Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η διαχείριση της μετα-ΠΑΣΟΚ εποχής και της απόφασης του συνεδρίου το ιστορικό κόμμα να εκχωρήσει τη λειτουργία του στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιλαμβάνει τρεις βασικές μέριμνες εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη.

Το πρώτο ζητούμενο για την ηγεσία είναι να «στρογγυλέψει» και να εξωραΐσει, για λόγους συναισθηματικής φόρτισης του εσωκομματικού ακροατηρίου, την επιλογή (έστω και σε συνθήκες έλλειψης απαρτίας) να βάλει τέλος στην αυτοτελή ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ και την απορρόφησή του από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη λειτουργία του, δεν καταργήθηκε. Το έχουμε αποφασίσει από το 2015 ότι θα πρωταγωνιστήσει στη μετεξέλιξη του χώρου και αυτό θα γίνει», εξήγησε σε αυτό το πνεύμα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Ανταλλαγή ρόλων

Η δεύτερη έννοια είναι να καταφέρει κάτι που δεν πέτυχε ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, να βάλει οριστικά μια τελεία στη φαγωμάρα και την ενδοσκόπηση. Στην εξαιρετικά σύντομη προσυνεδριακή περίοδο κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις κυρίως για διαδικαστικά αλλά ουσιαστικά θέματα. Το διήμερο στο ΣΕΦ το περασμένο Σαββατοκύριακο, από τα λίγα πράγματα που κέντρισαν την προσοχή ήταν η ανταλλαγή βολών μεταξύ Φώφης Γεννηματά και διαφωνούντων περί μηδενικής ανοχής προς όσους δεν πειθαρχήσουν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αλλά και χθες τα πρώτα δείγματα δεν έδειχναν το τοπίο να αλλάζει αισθητά.

Η ηγεσία μέσω υποστηρικτών της ή διαρροών εκτόξευε νέες, αν και κάπως ηπιότερες, απειλές, ενώ ο βασικός αποδέκτης τους Παύλος Γερουλάνος διαπίστωνε ότι η Χαριλάου Τρικούπη «όσο συρρικνώνεται τόσο πιο κλειστή και φανατική γίνεται» (ρ/σ ΣΚΑΪ). «Ο δημόσιος λόγος δεν μπορεί να περιστρέφεται μόνο και μόνιμα γύρω από τον εαυτό μας. Στην ατζέντα δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο οι διαφωνίες. Αυτή είναι μια ευθύνη όλων μας», σχολίαζαν κομματικές πηγές, καλώντας για ακόμη μία φορά (εις μάτην) να σταματήσει η εσωστρέφεια.

Και τέλος, η τρίτη προτεραιότητα ήταν να εμφανιστεί ο «αιρετικός» Παύλος Γερουλάνος ως μία και μοναδική περίπτωση, άρα απομονωμένος πολιτικά και επιπλέον, ότι λοξοκοιτάζει προς την έξοδο από το κόμμα. «Εχει άλλες επιλογές…», εκτίμησε ο σκληροπυρηνικός εκφραστής της προεδρικής γραμμής Βασίλης Κεγκέρογλου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, είτε μόνος είτε με άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε σκωπτικά: «Δεν μιλάω με κανέναν για να κάνουμε κόμμα. Σημαντικό είναι το κόμμα που έχουμε να πάει μπροστά. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά ρότα. Δεν βλέπω τέτοια διάθεση από την ηγεσία. Και εγώ εδώ θα είμαι το 2021. Το θέμα είναι αν θα είναι οι ψηφοφόροι».

Στο ίδιο σκηνικό, υπάρχουν και οι αισιόδοξοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η πολιτική κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά», που χαιρέτισε τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, συμπεραίνοντας ότι «συμβάλλει, ώστε ο βασικός πυλώνας στον χώρο της Κεντροαριστεράς να είναι το εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.». Είναι προφανές ότι η μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή θα είναι δύσκολη, αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει τους υπερασπιστές του…