Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το συνέδριο του ΑΦΜ»

Ο απερχόμενος γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε ένα «αντικαταστατικό και αντιδημοκρατικό, στημένο “συνέδριο“-παρωδία»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το συνέδριο του ΑΦΜ»

  • A-
  • A+
Μύδροι κατά της Φώφης Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας από τον απερχόμενο γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποίος καταγγέλλει την πολιτική δολοφονία του κόμματος. «Δεν υπάρχουν ΠΑΣΟΚόμετρα», το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, προς τους διαφωνούντες. Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά επισκέφθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες».

Οξύνονται επικίνδυνα τα πνεύματα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Συνέχεια στο τεταμένο εσωκομματικά κλίμα ήρθε να δώσει η χθεσινή ανοιχτή επιστολή του απερχόμενου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος εξαπολύει μύδρους εναντίον της Φώφης Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας που την περιβάλλει, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για ένα συνέδριο-παρωδία που καταργεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και το οποίο διεξάγεται με μοναδικό στόχο να επιμηκύνει τη θητεία της προέδρου.

«Στην πραγματικότητα, με την ψήφιση του νέου καταστατικού, το ΠΑΣΟΚ “πεθαίνει“ πολιτικά και απλά “βαλσαμώνεται“ προς χάριν ύπαρξης ενός ενεργού ΑΦΜ. Αυτοί δηλαδή που με τις πολιτικές τους αποφάσεις και τις προκλητικές συμπεριφορές έδιωξαν τους ψηφοφόρους, αφαιρώντας από το κόμμα τη ζωτικότητά του, σήμερα σχεδίασαν και υλοποιούν την πολιτική του δολοφονία. Γι’ αυτό και το “συνέδριο“ αυτό θα μείνει στην ιστορία ως “το ‘συνεδριο’ του ΑΦΜ”», αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του ο κ. Ξεκαλάκης και στην ίδια σκληρή γλώσσα συμπληρώνει: «Δυστυχώς για τον χώρο, η απελθούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το τυχοδιωκτικό περιβάλλον που την πλαισιώνει και τη συνεπικουρεί έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες. Προτιμάνε ένα μικρό, περιχαρακωμένο και ελεγχόμενο κόμμα, προκειμένου να διατηρήσουν τα σκήπτρα της μικροεξουσίας τους.

»Υπό την αγωνία τους να διατηρηθούν στην ηγεσία, μεταχειρίζονται διαρκώς αντιδημοκρατικές μεθόδους που καμία σχέση δεν έχουν με την κουλτούρα και την ηθική των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τελευταία πράξη αποτελεί το “συνέδριο“ που εξαγγέλθηκε και θα διενεργηθεί με τρόπο αντικαταστατικό και αντιδημοκρατικό. Ενα “συνέδριο“ που αποφάσισε και υλοποιεί η απερχόμενη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει ούτε καν την έγκριση της πλειοψηφίας του οργάνου που η ίδια αντικαταστατικά διόρισε για τη διενέργεια του “συνεδρίου»».

»Ενα “συνέδριο“, χωρίς έναν, έστω, τύποις προσυνεδριακό διάλογο, το οποίο θα διαρκέσει, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, από το Σάββατο στις 17.00 έως την Κυριακή στις 18.00. Πρόκειται για διάρκεια χρόνου μικρότερη και από τις εργασίες μιας συνόδου Κεντρικής Επιτροπής!

Ενα “συνέδριο“ το οποίο διεξάγεται για να επιμηκύνει παρανόμως τη θητεία της απερχόμενης προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για να προβεί σε αλλαγή των άρθρων του καταστατικού προκειμένου να καταστήσει και επίσημα το ΠΑΣΟΚ κόμμα “σφραγίδα“, καθ’ ότι πλέον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πρόεδρος του εκλογικού συνασπισμού ΚΙΝ.ΑΛΛ., Πολιτικό Συμβούλιο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Κεντρική Επιτροπή η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Ο απερχόμενος γραμματέας ανακοινώνει ότι δεν θα λάβει μέρος σε ένα «αντικαταστατικό και αντιδημοκρατικό, στημένο “συνέδριο“-παρωδία» και δεν πρόκειται να δώσει «καμία πολιτική νομιμοποίηση σ’ αυτούς που επιφυλάσσουν έναν ανέντιμο πολιτικό θάνατο στο κόμμα που επισφράγισε με τη θετική του παρουσία τα μεταπολιτευτικά χρονικά».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ξεκαλάκης βρίσκεται σε κατάσταση ευθείας σύγκρουσης με τη Φώφη Γεννηματά μετά την αιφνιδιαστική κατάργηση όλων των οργάνων τον Απρίλιο του 2017, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, απάντηση στους εσωκομματικούς επικριτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Παύλος Γερουλάνος, επιχείρησε να δώσει αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ΠΑΣΟΚόμετρα».

Ειδικότερα, τόνισε: «Το σημαντικό είναι να αφουγκραστούμε τι λένε οι πολίτες. Δεν θέλουν άλλη εσωστρέφεια. Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα τελευταία χρόνια δύο φορές. Εχουμε κάνει εκατοντάδες διαδικασίες σε όλη τη χώρα, όποιος άλλος θέλει να κάνει μια πρόταση είναι ελεύθερος να την κάνει, όποιος έχει φιλοδοξίες είναι ελεύθερος να τις εκφράσει. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτό το μίρι-μίρι, που συζητούν για τα διαδικαστικά και όχι για τα βαθιά πολιτικά» (thecaller.gr)

Παράλληλα, για την πρωτοβουλία Γερουλάνου να συγκεντρώσει υπογραφές μέσω ενός ψηφίσματος, σχολίασε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κάνει αυτονόητα, «αρκεί να συνθέτει την ενότητα και τη σύνθεση», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν αλλά πράγματα να λέγονται στα όργανα και άλλα δημοσίως. Καταλήγοντας, ο κ. Χρηστίδης επισήμανε ότι δεν έχει εκφραστεί μια διαφορετική πολιτική πλατφόρμα και «δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να παραβιαστεί η βασική αρχή της αυτονομίας της παράταξης».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η δύσκολη ζωή στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή
Τα τρία καυτά ζητήματα που θέλει να διαχειριστεί η Χαριλάου Τρικούπη μετά το συνέδριο: το λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ που μπήκε, αλλά... δεν το καταργεί, το φάντασμα της εσωστρέφειας και ο Π. Γερουλάνος που εμφανίζεται...
Η δύσκολη ζωή στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ή επιβίωση ή... λουκέτο
Στο επίμαχο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν η ηγεσία του κόμματος και όσοι βρεθούν σήμερα το απόγευμα και αύριο στο ΣΕΦ ● Μετατροπή του κόμματος σε «σφραγίδα» προβλέπει η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ή επιβίωση ή... λουκέτο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέρασε μεν, αμφισβητήθηκε δε
Πύρρειος νίκη της Φώφης Γεννηματά για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγησή της, με ορισμένες παραχωρήσεις προς τους διαφωνούντες, ωστόσο ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός βουλευτών και...
Πέρασε μεν, αμφισβητήθηκε δε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σούπερ Τετάρτη» στο ΠΑΣΟΚ
Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα -εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων- του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου για το πλαίσιο και την ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, το οποίο έχει οδηγήσει σε σύγκρουση κορυφής.
«Σούπερ Τετάρτη» στο ΠΑΣΟΚ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας