυξη της αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας και των δυνάμεων της Αριστεράς που αναφέρονται στο  νεολαιίστικο, εργατικό και λαϊκό κίνημα, που θα θέσει στο στόχαστρό της τόσο τους ξένους δυνάστες όσο και τους ντόπιους εκμεταλλευτές. Η γαλλοελληνική Συμφωνία, παρ’ ότι διανθίζεται με εύηχους όρους όπως “συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια, στρατηγική εταιρική σχέση, στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία, ειρήνη, ευημερία και ανεξαρτησία” (!), είναι υπό την “σκέπη” του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και είναι ετεροβαρής, αφού ο ισχυρός επιβάλει πάντα τα συμφέροντά του στον αδύναμο.
   Ενόψει της 14ης Οκτώβρη, μέρα που κατά την ειδησιογραφία θα υπογραφεί η ακόμη πιο λεόντεια Συμφωνία για τις Αμερικανικές Βάσεις στη χώρα μας, πρέπει να ενταθούν οι κινήσεις καταγγελίας των νέων Συμφωνιών και να κορυφωθούν με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες σ’ όλη τη χώρα. Το μέτωπο και του δικού μας λαού ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον σωβινισμό-εθνικισμό μπορεί και πρέπει να δυναμώσει, στην προοπτική της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ και του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ!

            29/9/2021                                                                Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ (μ-λ): Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε !
Η «προστασία» του γαλλικού ιμπεριαλισμού θα πληρωθεί ακριβά από τον εργαζόμενο λαό με νέα «αγορά του αιώνα» γαλλικών αεροσκαφών και φρεγατών που θα στοιχίσουν πάνω από 10 δις ευρώ.
ΚΚΕ (μ-λ): Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε !
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέτουν προϋποθέσεις, προβλέπουν ζημίες
Με μεγάλη επιφυλακτικότητα και θέτοντας όρους που μέχρι στιγμής δεν φάνηκε να τηρούνται, γεγονός που προδιαθέτει για μια συνολικότερη αρνητική αποτίμηση, σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ταξίδι του...
Θέτουν προϋποθέσεις, προβλέπουν ζημίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην αιματοχυσία του ουκρανικού λαού»
Όσο περνάν οι ώρες, αποδεικνύεται πως ο πόλεμος, αιματοκυλά όχι μόνο το λαό και τις εθνότητες αυτές της Ουκρανίας, αλλά απειλεί και τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου!», αναφέρει το ΚΚΕ(μ-λ)
«Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην αιματοχυσία του ουκρανικού λαού»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Τζανακόπουλος: «Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς Όρμπαν»
Μία εκ βάθρων «επίθεση» εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της σε κρίσιμα μέτωπα, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δ. Τζανακόπουλος: «Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς Όρμπαν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανδρουλάκης: Υπόθεση όλης της Ευρώπης η προστασία των ελληνικών συνόρων
Για την απουσία και την ανάγκη ύπαρξης μίας πραγματικά Ευρωπαϊκής, κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, έκανε λόγο με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ, στο πλαίσιο των σχετικών...
Ανδρουλάκης: Υπόθεση όλης της Ευρώπης η προστασία των ελληνικών συνόρων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στη συμφωνία
Την κυβερνητική υποκρισία ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση, στηλιτεύοντας το «ράλι εξοπλισμών» με την Τουρκία, που οδήγησε στη χρεοκοπία στο παρελθόν. Εδωσε επίσης έμφαση στο δυσβάσταχτο κόστος, αλλά και...
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στη συμφωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας