• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελλάδα + Eργασία» με 7ωρο

 • A-
 • A+
Τη δική του πρόταση για τα εργασιακά παρουσιάζει απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ● Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πλαίσιο για ισχυρές συλλογικές συμβάσεις ● Βασικοί στόχοι, η ενίσχυση της εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα εργασιακά ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. παρουσιάζει απόψε το βράδυ τη δική του εναλλακτική πρόταση για τον κόσμο της εργασίας, οι άξονες της οποίας κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνους της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα «Ελλάδα + Εργασία» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θέσπιση του 35ωρου (σε πιλοτική μορφή), την αύξηση των αποδοχών με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 751 ευρώ, ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, ουσιαστική πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης των ανέργων αλλά και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Η παρουσίαση θα γίνει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα, στα πρότυπα των αντίστοιχων παρουσιάσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα (νέο ΕΣΥ, σχέδιο για την Οικονομία μετά την πανδημία κ.λπ.) και βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, το πρόγραμμα βασίζεται πρώτα απ’ όλα στην κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, για την οποία έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα προβλέπει τα εξής:

● Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

● Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

● Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.

● Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.

● Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.

● Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

● Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

● Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

● Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

● Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.

● Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

● Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι ως αυτοαπασχολούμενων.

● Ρύθμιση της τηλεργασίας. Με διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

● Αναχαίτιση της ανεργίας και του brain drain.

Οπως αναφέραμε, κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και η καταπολέμηση της ανεργίας, που αναμένεται να εκτοξευτεί με τη εφαρμογή του νέου νόμου που καταργεί την προστασία των εργαζομένων.

Τρεις άξονες

Ταυτόχρονα, όπως αναφέραμε, προτείνονται μέτρα για την αναχαίτιση του brain drain και κίνητρα για την παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα. Οι άξονες προς αυτή την κατεύθυνση είναι τρεις:

● Ο πρώτος αφορά τη φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

● Ο δεύτερος αφορά τη φάση μετά τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

● Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Ετσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το Λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί απόψε στις 8 και θα μεταδοθεί από το avgi.gr, τον isyriza και τα social media του Αλ. Τσίπρα, συμμετέχουν οι: Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Αρις Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Μισκεδάκης, δικηγόρος - εργατολόγος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Το αστέρι, ο άνθρωπος και η Αριστερά

Παρουσιάστηκε το νέο σήμα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το οποίο περιλαμβάνει ένα λευκό αστέρι που παραπέμπει στον άνθρωπο και βρίσκεται σε κατακόκκινο φόντο. Για το νέο σήμα έκανε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μια αναδρομή στις αρχές του 21ου αιώνα.

«Πριν από 20 χρόνια, με την κόκκινη σημαία με τον λευκό κύκλο στη μέση και το κίτρινο αστέρι, ταξιδεύαμε για τη Γένοβα. Δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι ξεκινούσαμε μια μακρά πορεία ριζοσπαστικοποίησης της γενιάς μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μια δεκαετία έρχεται πρώτο κόμμα στις νέες και τους νέους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις», έγραψε, προσθέτοντας: «Καλοτάξιδο το νέο έμβλημα. Εύχομαι οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να το νοηματοδοτούν καθημερινά με τις αξίες και τους αγώνες τους. Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς. Και να γίνει το σύμβολό τους συνυφασμένο με την αλλαγή, τη νιότη και το μέλλον».

«Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανανεωμένη, ακόμα πιο μαχητική, δυναμική και δραστήρια», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο γραμματέας της νεολαίας, Σωτήρης Αλεξίου, παρουσιάζοντας το νέο σήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία
Εντονα επικριτικός απέναντι στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση του προσωπικού του ΕΣΥ εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Το σύστημα υγείας στη νέα...
Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θετικός στον ιό ο Αλέξης Τσίπρας
Πληθώρα μηνυμάτων για ταχεία ανάρρωση ● Ευχές μέσω twitter από τον πρωθυπουργό ● Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον οργανωτικό τραγέλαφο με τα self tests των μαθητών
Θετικός στον ιό ο Αλέξης Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χριστουγεννιάτικα «δώρα» της Ν.Δ. για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεσή του προς την κυβέρνηση μετά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, εκμεταλλευόμενος τις κυβερνητικές παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας ● Η διαμάχη των τάσεων και...
Χριστουγεννιάτικα «δώρα» της Ν.Δ. για τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ψεύτης» ή «πολιτικός απατεώνας» ο Κ. Μητσοτάκης
Η δημοσιοποίηση της μελέτης που εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό αλλά και την κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μ’ ένα tweet αναρωτιόταν αν πρέπει ν’...
«Ψεύτης» ή «πολιτικός απατεώνας» ο Κ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας