Από τις Βρυξέλλες ξεκινά τις διεθνείς της επαφές με τη νέα ιδιότητα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, πραγματοποιώντας σήμερα σειρά συναντήσεων στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης συμπίπτει με την κρισιμότερη φάση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που θα βάζει τέρμα στην περίοδο της παρατεταμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η παρουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, εκτός από τον αυτονόητο ενημερωτικό-αναγνωριστικό χαρακτήρα των επαφών με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει σκοπό να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στην εθνική προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σύντομα και με όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, θα επισημάνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη ρήξη, που για τη Χαριλάου Τρικούπη συνιστά καταστροφική εξέλιξη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει την πλευρά των εταίρων να αποκλείσουν με τη στάση τους κάθε τέτοια πιθανότητα.
Να σημειωθεί ότι στους κύκλους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών επικρατεί διάχυτη ανησυχία και προβληματισμός για την κατάληξη των συζητήσεων των δανειστών με την Αθήνα και ειδικά για το σενάριο του «ατυχήματος».
«Παρά τις σοβαρότατες διαφωνίες μας με την κυβέρνηση και τους ατυχέστατους διαπραγματευτικούς της χειρισμούς, σε τούτη τη στιγμή προέχει να κλείσει η συμφωνία που θα κρατά τη χώρα εντός του ευρώ», σημειώνουν ανώτατες κομματικές πηγές, αν και, όπως προβλέπουν, το περιεχόμενο του τελικού κειμένου δεν θα αποφεύγει τη λήψη επώδυνων μέτρων.
«Επιτέλους πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την γλώσσα της αλήθειας, όχι άλλη στο εξωτερικό και άλλη στα non-paper και τις δηλώσεις υπουργών στο εσωτερικό. Αυτή η τακτική μόνο καθυστέρηση και έλλειμμα εμπιστοσύνης εις βάρος της χώρας δημιούργησε, αλλά και βαρύ κόστος που όπως φαίνεται θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Οι διακριτές γραμμές
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά σκοπεύει να αναδείξει το ζήτημα των διακριτών γραμμών που οφείλουν να έχουν οι σοσιαλδημοκράτες από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους οποίους σε πολλές χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν από κοινού σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως εξάλλου συνέβη και στην Ελλάδα στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας σοβαρά πολιτικά και εκλογικά πλήγματα για τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των συναντήσεων της Φώφης Γεννηματά, η οποία θα συνοδεύεται από τους δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή, έχει ως εξής:
■ 15.30-16.00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
■ 16.45 Συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα.
■ 17.45 Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ.
■ 19.00-20.30 Ομιλία στη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
